Un dublu campion cu UTA, ”fundașul de fier” al ”Bătrânei Doamne”, e convins că echipa arădeană va reveni în Liga 1 în acest an: ”Categoric e principala favorită la promovare. Are lotul cel mai puternic.” Laszlo Balint, lăudat pentru modestia sa

Marius ANGHEL 15 Apr. 2020, 15:00 Liga 2

La 12 ani distanță de la ultima participare în prima ligă fotbalistică din România, perioadă în care Campioana Provinciei s-a zbătut până la faliment, a reînviat, a pornit din ultima ligă, a avut suișuri și coborâșuri și a ratat două baraje de promovare în elită, echipa Aradului e acum cel mai aproape de a-și împlini visul. Sub conducerea fostului ei jucător din anii 2006/2007, Laszlo Balint, UTA domină autoritar Liga 2 în acest sezon și după 24 de etape are un avans de 11 puncte față de următoarele două clasate.

Competițiile sportive au fost oprite însă de o lună din cauza pandemiei de coronavirus și vor mai rămâne așa cel puțin încă o lună, iar printre scenariile făcute se numără și ”înghețarea” sezonului. UTA, aflată pe locul 1, ar fi sigură de accederea în Liga 1 în cazul în care s-ar trage linie după rezultatele obținute până acum, însă nimic nu e cert.

Gavrilă Birău: ”UTA rămâne, printre principalele favorite la promovare”

Un fost fundaș al UTA-ei, campion de două ori cu echipa arădeană, în 1969 și 1970, Gavrilă Birău (74 de ani), e de părere că jucătorii lui Balint sunt ghinioniști, fiindcă întreruperea campionatului s-a produs într-un moment în care erau pe val și păreau de neoprit în drumul către Liga 1. Cel supranumit ”fundașul de fier” al Bătrânei Doamne e încrezător însă că UTA va reveni în Liga 1 în acest an.

”E o pierdere enormă, să știți, că nu poți să știi ce se întâmplă. Jucătorii sunt neantrenați, se îngrașă, ies din formă. E mare, mare ghinion. UTA rămâne, însă, printre principalele favorite la promovare. Categoric, bineînțeles! Are lotul cel mai puternic”, a spus Birău la Radio Timișoara.

Cunoscut și ca Gabor Biro, fostul fundaș al echipei UTA, originar din Sfântu Gheorghe, l-a lăudat și pe antrenorul Laszlo Balint, pe care l-a caracterizat ca ”ordonat, studios, civilizat și modest”.

”Totul merge bine acum. Eu cred că promovează, dacă totul merge bine. Are un lot bun, un antrenor ordonat, studiază, e civilizat. Îmi place că studiază, încontinuu se uită și așa, și așa. E modest, nu se laudă, joacă bine, câștigă și tot zice că nu-i bine. Deci e modest. Eu zic că UTA nu are probleme cu promovarea”, a mai declarat Birău.

Cum a ajuns Gavrilă Birău să scrie istorie cu UTA

În data de 18 aprilie, UTA aniversează 75 de ani de la înființarea de către baronul Francisc von Neuman. Tot în 1945 s-a născut și Gavrilă Birău, însă pe 11 august. Fostul fundaș care a evoluat 11 ani și jumătate la UTA a povestit cum a ajuns să joace la echipa arădeană.

”Am început ca atacant, nu ca apărător. Domnul Gigi Ola, care pe vremea aia a fost antrenor la lotul de juniori, m-a luat și pe mine și a zis așa: «Bă, băiatule, tu joci ca apărător. Nu te iau ca atacant. Nu o să ajungi fotbalist mare ca atacant niciodată. N-ai destulă tehnică, n-ai destulă mobilitate, dar, ca apărător, ajungi în Divizia A.» Și a avut dreptate. Așa am ajuns eu la lotul de juniori, jucând cu echipa Turciei un amical și antrenorii și antrenorii, care au avut un drum la București, au venit să vadă lotul de juniori. Printre ei a fost și Dumitrescu (n.r. – Nicolae „Coco” Dumitrescu), antrenorul de la UTA. După meci a venit la gard și mi-a zis: «Măi, nu vrei să vii la Arad, leagănul fotbalului? Lasă tu zonele astea.» Eu nu am înțeles pe vremea aia mare lucru, ce dorește. Nici n-am crezut că va fi o treabă serioasă. Dar iată că a fost. Nu a trecut mult și peste două săptămâni a venit la Sfântu Gheorghe cu conducătorii și am semnat, am ajuns la UTA și am jucat exact 11 ani și jumătate (n.r. – între anii 1964-1976)”, a povestit Birău la radio Timișoara.

Înainte de a ajunge la UTA, Birău a jucat la Textila Sfântu Gheorghe, iar, ulterior, după ce a făcut istorie cu echipa arădeană a mai evoluat pentru o scurtă perioadă la Aurul Brad. În anii ’80, la scurt timp după ce renunța la cariera de fotbalist, Gavrilă Birău a fost manager la Strungul Arad și la UTA în trei rânduri.

În această perioadă, înainte ca UTA să împlinească 75 de ani, clubul arădean postează pe site-ul oficial episoade din istoria sa. Până acum a publicat două articole. ”UTA 75 / Începutul celei mai frumoase povești” și ”UTA 75 / Primii ani au fost magnifici!”.

Marius ANGHEL 15 Apr. 2020, 15:00 Liga 2
Pe aceeași temă