”U” Cluj – Dinamo putea avea altă soartă! Marius Avram a comentat arbitrajul lui Cătălin Popa: ”Este exact același lucru dacă portarul ar fi ieșit și i-ar fi dat un pumn în gură intenționat.” Florin Prunea nu e de acord: ”Din contră, i-a ieșit faza”

Marius ANGHEL 24 May. 2022, 11:54 Liga 2

Dinamo a pierdut manșa tur a barajului de menținere/promovare în Liga 1, împotriva celor de la Universitatea Cluj, scor 0-2. Meciul a avut cel puțin două faze în care s-a pus la îndoială deciziile luate de arbitrul Cătălin Popa. Prima a fost la ieșirea portarului Mihai Popa înainte de golul prin care ”U” Cluj a deschis scorul, iar a doua a fost la faza în care dinamovistul Aloe a fost lovit cu capul în cap de Ely Fernandes și nu a mai putut continua jocul.

Pentru meciul ce s-a disputat pe Cluj Cluj, Comisia Centrală a Arbitrilor l-a delegat pe centralul Cătălin Popa. Această decizie i-a enervat pe suporterii ”câinilor”, aceștia scriind înaintea meciului că CCA a trimis un arbitru care este suporter înfocat al rivalei Steaua.

Marius Avram spune că portarul echipei Dinamo trebuia eliminat la faza în care ”U” Cluj a deschis scorul

Invitat marți seară la ProSport LIVE, fostul arbitru internațional Marius Avram a vorbit despre arbitrajul lui Cătălin Popa din meciul tur al barajului dintre ”U” Cluj și Dinamo, spunând că piteșteanul chiar a luat unele decizii în favoarea dinamoviștilor. Cea mai proastă a avut loc la faza în care ”U” Cluj a marcat, unde portarul Eșanu trebuia eliminat. O altă fază judecată pro Dinamo a fost una în care Gabriel Torje a scăpat singur cu portarul Gorcea și a pierdut mingea, însă înaintea căreia Torje a faultat și arbitrul nu l-a sancționat.

”Suporterii au considerat că a fost delegat pentru a o dezavantaja pe Dinamo. Au considerat această delegare în dezavantajul lor. Până la urmă, lucrurile au stat un pic invers, dacă e să-i facem o analiză absolut corectă a meciului arbitrat de Popa Cătălin. Aș putea spune că au fost cel puțin două decizii de eliminare, una dintre ele capitală și alta în care a fost cât pe aci să iasă un gol al celor de la Dinamo, în care Popa Cătălin nu a sancționat conform regulamentului ceea ce s-a petrecut pe teren. Avem acel gol al lui U Cluj, primul gol, în care portarul iesi și cu o forță, viteză, răutate, intensitate pune în pericol integritatea corporală a atacantului celor de la U Cluj. Practic, se izbește de el într-o viteză, și cu picioarele înainte. A fost la un pas să-l accidenteze destul de grav. Ulterior a ieșit gol din faza respectivă.

La fazele de genul acesta am observat că există o mică dezbatere în momentul de față, pentru că foarte multă lume întreba: «Dar, dacă a ieșit gol, se mai dă roșu?» Ei bine, la fazele în care faultul este de o intensitate încât să-l putem să-l considerăm un fault grosolan, brutal, violent, nu mai contează că după aia s-a înscris gol, ci sancționezi faultul în sine. Ca să fac o analogie, este exact același lucru dacă portarul ar fi ieșit, i-ar fi dat un pumn în gură intenționat și apoi ar fi ieșit gol. Nu i-am mai fi dat roșu pentru că i-a dat pumn în gură? I l-ar fi dat fără niciun fel de discuții. În situațiile în care într-o situație de singur cu portarul și face un fault normal de joc, fără violență, fără intensitate, fără a pune în pericol integritatea, și totuși, după, se înscrie gol, în această situație nu se mai dă roșu și apoi urmează galben.

Și apoi am mai avut o situație în care scăpă Gabriel Torje la un moment dat, singur singurel cu portarul, dar pierde mingea undeva în suprafața de pedeapsă, în lateral, se pierde acel moment. Exact înainte de faza respectivă, și-a tras de tricou un adversar, adversarul cu care se afla în luptă directă, și l-a pus la pământ. Acolo nu l-aș acuza pe Popa Cătălin, pentru că l-a prins un pic de contraatac, dar era obligatoriu ca unul din colegii lui din brigadă să intervină, cel de-al patrulea oficial sau arbitrul asistent, care se afla pe aceeași linie care avea unghiul perfect deschis, și să sancționeze acel fault”, a explicat Marius Avram.

Ely Fernandes a primit corect doar cartonaș galben la faza în care l-a lovit în cap pe Aloe

Analistul ProSport pentru arbitraj a comentat și faza din minutul 37, în care Ely Fernandes și Aloe s-au lovit cap în cap la un duel aerian, iar jucătorul Universității a primit cartonașul galben, în timp ce cel dinamovist n-a mai putut continua jocul și a fost înlocuit. La acea fază, Ely Fernandes a primit cartonaș galben, chiar dacă Aloe a fost cel lovit și sângera.

”În rest, a mai fost, așa, discutabil acel cap în cap, Fernandes de la U Cluj cu nu mai știu ce jucător de la Dinamo. Acolo, s-a văzut foarte clar că ambii jucători au sărit la cap, au încercat amândoi să joace mingea și pur și simplu s-au lovit cap în cap. Ce anume a determinat sancțiunea de galben din partea lui Popa Cătălin a fost faptul că jucătorul dinamovist este cel care joacă mingea. Deci este foarte important pentru a determina cine face greșeala, să observi cine joacă mingea. Dinamovistul joacă mingea, iar apoi se lovesc cap în cap și atunci este greșeala jucătorului de la U Cluj, care automat trebuia sancționat cu galben, dar nu cu roșu, pentru că nu s-a văzut niciun fel de intenție, răutate, acele elemente, criterii din recomandările celor de la UEFA și CCA care lipsesc atunci când faci o analiză și decizi între galben și roșu”, a spus fostul arbitru Marius Avram.

Florin Prunea îl apără pe Cătălin Popa și îl felicită: ”Din contră, i-a ieșit faza”

Nu de aceeași părere cu Marius Avram, legat de faza în care portarul Mihai Eșanu l-a faultat în afara careului pe Dragoș Telcean, arbitrul a lăsat jocul să continue și a ieșit primul gol al Universității, a fost și fostul internațional Florin Prunea. Acesta consideră că arbitrul Cătălin Popa a procedat corect neeliminându-l pe Eșanu și lăsând jocul să continue, fază în care a ieșit golul lui Martin Remacle.

”Pentru mine, etalonul unui arbitru după joc este când jucătorii ambelor echipe, conducători, vin și-i mulțumesc, dau noroc și n-au ce să reproșeze. Ori, după această partidă nu am auzit niciun comentariu vizavi de arbitraj. Referitor la faza de penalty (n.r. – faultul nu a fost în careu, ci în afara careului), sunt total de altă părere Marius, nu era de roșu. El a ieșit să joace mingea, a luftat, a dat pe lângă minge și nu știu dacă atacul a avut o asemenea intensitate. El are intenția să joace mingea. Eu, din contră, l-aș felicita pe Cătălin Popa pentru că i-a ieșit un avantaj care a dus la marcarea primului gol. Deci el dacă fluiera și elimina, probabil că priva de marcarea unui gol, ceea ce pentru un arbitru este foarte grav. Din contră, i-a ieșit faza. Sigură că nu a vrut să iasă în relief. I-a lăsat pe jucători să decidă, și eu cred că așa trebuie să facă un arbitru, exact cum a procedat el. Nu a avut faze foarte grele, pentru că jucătorii și-au văzut numai și numai de joc, cred eu, și, de asta spun, am văzut după joc că toate lumea l-a felicitat. Și eu îl felicit, personal, pentru că, repet, am fost unul dintre cei care au contestat delegarea lui și nu am avut niciun motiv. Și de acum încolo nu cred că o să mă mai vedeți pe mine spunând ceva despre Cătălin Popa, pentru că a demonstrat la un meci cu o încărcătură mare”, a spus Florin Prunea la ProSport LIVE.

Mesajul celor de la DDB când au aflat că la meciul tur a fost delegat arbitrul Cătălin Popa:

„GREU DE UCIS

Da, chiar se încearcă uciderea lui Dinamo. Uitați-vă la arbitrajele din ultima vreme și la alegerea CCA pentru meciul de mâine. Cătălin Popa ne-a arbitrat în egalul de la Arad, când a inventat eliminarea lui Ehmann în prima repriză, pentru ”nerespectarea distanțierii sociale”.

Pentru un meci atât de important pentru fotbalul românesc, între două cluburi istorice, CCA a delegat un arbitru despre care toată lumea știe că ”stelist ÎNFOCAT”, pentru că asta au declarat despre el toți piteștenii care îl cunosc personal.

Au fost 3 zile de doliu prin fotbal și s-a strigat în gura mare că este nevoie de VAR, doar când fcsb a fost egalată de un jucător cu mărimea 44 la ghete, care dacă ar fi încălțat o pereche de ghete cu jumătate de număr mai mici, n-ar mai fi fost niciun offside. Doar când e furată Dinamo e liniște deplină și nimeni nu cere să vină mai repede VAR-ul.”

”U” Cluj, în avantaj în fața lui Dinamo după manșa tur a barajului de promovare/menținere în Liga 1

”U” Cluj este cu un picior în prima ligă după ce a învins cu 2-0 Dinamo, pe Cluj Arena, în manșa tur a barajului de promovare/menținere în Liga 1. Au marcat Martin Remacle (14′) și Alexandru Boiciuc (83′).

Returul este programat duminică, de la ora 21:00, pe stadionul Dinamo.

Opiniile lui Marius Avram și Florin Prunea despre arbitrajul lui Cătălin Popa în meciul tur dintre ”U” Cluj și Dinamo:

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concordia-chiajna-si-u-cluj-au-dat-calculele-peste-cap-cu-victoriile-in-mansa-tur-a-barajului-de-promovare-in-liga-1-cand-sunt-programate-meciurile-retur-chindia-respectiv-dinamo-19232690

https://liga2.prosport.ro/seria-1/mesajul-peluzei-catalin-hildan-dupa-ce-dinamo-a-pierdut-mansa-tur-a-barajului-cu-u-cluj-incepem-demolarea-stadionului-dinamo-este-singura-sansa-pentru-a-intoarce-rezultatu-19232647

https://liga2.prosport.ro/seria-1/emil-boc-in-al-noualea-cer-dupa-ce-u-cluj-a-invins-dinamo-in-mansa-tur-a-barajului-pentru-liga-1-primarul-clujului-mesaj-raspuns-fata-de-bannerul-afisat-de-jucatorii-lui-lincar-19232642

https://www.prosport.ro/video/prosport-live/mesajul-de-alarma-trimis-de-florin-prunea-catre-dinamo-ai-sute-de-meciuri-in-liga-1-si-te-retrogradeaza-u-cluj-video-exclusiv-prosport-live-19462113

https://www.prosport.ro/video/prosport-live/florin-prunea-a-dezvaluit-cine-i-a-fost-partener-de-drum-inainte-de-u-cluj-dinamo-19462119

https://www.prosport.ro/video/prosport-live/florin-prunea-avertisment-pentru-dinamo-dupa-esecul-cu-u-cluj-19462125

https://www.prosport.ro/video/prosport-live/florin-prunea-dezamagit-de-ceea-ce-a-vazut-in-u-cluj-dinamo-19462101

https://www.prosport.ro/video/prosport-live/florin-prunea-a-dezvaluit-ce-sacrificii-au-facut-suporterii-lui-dinamo-inainte-de-meciul-cu-u-cluj-19462103

Marius ANGHEL 24 May. 2022, 11:54 Liga 2
Pe aceeași temă