”Zona roșie” din Liga 2 vede luminița de la capătul tunelului! Gaz Metan riscă falimentul înainte de finalul Ligii 1, iar o echipă poate evita retrogradarea în Liga 3. Emilian Hulubei: ”E posibil ca Mediaș să fie exclusă”

Răzvan STÎNGĂ 23 Apr. 2022, 15:15 Liga 2
”Zona roșie” din Liga 2 vede luminița de la capătul tunelului! Gaz Metan riscă falimentul înainte de finalul Ligii 1, iar o echipă poate evita retrogradarea în Liga 3. Emilian Hulubei: ”E posibil ca Mediaș să fie exclusă”

Gaz Metan Mediaș, una dintre echipele din Liga 1 care, în mod normal, ar trebui să joace în Liga 2 din sezonul următor din cauza retrogradării sportive, riscă să intre în faliment!

Informația a fost făcută publică de Emilian Hulubei, președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (ANAF) și, totodată, membru în Comitetul Executiv al FRF.

Gaz Metan Mediaș riscă falimentul înainte de ultima etapă din Liga 1

Din cauza faptului că a fost somată să plătească datoriile către angajați și foști angajați, lucru care nu s-a întâmplat, Gaz Metan Mediaș a tot fost depunctată în acest sezon. Pentru că se vor face în curând trei luni (90 de zile) de când a avut loc prima depunctare, echipa riscă să fie exclusă din campionat, după cum prevede regulamentul.

Mai multe detalii a dat Emilian Hulubei, care a precizat și un detaliu interesant, anume că Gaz Metan Mediaș riscă să fie exclusă înainte de ultimele meciuri din Liga 1, trei la număr. La jumătatea lunii mai s-ar face 90 de zile de la prima depunctare la care a fost supusă formația din Mediaș. Astfel, termenul de trei luni se face fix înainte de ultima rundă a play-out-ului din Liga 1.

  • Prima depunctare a fost suferită de Gaz Metan Mediaș la 11 februarie 2022. Au urmat altele în 23 februarie, 2, 9, 16, 23 martie, 6, 13 și 20 aprilie.
Gaz Metan Mediaș, în special, și Academica Clinceni au fost ajutate de LPF să încheie acest sezon de Liga 1, pentru că altfel deținătorul de drepturi TV ar fi cerut despăgubiri în urma retragerii din campionat a celor două echipe. Altfel, amândouă ar fi putut să se desființeze la finalul sezonului regular, iar play-out-ul să înceapă cu două echipe în minus. Foto: Gheorghe Flușter / Sport Pictures

Emilian Hulubei, despre situația de la Gaz Metan Mediaș: ”E posibil să fie exclusă înainte de încheierea competiției”

Astfel, Gaz Metan Mediaș ar mai avea, la cum se prezintă situația, de jucat doar două meciuri în Liga 1, cu Sepsi și Academica Clinceni, iar confruntarea cu Chindia Târgoviște e în pericol să nu aibă loc. Șansele sunt foarte mari ca acest lucru să se întâmple, fiind greu de crezut că datoriile vor fi plătite într-un termen atât de scurt, din moment ce până acum nu s-a făcut nimic în acest sens.

”Gaz Metan este într-o procedură de redeschidere a insolvenței, ei au în continuare niște contestații de la ANAF pentru redeschiderea insolvenței, mai degrabă va intra direct în faliment Gaz Metan la finalul sezonului. 

Dacă stăm să ne uităm la depunctări și la cei care au de luat bani, e posibil ca Gaz Metan să fie exclusă înainte de încheierea competiției. 

Regulamentar vorbind, au 90 de zile de când au prima depunctare, deci după 90 de zile sunt excluși din competiție. Deci la fiecare 15 zile vor pierde două puncte. Am impresia că se va ajunge la 90 de zile chiar înainte de ultima etapă sau înainte de ultimele două etape.

Există și riscul ca Gaz Metan să nu joace ultimele două etape sau ultima etapă, a precizat Emilian Hulubei, la Pro Arena.

Doar intrarea în insolvență salvează Gaz Metan de alte depunctări și, automat, de decizia de excludere. Un caz asemănător a avut loc chiar în acest sezon de Liga 2, unde Astra a optat pentru intrarea în insolvență chiar pentru a scăpa de depunctările primite din partea FRF, care într-un final ar fi dus la excluderea din competiție.

Emilian Hulubei nu se sfiește să vorbească atunci când are ocazia despre problemele cluburilor din fotbalul românesc, în special cele din primele două ligi. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Profită echipele din Liga 2 de incertitudinea de la Gaz Metan Mediaș? Dar de cea de la Academica Clinceni?

În cazul în care Gaz Metan Mediaș va fi exclusă din competiție, ea nu se va putea înscrie sezonul următor în Liga 2, așa cum arată acum poziția din Liga 1, retrogradarea pe cale sportivă. Sunt șanse să intre direct în faliment, iar situația în Liga 2 rămâne una interesantă în contextul formațiilor aflate în zona retrogradării, atât pentru cele picate deja în Liga 3, cât și pentru cele care vor juca barajul de menținere.

Asta nu e tot, pentru că o altă formație care riscă să intre în faliment este cealaltă retrogradată matematic din Liga 1, Academica Clinceni. Și acolo au avut loc depunctări din cauza problemelor financiare. Concret, acum Gaz Metan Mediaș are -27 de puncte, în timp ce Academica Clinceni are -3 punct în clasamentul play-out-ului Ligii 1.

  • Gaz Metan Mediaș a fost penalizată cu 50 de puncte până în acest moment (22 în sezonul regular și 28 în play-out), iar Academica Clinceni s-a ales cu 10 puncte scăzute până acum, toate în perioada desfășurării play-out-ului.

Dunărea Călărași, Dacia Unirea Brăila, Astra și Unirea Constanța, deja retrogradate în Liga 3. Poli Timișoara și FC Brașov vor juca, teoretic, barajul de menținere

Acum, din Liga 2 se știu atât retrogradatele în Liga 3, cât și formațiile care vor disputa barajul de menținere în divizie.

Dunărea Călărași, Dacia Unirea Brăila, Astra și Unirea Constanța știu în acest moment că vor evolua în Liga 3 în anul fotbalistic următor, în timp ce Politehnica Timișoara și FC Brașov vor lupta, în dublă manșă, pentru menținerea în Liga 2, la baraj.

Cazul situațiilor echipelor din zona roșie a diviziei a doua a fost explicat de Liga2.ro AICI. De incertitudinile de la Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni ar putea beneficia echipele de la baraj, care le-ar putea ajuta pe ambele să rămână în Liga 2 chiar și în stagiunea următoare, dar și una dintre formațiile deja retrogradate, probabil Unirea Constanța, care are cele mai multe puncte dintre cele patru nefericite care au ratat orice șansă de salvare din drumul către Liga 3. Nu ar fi exclus ca FRF să organizeze însă un baraj între clasatele pe locurile 6 din cele două grupe de play-out, Dunărea Călărași și Unirea Constanța, pentru a determina echipa care rămâne în Liga 2 în locul Academicii Clinceni.

Foto principal: Valentin Macrea / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-constanta-este-a-patra-echipa-care-retrogradeaza-matematic-din-liga-2-politehnica-timisoara-si-fc-brasov-vor-juca-barajul-de-mentinere-insa-l-ar-putea-disputa-degeaba-19228380

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ramasa-fara-antrenorul-eugen-trica-viitorul-pandurii-a-pierdut-meciul-cu-fc-brasov-oltenii-au-condus-cu-1-0-dar-au-jucat-in-inferioritate-din-minutul-40-dananae-da-vina-pe-arbitraj-19228523

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-brasov-a-castigat-in-deplasare-si-la-targu-jiu-si-si-a-sigurat-prezenta-la-barajul-pentru-mentinere-in-liga-2-calin-moldovan-o-mare-injectie-de-moral-19228511

https://liga2.prosport.ro/seria-1/antrenorul-dunarii-calarasi-dupa-esecul-cu-poli-iasi-nu-vom-lasa-garda-jos-nu-vom-ceda-vom-continua-in-liga-3-marius-paun-despre-situatia-financiara-a-echipei-19228507

https://liga2.prosport.ro/seria-1/a-marcat-primul-sau-gol-la-unirea-dej-si-a-adus-victoria-cu-astra-reactia-lui-alexandru-git-19228495

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gaz-metan-medias-prima-retrogradata-matematic-din-liga-1-ce-se-intampla-in-cazul-in-care-echipa-din-judetul-sibiu-nu-se-inscrie-in-noul-sezon-de-liga-2-19225944

Răzvan STÎNGĂ 23 Apr. 2022, 15:15 Liga 2
Pe aceeași temă