Ultrași eliberați

11 Dec. 2008, 16:05 Liga 2

Doi din cei trei suporteri ai Universității Cluj judecați în stare de arest pentru agresarea cameramanului Jandarmeriei înaintea unui meci "U" – CFR vor fi eliberați, iar cel de-al treilea rămâne în arest, au decis, azi, judecătorii Curții de Apel Cluj.

 

Curtea de Apel Cluj a judecat, azi, recursul înaintat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj împotiva unei sentințe de joia trecută a Tribunalului care le revocase celor trei mandatele de arestare. Curtea de Apel Cluj a admis recursul înaintat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj doar în ceea ce îl privește pe Paul Adrian Stanciu, acesta urmând să fie judecat în stare de arest.

 

Recursul Parchetului a fost respins în cazul lui Tivadar Tolja și Tudorel Florin Câmpan, cei doi fiind eliberați, astfel că vor fi judecați în stare de libertate.
Sentința Curții de Apel este definitivă.
Cei trei suporteri ai Universității Cluj judecați în stare de arest pentru agresarea cameramanului Jandarmeriei înaintea unui meci "U" – CFR au cerut, joi, judecătorilor Curții de Apel Cluj să fie eliberați, spunând că regretă faptele.

 

Avocații celor trei au susținut că aceștia nu reprezintă pericol public și că ar putea fi judecați în stare de libertate.
Paul Adrian Stanciu a declarat că vrea să demonstreze că ceea ce s-a întâmplat a fost un accident și a promis că nu va repeta faptele. Tudorel Florin Câmpan a spus, în fața judecătorilor, că "blesteamă ziua de 7 mai", când a avut loc accidentul, că cele șapte luni de arest au fost "suficiente" și și-a învățat lecția și că ar vrea să își petreacă sărbătorile de iarnă acasă. Tivadar Tolja a spus, la rândul său, că regretă cele întâmplate și a solicitat să fie eliberat pentru a-și putea întreține familia.

 

Avocații celor trei au adăugat că tinerii ar trebui să fie liberi și pentru că au fost sinceri și au colaborat cu anchetatorii și au cerut judecătorilor să decidă obiectiv și imparțial, fără să țină cont de relatările mass-media.
Tribunalul Cluj a revocat, joia trecută, măsura arestării preventive în cazul celor trei suporteri acuzați de agresarea cameramanului Jandarmeriei, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a atacat cu recurs această sentință.

 

Jandarmul Gabriel Romulus Oșan a fost bătut, în 7 mai, înainte de începerea meciului dintre "U" și CFR, de patru suporteri ai Universității Cluj. Paul Stanciu l-a lovit cu o cărămidă, iar după ce a căzut următorii suporteri l-au lovit cu picioarele în cap. Un al cincilea suporter, Alexandru Andrei Pogăceanu, în vârstă de 21 de ani, este urmărit penal pentru ultraj în acest caz.
Paul Adrian Stanciu (18 ani), Tivadar Tolja (19 ani ) și Tudorel Florin Câmpan (16 ani), toți trei din Cluj-Napoca, și Ioan Horațiu Cătălina, din Cugir, au fost reținuți de polițiști după vizionarea imaginilor filmate de jurnaliști și de jandarmul agresat.

 

Magistrații Judecătoriei Cluj-Napoca au emis, în 9 mai, mandate de arestare de 29 de zile pe numele lui Paul Adrian Stanciu și Tivadar Tolja și un mandat de arestare pentru 15 zile în cazul tânărului de 16 ani, ei fiind acuzați de ultraj, ultraj contra bunelor moravuri și vătămare corporală gravă. Cel de-al patrulea suporter reținut de polițiști a primit interdicția de a părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj i-au interzis, de asemenea, lui Horațiu Ioan Cătălina să participe la orice manifestare sportivă pe aceeași perioadă.
Cei trei suporteri arestați au cerut, de mai multe ori, să fie cercetați în stare de libertate, dar instanța a respins acțiunile lor.

 

Cei patru suporteri acuzați de agresarea jandarmului clujean înainte de meciul U-CFR Cluj au fost trimiși în judecată, în 21 mai, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.
Primul termen al procesului în care cei patru tineri erau judecați, inițial, pentru vătămare corporală gravă a avut loc, în 6 iunie, la Judecătoria Cluj-Napoca, unde cei patru agresori ai cameramanului Jandarmeriei Cluj și un martor au fost audiați timp de șase ore.

 

 

Paul Adrian Stanciu, suporterul "U" Cluj acuzat că l-a lovit pe cameraman cu o dală de beton în cap, și-a schimbat declarația dată în faza de urmărire penală. În fața judecătorilor, Stanciu a susținut că l-a lovit pe jandarm cu pumnul, cu toate că în declarațiile date polițiștilor și procurorilor Stanciu recunoscuse că l-a lovit cu dala pe jandarm. Stanciu a declarat că anchetatorii i-ar fi dictat ce să scrie și ar fi făcut presiuni asupra sa să declare ceea ce vor ei.

 

Mircea Ștefan, cameraman al Poliției Cluj, martor al acuzării, audiat și el de judecători, a declarat că se afla la aproximativ zece metri în spatele lui Oșan, când l-a văzut pe primul atacator îndreptându-se spre cameramanul Jandarmeriei. El a spus că Paul Adrian Stanciu avea o dală de pavaj în mână și cu ea l-a lovit în cap pe jandarm. Mircea Ștefan i-a indicat pe Tolja Tivadar ca fiind al doilea atacator, apoi pe Florin Tudorel Câmpan, al treilea, iar pe Horațiu Cătălina, al patrulea.

 

Martorul a afirmat că, timp de mai multe zile după incident, a primit amenințări pe internet și că bănuiește că amenințările au venit din partea suporterilor de la "U".
Tolja Tivadar și Florin Tudorel Câmpan au recunoscut că l-au lovit pe cameramanul Jandarmeriei Cluj, însă au afirmat că nu a fost nimic premeditat și că n-au știut niciun moment că victima lor era reprezentantul acestei instituții. Al patrulea inculpat, Horațiu Ioan Cătălina, care este judecat în stare de libertate, a recunoscut și el că l-a lovit pe jandarm, după ce judecătorii i-au arătat imagini video de la incident.

11 Dec. 2008, 16:05 Liga 2
Pe aceeași temă