**Dascălul lui Zola**

12 Jul. 2009, 20:25 Seria 2
**Dascălul lui Zola**

Carmelo Palilla, tehnicianul „șepcilor roșii”, are de departe cel mai important CV dintre toți italienii care antrenează în România. A trecut pe la Lecce, Sampdoria, Udinese și Cagliari și a avut sub comandă jucători celebri. E drept, de fiecare dată a fost doar secund.

Antrenorul italian cu o cotă mai mare pe piața din Italia decât Bergodi, Napoli sau Bonetti este Carmelo Palilla, cel care a acceptat să preia „U” Cluj. Nu consideră că a făcut un pas în spate, chiar dacă a petrecut zece ani pe banca unor echipe de Serie A și B. „Nu știu ce motive au alții să vină în România, dar pe mine m-a atras proiectul de la Cluj. Dacă totul va merge bine, vom face un salt uriaș în câțiva ani și asta este cel mai important.

 

Vreau să schimb mentalitatea jucătorilor de la Cluj. De asta am venit, nu pentru a-mi deschide noi oportunități”, a motivat cel care a lucrat ca secund cu antrenori precum Roy Hodgson.
Palilla s-a obișnuit să antreneze vedete ale fotbalului internațional, iar acum s-a aventurat în anonimatul ligii secunde din România. Gianfranco Zola este de departe cel mai mare nume pe care l-a avut sub comandă.

„Este un jucător uriaș. Face parte din categoria jucătorilor de excepție, cum e Zidane. Cu ei trebuie să lucrezi altfel. Ei au fotbalul în sânge”, îl caracterizează Palilla pe fostul star al lui Chelsea.


„Zola era modest și avea probleme tactice”

Tehnicianul lui „U” spune că în perioada în care a lucrat la Cagliari cu Zola a fost uimit de caracterul fostului atacant al naționalei Italiei. „Nu mi-a venit să cred cât de umil este în afara terenului. Este extrem de modest, cu toate că este o mare personalitate a fotbalului. Am rămas amici”, își amintește Palilla, care spune că lui Zola nu i-a fost ușor să se reacomodeze cu fotbalul italian. „După ce a petrecut mulți ani în Anglia, a uitat puțin fotbalul foarte tacticizat din Italia, l-am ajutat să se reacomodeze”, povestește Palilla.

Antrenorul italian se poate lăuda că i-au trecut prin mâini, în afara lui Zola, multe alte staruri din Serie A. „Zola este unul dintre cei mai buni jucători pe care i-am antrenat, dar au mai fost și Iaquinta, Pizzaro, Cristiano Zanetti, Kallon sau O”Neil”, și-a amintit Palilla.

 

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
 

12 Jul. 2009, 20:25 Seria 2
Pe aceeași temă