FC Caransebeș și Metalul Reșița, condamnate la retrogradare. Cele două echipe din Caraș-Severin au -39 și -11 puncte în clasament după ce FRF a aplicat depunctările

Marius ANGHEL 18 Dec. 2015, 12:32 Seria 2

Foștii jucători de la FC Caransebeș au condamnat echipa din Seria a II-a a Ligii 2 la retrogradare. Ar fi cel mai bun caz, în situația în care conducerea grupării din Caraș-Severin nu va decide să retragă clubul în plin campionat în această pauză de iarnă. Totuși, un abandon ar însemna retrogradarea automată în ultima ligă a județului din care face parte, deci nu va mai putea să o ia de la capăt din Liga 3, acolo unde ar fi ajuns dacă ar încheia sezonul curent.

Gruparea gugulană a acumulat 13 puncte în primele 18 etape din acest sezon, se afla pe ultimul loc care asigura prezența la play-out, însă litigiile pe care le are la Federația Română de Fotbal cu foști componenți ai lotului i-a adus până acum o penalizare de 52 de puncte. FRF a întârziat până astăzi să aplice această sancțiune și în clasament, explicând ieri, 17 decembrie, pentru Liga2.ro, de ce nu a făcut-o. În acest moment, FC Caransebeș figurează în ierarhia Seriei a II-a cu -39 de puncte, ceea ce înseamnă că echipa este ca și condamnată la ocuparea unui loc retrogradabil direct în Liga 3. Până la finalul sezonului regulat mai sunt de disputat doar 8 etape, iar dacă le-ar câștiga cumva pe toate tot nu ar reveni pe plus. Echipa care ocupă acum locul 12, ultimul care asigură prezența în play-out, este FC Bihor, cu 13 puncte. Practic, orădenii sunt ca și salvați de retrogradarea directă.

„Din cauză că pe rolul Comisiei de Disciplină se afla un număr mare de litigii care, toate, vizau pe FC Caransebeș, am convenit să operăm depunctarea în mod oficial după ultima ședință, care a avut loc ieri, 16 decembrie. Numărul final de puncte cu care a fost sancționată echipa va fi afișat oficial azi sau mâine (n.r. – joi sau vineri), a spus, joi, contactat de Liga2.ro, Aurel Ionescu, șeful departamentului Competiții din cadrul FRF.

Sancționările cu minus de puncte nu se vor încheia însă pentru FC Caransebeș în cazul în care conducătorii nu vor face în această iarnă rost de bani pentru a stinge aceste litigii. Odată cu următoarea ședință a Comisiei de Disciplină și Etică a FRF depunctările vor continua pentru gugulani, iar acest lucru ar duce într-un final la excluderea din campionat, deci automat la retrogradarea în ultima ligă. Gugulanii nu au astfel nicio șansă să scape fără să își achite datoriile.

Metalul Reșița are -11 puncte în clasament

Mai mult, o altă echipă din Seria a II-a, Metalul Reșița, a doua reprezentantă a județului Caraș-Severin în Liga 2, figurează și ea, începând de astăzi, 18 decembrie, cu puncte în minus. Rosso-nerii au strâns 4 puncte pe teren, 3 le-au pierdut la „masa verde” din cauza protestului jucătorilor la meciul de la Satu Mare, iar altele 12 le-au fost scăzute în urma hotărârilor Comisiei de Disciplină și Etică, din cauza litigiilor pe care le au la FRF.

În total, Metalul Reșița are în acest moment în clasament -11 puncte, deci și ea are soarta pecetluită în acest sezon, nu are cum să o depășească pe FC Bihor.


Așa arată clasamentul Seriei a II-a pe site-ul FRF, la finalul primei părți a sezonului din Liga 2.

Singura șansă de a nu retrograda direct este de a se retrage din campionat alte două echipe

Singura șansă ca FC Caransebeș și Metalul Reșița să evite locurile retrogradabile direct în Liga 3 ar fi ca alte două echipe din Seria a II-a să se retragă înainte de finalul sezonului regulat. Ar urca pe locuri de play-out, s-ar bate din nou pentru evitarea retrogradării, dar și acolo ar avea o misiune aproape imposibilă, având în vedere că vor începe tot cu puncte în minus.

Interesantă ar fi astfel situația în care s-ar întâmpla acest fapt. Știm că din acest sezon echipele care se vor califica în play-off sau play-out vor începe noua competiție cu punctele înjumătățite. Acum punem un mare semn de întrebare. Oare FC Caransebeș și Metalul Reșița, echipe care vor avea puncte în minus, cu câte puncte vor începe play-out-ul? Dacă Reșița va termina sezonul regulat cu -10 puncte, în play-out va intra cu -5 puncte?

FC Caransebeș are nouă litigii de rezolvat

FC Caransebeș a fost sancționată cu 52 de puncte până la această ultimă ședință a Comisiei de Disciplină și Etică, din 16 decembrie, în urma litigiilor cu jucătorii: George Cotigă (2 puncte în ședința din 21 octombrie, 2 puncte – 11 noiembrie, 2 puncte – 25 noiembrie, 2 puncte – 2 decembrie, 2 puncte – 16 decembrie), Florian Pîrvu (6 puncte – 25 noiembrie, 2 puncte – 9 decembrie), Ciprian Dinu (2 puncte – 25 noiembrie, 2 puncte – 2 decembrie, 2 puncte – 16 decembrie), Ionuț Stancu (2 puncte – 25 noiembrie, 2 puncte – 2 decembrie, 2 puncte – 16 decembrie), Adrian Pascal (2 puncte – 25 noiembrie, 2 puncte – 2 decembrie, 2 puncte – 16 decembrie), Marius Tomozei (6 puncte – 2 decembrie, 2 puncte – 9 decembrie), Ovidiu Stoianof (2 puncte – 2 decembrie, 2 puncte – 16 decembrie) și Radu Barbu (2 puncte – 2 decembrie, 2 puncte – 16 decembrie). În plus, atacantul Constantin Adrian Stoica și-a depus și el memoriu, acesta urmând a fi judecat începând cu data de 13 ianuarie 2016.

Depunctările Reșiței au fost stopate de începerea procesului de insolvență

Metalul Reșița a fost sancționată cu 12 de puncte în urma litigiilor cu Ardealul Cluj Napoca (2 puncte – 12 august, 2 puncte – 26 august, 2 puncte – 9 septembrie), Marian Alin Liuba (2 puncte – 19 august, 2 puncte – 9 septembrie), Dănuț Enescu (2 puncte – 16 septembrie). Începând cu ședința Comisiei de Disciplină și Etică a FRF din data de 23 septembrie în litigiile pe care Metalul le avea s-a dictat: „Suspendă cauza până la încetarea stării  de incapacitate de plată”, deoarece gruparea patronată de Cătălin Rufă și Primăria Reșița a intrat în procesul de insolvență.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Adrian CRÂNGANU

Marius ANGHEL 18 Dec. 2015, 12:32 Seria 2
Pe aceeași temă