Metaloglobus și Progresul Spartac își organizează meciurile din barajul pentru menținerea în Liga 2 pe un alt stadion față de cel unde au obișnuit să joace acasă

Marius ANGHEL 09 May. 2023, 16:32 Liga 2
Metaloglobus și Progresul Spartac își organizează meciurile din barajul pentru menținerea în Liga 2 pe un alt stadion față de cel unde au obișnuit să joace acasă

Metaloglobus București și Progresul Spartac sunt echipele care au încheiat play-out-ul Ligii 2 pe locul 5 în grupa în care au evoluat și vor juca barajul de menținere în eșalonul secund. Învingătoare rămâne în Liga 2, iar pierzătoare va retrograda în Liga 3 și le va urma pe Ripensia Timișoara, Unirea Constanța, Politehnica Timișoara și Minaur Baia Mare.

Manșa tur va fi organizată de Metaloglobus, fiindcă a fost echipa care a activat în Grupa A, iar cea retur o va avea ca gazdă pe Progresul Spartac, deoarece a jucat în Grupa B, conform regulamentului schimbat la începutul sezonului.

Ambele echipe, învățate cu terenuri cu iarbă sintetică, au optat să-și organizeze jocul pe un alt stadion decât cel pe care au evoluat acasă în mare parte a sezonului regular, respectiv play-out, unul cu iarbă naturală.

Metaloglobus își organizează la Clinceni meciul tur al barajului de menținere în Liga 2 cu Progresul Spartac

Dintre cele 12 meciuri organizate de Metaloglobus în acest sezon, 10 au fost disputate pe propriul stadion, în cartierul Pantelimon, iar două dintre ele le-a desfășurat la Clinceni. Dintre acestea din urmă, primul a fost cu Dinamo (scor 1-2, etapa 11), și pentru a putea primi mai mulți spectatori în tribune, iar al doilea a fost chiar cu Progresul Spartac (scor 3-0, etapa 15).

Acum, în acest meci tur din manșa decisivă pentru menținerea în Liga 2, trupa din Pantelimon a optat să fie gazdă pe terenul natural al stadionului de la Clinceni, acolo unde au mai evoluat acasă în acest sezon de Liga 2 Unirea Constanța, Dinamo și chiar Progresul Spartac.

Marius Burcă, președintele clubului Metaloglobus, a vorbit despre această alegere, dar a făcut și o dezvăluire. ”Jucăm la Clinceni pentru că noi am trecut al doilea teren al nostru (n.r. – în dosarul de certificare pentru Liga 2) pe cel de la Clinceni, pe iarbă, și cred și sper ca meciul cu Slatina să fi fost ultimul pe care l-am disputat pe terenul nostru (n.r. – unul sintetic). Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu menținere în Liga a 2-a, sper să ne jucăm meciurile pe iarbă în noul sezon. Prima opțiune va fi tot Clinceni și poate să fie foarte bine și Buftea, dar încă nu am avut o discuție cu federația. Poate patronul spune că o să refacă și terenul nostru din Pantelimon”, a spus Burcă pentru Liga2.ro.

Meciul cu Slatina, ultimul disputat de Metaloglobus în Pantelimon?

După cum se poate observa, conducătorul Metaloglobusului a făcut și o dezvăluire. Partida cu CSM Slatina, ultima disputată acasă în play-out, ar putea să fi fost ultima pentru echipă pe propriul stadion, cel din cartierul Pantelimon. Din noul sezon, în cazul în care se va continua la Liga 2, se dorește mutarea la Clinceni sau la Buftea, pe arene cu teren cu iarbă naturală.

Nu se ia această decizie fiindcă s-ar interzice la Liga 2 utilizarea unui teren sintetic, așa cum se întâmplă la nivelul primei ligi, ci pentru că așa se dorește de către toți cei de la echipă.

”Contează și unde vom juca, dar nu vreau să pronunț sub nicio formă cuvântul retrogradare. Vreau să mă concentrez doar pe Liga a 2-a și logic și normal că vorbim de Liga a 2-a când vorbim de teren de iarbă. Nu suntem forțați de absolut nimeni. Jucătorul, antrenorul, președintele, aici, în cauză, și cred că și patronul, cu toții ne dorim iarbă. Acum, dacă am fi avut bani de la primărie și am fi putut să ne batem joc de ei și să-i aruncăm așa… pentru că sunt primării cu sac fără fund, atunci 100 la sută l-am fi făcut pe al nostru imediat de iarbă. În situația în care suntem club privat, atunci este de discutat dacă vom disputa pe o suprafață de iarbă sau cu ceva de ultimă ora, de o bună calitate, un hibrid sau un sintetic”, a dezvoltat subiectul Marius Burcă.

Progresul Spartac are șase meciuri jucate la Clinceni în acest sezon, trei organizate de ea. Metaloglobus a jucat de trei ori

Progresul Spartac nu este deloc străină de terenul de joc al stadionului din Clinceni.

În acest sezon a disputat șase meciuri pe acest gazon, dintre care trei cu ea organizatoare, primul cu Dinamo (0-1, etapa 1), apoi cu SC Oțelul (0-0, etapa 6) și Steaua (0-3, etapa 10). S-a optat pentru această arenă fiindcă a întâlnit adversari cu galerie, iar la Buftea nu a primit acordul Jandarmeriei, nefiind condiții de siguranță. A mai jucat acolo, în postura de oaspete, ambele partide cu Unirea Constanța (0-3 în etapa 2 și 0-9 în etapa a 3-a a play-out-ului) și pe cea amintită deja, cu Metaloglobus (0-3 în etapa 15).

În rest, în alte zece partide de acasă Progresul Spartac le-a organizat pe terenul sintetic al bazei federației de la Buftea.

Și Metaloglobus a mai disputat, pe lângă cele cu Dinamo și Progresul Spartac, un meci la Clinceni în acest sezon, cel cu Unirea Constanța, din etapa a 12-a, câștigat cu 3-1.

Progresul Spartac a preferat să organizeze la Buftea, de această dată pe teren natural, returul barajului cu Metaloglobus

De această dată însă, Progresul Spartac a preferat să-și organizeze meciul retur al barajului de menținere în Liga 2 la Buftea, dar nu pe terenul sintetic, unde a obișnuit până acum, ci pe cel de iarbă, aflat, practic, ”în oglindă”.

Închirierea acestui teren cu iarbă naturală este mai costisitoare decât a celui cu iarbă sintetică, însă, de această dată, s-a preferat să se dea mai mulți bani pentru ca jucătorii să aibă condiții mai bune să-și exprime valoarea.

”Jucătorii noștri au preferat să joace pe un teren bun de iarnă, decât să joace pe un teren sintetic bun, ce-i drept, dar care noi considerăm că nu prea ne-a avantajat până acum, drept dovadă și rezultatele, modul în care am câștigat, puținele meciuri pe care le-am câștigat pe sintetic, adică foarte-foarte greu, pentru că e un teren sintetic bun, dar este unul diferit de cel pe care îl avem noi (n.r. – la stadionul propriu, din Intrarea Vrabiei, neomologat pentru a juca pe el în Liga 2). E un teren sintetic mai lent. Până acum nu am jucat acolo din motive financiare. Nici nu știu cât plătim acum, că nu mă ocup de detaliile astea în cadrul clubului, de plăți, dar e un singur meci și e indiferent cât ar fi. Ne încadrăm într-o marjă pe care putem să o plătim. Dacă financiar ne-am fi permis să jucăm pe iarbă toate meciurile din sezonul regular și play-out, le-am fi jucat pe iarbă la Buftea”, a spus, pentru Liga2.ro, Andrei Erimia.

  • Pe acest teren de iarbă naturală al bazei pe care FRF o are la Buftea și-a început meciurile de acasă în acest sezon Concordia Chiajna, însă până la întâlnirea cu echipa ilfoveană a Progresului Spartac, în runda a 9-a, aceasta s-a mutat cu jocurile pe terenul 2 al bazei de la Chiajna, ulterior revenind pe primul teren, unui readus la gazon natural, după mai mulți ani în care a avut sintetic. Nici Metaloglobus nu a evoluat pe acest gazon în acest sezon, pe Concordia primind-o în Pantelimon.

Andrei Erimia rămâne cu ”un regret și o frustrare” după primul sezon petrecut de Progresul Spartac în Liga 2

Antrenorul Progresului Spartac și cei implicați la acest club nou-promovat în Liga 2 în vara trecută rămân cu regretul că nu au putut să organizeze meciurile de acasă pe propriul stadion, cel din cartierul Progresul, de pe strada Intrarea Vrabiei.

”Există, din păcate, regretul acesta că nu am putut să jucăm acasă, pentru că tot ceea ce facem și tot ceea ce am realizat a fost și în ideea de a crea și a dezvolta ceea ce am realizat în bună parte, un spirit de comunitate. Oamenii deja se obișnuiseră să vină la stadion și la meciul cu Tunari (n.r. din barajul pentru promovare) a fost plin stadionul. Fiind un stadion micuț se crează o atmosferă specială. Adică vreo 600-700 de oameni erau în mod constant în Liga 3 și la Liga a 2-a în mod sigur ar fi fost plin. Am fi atras și copiii mai mult la fotbal și poate oameni care să vină alături de club, dar e un regret și o frustrare a noastră și, sincer, este și un motiv real, cred eu, pentru care nu am obținut mai multe puncte”, a explicat Andrei Erimia.

Metaloglobus a terminat sezonul regular, cât și play-out-ul cu mai multe puncte decât Progresul Spartac

Metaloglobus a încheiat sezonul regular și play-out-ul Ligii 2 cu 32 de puncte, pe locul 5 în Grupa A, astfel că echipa antrenată de Eusebiu Tudor va fi gazdă în partida tur a barajului. Meciul este programat sâmbătă, 13 mai, de la ora 11:00.

Progresul Spartac a terminat sezonul cu 29 de puncte, pe locul 5 în Grupa B. Trupa lui Andrei Erimia va fi gazdă în manșa retur a barajului de menținere în Liga 2, iar partida este programată pentru data de 20 mai, sâmbătă, de la ora 11:00.

La finalul sezonului regular, după 19 etape, Metaloglobus a terminat pe locul 15, cu 21 de puncte, iar Progresul Spartac s-a situat pe locul 16, cu 17 puncte. Aceste poziții au dus cele două formații în grupe diferite de play-out.

În meciul direct din sezonul regular al Ligii 2, organizat la Clinceni, în etapa a 15-a, la 23 noiembrie 2022, Metaloglobus a câștigat cu 3-0 jocul cu Progresul Spartac, prin golurile marcate de Dragoș Huiban (8 – penalty), Paul Chiorean (14) și Milos Zukanovic (33).

 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciul-decisiv-din-barajul-pentru-mentinerea-in-liga-2-are-loc-cu-progresul-spartac-ca-echipa-gazda-cand-se-vor-desfasura-cele-doua-jocuri-care-decis-ultima-retrogradata-19269708

https://liga2.prosport.ro/seria-1/metaloglobus-si-a-facut-cu-poli-timisoara-antrenamentul-perfect-pentru-barajul-de-mentinere-in-liga-2-eusebiu-tudor-despre-o-repriza-fara-gol-si-alta-de-descatusare-ne-am-luat-anumite-ma-19269742

https://liga2.prosport.ro/seria-1/victorie-de-moral-la-targu-jiu-progresul-spartac-a-castigat-partida-cu-viitorul-pandurii-si-abordeaza-cu-incredere-barajul-cu-metaloglobus-andrei-erimia-ar-fi-trebuit-sa-mai-marcam-19269586

https://liga2.prosport.ro/seria-1/metaloglobus-in-barajul-pentru-mentinerea-in-liga-2-19269525

Marius ANGHEL 09 May. 2023, 16:32 Liga 2
Pe aceeași temă