”Václav Havel, un scriitor, a ajuns să conducă o țară. De ce un jurnalist nu ar putea să ajungă în lumea conducătorilor de fotbal?” Interviu cu Ovidiu Blag, surpriza din conducerea clubului ”U” Cluj: ”Vremea vorbelor a trecut”

Vlad MĂCICĂȘAN 20 May. 2021, 16:53 Liga 2
”Václav Havel, un scriitor, a ajuns să conducă o țară. De ce un jurnalist nu ar putea să ajungă în lumea conducătorilor de fotbal?” Interviu cu Ovidiu Blag, surpriza din conducerea clubului ”U” Cluj: ”Vremea vorbelor a trecut”

Ovidiu Blag nu este un nume necunoscut în viața sportului clujean. Îl cunoșteau și suporterii Universității Cluj. Îl știau ca realizator de emisiuni, editorialist, comentator, ori ca scriitor sau profesor la Universitatea Babeș-Bolyai. Nu era un secret nici faptul că mereu s-a simțit apropiat de ”U” Cluj, dar numirea sa în funcția de manager general al echipei a fost o mare surpriză.

Cel mai nou nume dintre conducătorii din fotbal ne vorbește despre trecerea de la jurnalism în breasla ”șefilor” din fotbal, despre planurile sale și despre principiile pe care vrea să le implementeze la ”U” Cluj.

Ovidiu (foto, alături de Gabriel Giurgiu, noul director sportiv al ”U” Cluj), cum te simți în noua postură, după o lună pe această poziție?
Mă simt foarte responsabil. Sunt conștient că trebuie să îmi impun propriile teme și planuri, dar acestea să fie în concordanță cu așteptările suporterilor. Aici mă refer inclusiv la suporterii ”tăcuți” pe care ne dorim să îi convingem să se implice activ în viața echipei, iar când e vorba despre ”U” Cluj atunci nu te poți simți decât onorat că poți fi parte dintr-un efort de a duce la îndeplinire planurile. Și dacă nu îți ies toate să nu poți spune că nu te-ai străduit măcar.

”De la contestatari înveți care îți sunt minusurile”

Cum ajunge un jurnalist de profesie în lumea conducătorilor din fotbal?
Václav Havel a fost un scriitor care a ajuns să conducă o țară, așa că nu văd de ce un jurnalist nu ar putea să ajungă în lumea conducătorilor de fotbal. Plus că nu e chiar o premieră în fotbalul românesc, exemplele fiind la îndemâna oricui. Nu e ca și cum ar trebui să pilotez un avion fără să fi urcat vreodată într-un avion. Poate și asta îți iese dacă ai lângă tine oameni care se pricep și îți ușurează misiunea astfel încât să te poți baza pe ei. Pot spune că acum avem la ”U” un astfel de nucleu, de oameni pe care te poți baza că trag la aceeași căruță.

  • Václav Havel a fost un scriitor, dramaturg și disident ceh. A fost ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehia.

Știai că vor exista contestatari, că unii îți vor pune la îndoială priceperea. Ce le spui celor care nu sunt de acord cu numirea ta?
Ar fi culmea să nu existe contestatari. De la ei înveți care îți sunt minusurile. Așa poți încerca să fii mai bun, învățând din greșeli. Important e să îți asumi greșelile. Trebuie să faci totul astfel încât greșelile să fie semnificativ mai mici decât lucrurile făcute bine.

”Performanța este una dintre singurele căi prin care putem atrage comunitatea”

Ce înseamnă ”U” Cluj pentru tine?
”U” Cluj, pentru suporterii ei, înseamnă ”U” Cluj, o literă și un oraș. Sunt, împreună, o poveste fără sfârșit. Sunt și eu parte din această poveste ce înseamnă suferință și bucurii, adică viață.

Obiectivul va fi tot promovarea?
Avem în vedere o comunicare bazată pe transparență, pe feed-back, pe implicare și responsabilizare, concentrându-ne pe lucrurile care ne unesc, nu pe acelea care ne dezbină. Ne dorim conectarea permanentă a clubului cu comunitatea și extinderea cercurilor cu care se interacționează, astfel încât fotbalul de la ”U” Cluj să reprezinte mijlocul prin care sportul și educația să își găsească un drum comun. Pe această bază solidă trebuie să tindem spre performanță, cea care se află în vârful piramidei. E clar că performanța este una dintre singurele căi prin care putem atrage comunitatea și oamenii care doresc să se implice în viața clubului. Pe lângă asta, mai găsim o cale prin onestitate și prin oameni care să fie uniți, să nu se vorbească unii pe alții, să fie deschiși la minte și cu inima bătând pentru aceleași idealuri.

Vor fi transferuri importante, veți promova jucători tineri? Care este strategia?
Avem o echipă de profesioniști, acum alături de noi fiind Erik Lincar și Gabi Giurgiu, antrenorul și directorul sportiv. Ei au o filosofie proprie, vor să facă un lot cu jucători care să corespundă exigențelor acestui corp tehnic, să se dăruiască în teren și să se comporte ca un adevărat grup. Sigur vor fi integrati și jucătorii tineri. Mai mult, ușa va fi deschisă pentru tineri și la antrenamente, în anturajul echipei, pentru a se familiariza cu tot ceea ce înseamnă lotul mare.

”La U vremea vorbelor a trecut”

O echipă care a avut printre cele mai mari bugete din Liga 2, dar nu a reușit să promoveze. Ce s-a făcut greșit sau ce nu s-a făcut bine?
Suntem siguri că la ”U” vremea vorbelor a trecut. Nu vrem să vorbim, așteptăm cu înfrigurare să vedem cum ne vom mișca în teren. Dacă acolo lucrurile vor merge așa cum ne-am propus, ne va fi mult mai ușor să vorbim. Acum într-adevăr trebuie să facem, să suferim, dar să mergem înainte fără să trâmbițăm reușitele, de orice fel ar fi ele, așa cum trebuie să ne asumăm greșelile pe care, inerent, le facem.

Vor mai veni oameni în conducere?
Ne preocupă permanent să atragem ”U”-iști lângă echipă. Suntem consecvenți cu acest aspect. A venit Gabi Giurgiu, cu sufletul deschis, dar mai ales cu expertiză în domeniu, el absolvind un master în managementul organizațiilor și asociațiilor sportive. Această mișcare poate fi o dovadă pentru toată lumea că ideea noastră este să îi integrăm în proiect activ, să le folosească acest lucru în carieră, dar să ajute clubul prin priceperea lor. Zsolt Szilágyi, Cristi Pojar, Mircea Cojocaru rămân piloni importanți în construcție. Nu doar că ușa le este deschisă tuturor ”U”-iștilor care vin cu sfaturi și idei, dar îi vom căuta și noi pentru un singur lucru: binele Universității Cluj.

 

 

Conferința de presă de prezentare a lui Gabriel Giurgiu ca manager sportiv la ”U” Cluj:

Conferința de presă de prezentare a lui Erik Lincar ca antrenor principal la ”U” Cluj:

Prima conferință de presă a lui Ovidiu Blag ca manager general la ”U” Cluj, alături de antrenorul din acel moment, Costel Enache, în care se anunța că Ionuț Badea va veni ca manager sportiv:

Vlad MĂCICĂȘAN 20 May. 2021, 16:53 Liga 2
Pe aceeași temă