Seria a II-a a Ligii 2 va continua în partea a doua a sezonului 2015-2016 fără cel puțin două echipe. După FC Caransebeș, FC Bihor se află în imposibilitatea de a-și continua activitatea. Gruparea orădeană se va desființa.
Agonia a luat sfârșit pentru FC Bihor. Marți, 12 ianuarie, Curtea de Apel Oradea a respins recursul clubului la declanșarea falimentului pronunțat în luna octombrie a anului 2015 de Tribunalul Bihor. Decizia este irevocabilă. „Respinge ca nefondat recursul declarat de recurentul debitor Clubul Sportiv Fotbal Club Bihor Oradea în contradictoriu cu intimații creditori Szatmari Alexander Stefan, Muzsnay Zsolt , SC Trameco SA , DGRFP Cluj-Napoca prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor, Dulău Dorin Raul și lichidator judiciar RVA Oradea Insolvency Specialists SPRL în reprezentarea debitoarei CS FC Bihor Oradea împotriva Sentinței nr. 1235/F din 6 octombrie 2015 pronunțată de Tribunalul Bihor pe care o menține în totul. Fără cheltuieli de judecată în recurs. Irevocabilă. Pronunțată în ședință publică azi, 12 ianuarie 2016″, sună verdictul postat ieri pe portalul instanțelor de judecată.
Practic, hotărârea Curții de Apel Oradea a consființit desființarea clubului, astfel că FC Bihor va deveni istorie după o activitate de peste jumătate de secol. „Sub denumirea de CS FC Bihor Oradea echipa nu își mai poate desfășura activitatea. Acest recurs a fost ultima cale de atac a clubului”, a explicat, citat de bihon.ro, Sergiu Tod, lichidator judiciar, reprezentant RVA. Acesta a mai precizat că procesul de evaluare a siglei, palmaresului și culorilor clubului este în derulare, iar o licitație pentru achiziționarea acestora ar putea avea loc în cursul lunii martie.
„În tot răul e și un bine, pentru că noul club va porni de la zero, fără nici o datorie”
„În contextul în care a fost respinsă solicitarea noastră, e normal să urmeze procedura de faliment. Eu respect întru totul hotărârea instanțelor de judecată. Acestea nu se comentează, se execută. Îmi pare foarte rău că acest club, cu o tradiție seculară, putem spune, a murit, dar fotbalul în Oradea garantez eu că nu va muri și noul FC Bihor va duce mai departe tradiția clubului fanion. În tot răul e și un bine, pentru că noul club va porni de la zero, fără nici o datorie, deci sintagma „gaură neagră” nu va mai exista în fotbalul orădean. Regele a murit, trăiască regele! Și FC Bihor va renaște!„, a declarat Mircea Fodor, președintele executiv al clubul orădean, pentru Bihoreanul, imediat după aflarea veștii.
Conducătorul lui FC Bihor așteaptă acum motivarea scrisă a deciziei instanței „pentru că vreau să mă informez și eu și să văd mai exact ce înseamnă acest lucru„, dar, „în mod normal, cu prima echipă nu mai putem evolua în campionat. Sper să mai putem salva totuși Centrul de copii și juniori, pentru că echipele sunt în campionat și majoritatea ocupă locuri fruntașe„, a mai spus Fodor pentru aceeași sursă, referindu-se la un nou proiect, care prevede înființarea unui club ce ar urma să preia grupele de la Centrul de Copii și Juniori al FC Bihor, cu ajutorul părinților copiilor care activează aici.
FC Bihor Oradea a terminat prima parte a sezonului din Liga 2 pe locul 12 în Seria a II-a, cu 13 puncte acumulate în 18 etape. Poziția actuală îi clasa peste Metalul Reșița și FC Caransebeș, echipe ce ar fi retrogradat direct în Liga 3, însă orădenii ar fi avut șanse mici de a scăpat și ei de retrogradare în play-out. Clubul fanion al județului Bihor nu și-a mai plătit jucătorii de multe luni, în luna decembrie a anului trecut a rămas fără sediu, iar săptămâna trecută rămăsese și fără antrenorul principal Dan Mănăilă, care a ales să plece la o echipă din Liga a IV-a Alba.
Părăsit de autoritățile locale și județene, clubul care s-a pus cândva de-a curmezișul Stelei și regimului Ceaușescu intră acum în faliment. CITEȘTE un material amplu scris de Matei Udrea despre câteva evenimente importante traversate de FC Bihor Oradea de-a lungul istoriei sale