Verdict tranșant în cazul penalty-ului dictat și repetat în Dinamo – SC Oțelul. Marius Avram nu a lăsat loc de interpretări

Andrei PASCU 16 Aug. 2022, 21:47 Liga 2

Partida dintre Dinamo și SC Oțelul, din etapa a 2-a a Ligii 2, a oferit un moment controversat în minutul 74, atunci când, la scorul de 3-1 pentru gălățeni, rezultat cu care s-a și terminat disputa, ”câinii” au primit o lovitură de la 11 metri.

Pe faza în direct și pe reluări s-a văzut că decizia arbitrului Valentin Porumbel nu a fost cea corectă, lucru confirmat ulterior și de fostul ”central” Marius Avram, în prezent analist în privința arbitrajului la DigiSport și ProSport.

Marius Avram, verdict contra penalty-ului dictat în Dinamo – SC Oțelul: ”Cel mult se putea da lovitură liberă”

Valentin Lazăr a pătrunde prin stânga careului, printre Maxim și Rus, și a căzut după ce s-a agățat de piciorul lui Andrei Rus, aflat jos, iar Porumbel a arătat punctul cu var în ciuda protestelor echipei lui Dorinel Munteanu, antrenor care a fost avertizat cu cartonaș pentru că a contestat decizia.

Nici pe reluare nu s-a văzut dacă Lazăr a fost atins măcar de fundașul Oțelului în careul de 16 metri, mai degrabă fiind o simulare, un plonjon al mijlocașului, lucru accentuat de Marius Avram, care a precizat că trebuia să se dea, în cel mai rău caz pentru SC Oțelul, o lovitură liberă din afara careului, acolo unde duelul dintre jucători a fost unul mai pronunțat.

”Pe direct pare o forțare, s-a aruncat un pic jucătorul celor de la Dinamo, forțând astfel, dar arbitrul a văzut ceva acolo. Am încercat să identific contactul din suprafața de pedeapsă, dar nu l-am găsit. Am văzut un contact în afara suprafeței de pedeapsă, dar nu în interior.

Arbitrul le spune că a fost faultul în careu, dar eu zic că a fost dat foarte ușor. Cel mult se poate da lovitură liberă”, a declarat fostul arbitru Marius Avram, la DigiSport.

Penalty-ul dictat de Valentin Porumbel, ratat de Neluț Roșu

Din fericire pentru ”centralul” Valentin Porumbel, Dinamo nu a marcat, iar faza nu a influențat tabela de marcaj.

A executat penalty-ul Neluț Roșu, a marcat, dar s-a dictat repetarea loviturii pentru că mai mulți jucători ai celor două echipe au pătruns în careu înainte ca mijlocașul lui Dinamo să tragă.

Câțiva fotbaliști erau la aproximativ doi metri de Neluț Roșu, atât jucători de la Dinamo, cât și jucători de la SC Oțelul, astfel că decizia repetării loviturii de la 11 metri a fost una corectă.

Același Neluț Roșu a executat a doua oară, dar a ratat. Portarul Cosmin Dur-Bozoancă i-a ghicit colțul și a respins în corner.

”Sunt mai mulți jucători care au intrat în careu în cazul primei lovituri. În primă fază au fost puțin păcăliți jucătorii de oprirea executantului. Un pas înainte de a lovi se oprește, iar atunci au intrat în careu jucătorii.

La a doua execuție nu au mai ajuns în fața arbitrului jucătorii și probabil că… E greu să repeți două penalty-uri. În prima fază e evidentă pătrunderea în careu, dar dacă intrau doar jucători de la Oțelul, lovitura nu se mai repeta, pentru că eroarea era făcută de fundași. Aici însă, vedem că sunt jucători de la ambele echipe și, în consecință, e corectă dictarea repetării.

Eu, când eram arbitru în activitate, decideam repetarea loviturilor de la 11 metri foarte greu”, a mai spus Avram.

Marius Avram consideră că și a doua execuție trebuia repetată

Ulterior, după intervenția moderatorului Vali Moraru, Marius Avram a precizat că și a doua lovitură de la 11 metri trebuia repetată, pentru că și atunci au pătruns jucători în careu înainte ca Roșu să lovească balonul. Nu s-a întâmplat însă acest lucru.

E posibil ca încă o astfel de decizie să nu fi fost luată de Porumbel, în opinia lui Avram, pentru a nu incita și mai mult publicul, chiar dacă a doua oară ar fi fost ajutată Dinamo de decizie.

Avram a precizat că arbitrul trebuia să fie și mai drastic în privința încălcării regulamentului la a doua execuție de la punctul cu var, lucru care nu s-a întâmplat.

Personal, fostul arbitru a mai spus că dacă ar fi fost el ”centralul” acestui joc cel mai probabil nu ar fi dictat repetare nici prima dată, fiindcă execuția a fost una direct în vinclu, iar intrarea jucătorilor în careu nu a influențat faza în niciun fel. Regulamentar însă, penalty-ul trebuie repetat atât prima dată, cât și a doua oară.

SC Oțelul a câștigat meritat partida cu Dinamo

Referitor la desfășurarea partidei, la pauză scorul a fost egal, 1-1. SC Oțelul a marcat pentru 1-0 în minutul 33, când Răzvan Gorovei a bătut ca la carte o lovitură liberă, iar Dinamo a egalat în minutul doi al prelungirilor, prin Vasile Buhăescu.

Scorul final, 3-1 pentru SC Oțelul, a fost stabilit în urma reușitelor lui Laurențiu Maxim și George Cîrjan, din minutele 56 și 66.

  • Dinamo: Oncescu – Moura, Țone, Giafer, Buleică – Dudea (cpt.), N. Roșu – Bordușanu (Bobea 87′), Bani (Iglesias 58′), Val. Lazăr – Buhăescu (Țîră 68′)
    Rezerve neutilizate: Fara – Iul. Roșu, G. Crețu, Cr. Ionescu, Alin Șerban, Andr. Florescu
    Antrenor: Ovidiu Burcă
  • SC Oțelul Galați: Dur-Bozoancă – Sil. Rus, Yabre, Ghiocel, Nedelea – Jardan (Cireș 89′), Mih. Adăscăliței (Markovic 79′), Gorovei – Mitoi (Laur. Maxim 46′), Cîrjan (cpt.)(Berisha 89′), A. Nica (Cisotti 55′)
    Rezerve neutilizate: R. Pop – Farcaș, Sîrghi, Dav. Ilie
    Antrenor: Dorinel Munteanu

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Picures

 

 

 

 

Andrei PASCU 16 Aug. 2022, 21:47 Liga 2
Pe aceeași temă