Suspendare incredibilă dictată pentru Cristian Ciobanu, după eliminarea din meciul cu Ripensia! Câte jocuri nu-și va putea folosi căpitanul FC Buzău

Marius ANGHEL 10 Nov. 2021, 22:10 Liga 2
Suspendare incredibilă dictată pentru Cristian Ciobanu, după eliminarea din meciul cu Ripensia! Câte jocuri nu-și va putea folosi căpitanul FC Buzău

FC Buzău a rămas fără căpitanul Cristian Ciobanu (27 de ani), unul dintre cei mai importanți jucători ai echipei, în special în compartimentul ofensiv, pentru restul meciurilor din 2021, dar și pentru altele două din 2022, urmând a-l mai putea folosi doar în ultima rundă a sezonului regular, în 12 martie, acasă cu Concordia Chiajna.

Motivul? Comisia de Disciplină și Etică a FRF a luat o decizie absolut șocantă după ce Ciobanu a fost eliminat în meciul cu Ripensia, din etapa a 12-a a Ligii 2. L-a suspendat nu mai puțin de șase partide și l-a amendat cu 2.000 de lei.

Cristian Ciobanu eliminat nu mai puțin de șase meciuri pentru cartonașul roșu primit în meciul cu Ripensia

În minutul 29 al partidei de la Timișoara, de pe Electrica, dintre Ripensia și FC Buzău (scor 0-0), din etapa a 12-a a Ligii 2, la o acțiune ofensivă în flancul stâng, Cristian Ciobanu l-a lovit cu cotul în față, în arcadă pe Răzvan Morariu, iar jucătorul, sensibil, a început să sângereze și a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind schimbat după câteva minute.

Dacă decizia centralului Andrei Moroiță (Ploieşti) de a-i acorda direct cartonașul roșu lui Ciobanu este una corectă, în schimb, eliminarea sa pentru șase meciuri poate fi considerată halucinantă din partea membrilor Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

De ce? Fiindcă lovitura dată de Ciobanu lui Morariu se poate vedea și pe filmarea meciului că nu este una intenționată, cu bunăvoință, ci mai degrabă accidentală, din dorința de a avea prim-planul la o fază la care era în duel pentru o minge pe care tot el o avea la picior și se pregătea să pătrundă în careul advers. De altfel, Moroiță, aflat aproape de fază, nu a remarcat violența loviturii în timpul producerii ei, ba chiar a lăsat faza să continue și abia apoi, după ce Ciobanu înaintase și șutase spre poartă, a dictat fault în atac. Mai mult, arbitrul a acordat cartonașul roșu după 15 secunde de la impact, perioadă în care s-a dus mai întâi să vadă ce are Morariu, iar sângele de pe față l-a impresionat în luarea deciziei.

”Comportare violentă” a lui Ciobanu, insinuată de Comisia de Disciplină a FRF, inexistentă! Arbitrului i-a luat 15 secunde să ia o decizie

Cu ceva întârziere, fiindcă meciul de la Timișoara a avut loc la 31 octombrie, Comisia de Disciplină și Etică a FRF a dictat în ședința din 10 noiembrie o suspendare de nu mai puțin șase meciuri pentru Cristian Ciobanu!!

În luarea acestei decizii, comisia s-a bazat pe articolul 63 din Regulamentul disciplinar, cum că Ciobanu ar fi avut un comportament violent și și-a vătămat fizic grav adversarul. Filmarea și decizia întârziată a arbitrului de a acorda cartonaș roșu în cazul jucătorului Buzăului sunt evidente, astfel că eliminarea pentru șase meciuri este de-a dreptul scandaloasă.

Loviri cu cotul și sânge pe terenul de fotbal se văd în dese rânduri, însă suspendări de șase meciuri nu.

”În baza art. 63/1/b cu aplicarea art. 63/2/4/a din RD se suspendă 6 (șase) jocuri și i se aplică o penalitate sportivă de 2000 lei”, sună decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF în cazul lui Cristian Ciobanu.

Iată articolul și punctele pe baza cărora s-a dictat suspendarea:

  • Articolul 63 | Abateri sancţionate cu eliminare (cartonaș roșu) de arbitru
    1. Un jucător trebuie eliminat de arbitru pentru săvârşirea uneia dintre următoarele abateri prevăzute de ”Legile Jocului”:
    b. comportare violentă;
    2. Sancţiunile aplicabile jucătorilor pentru săvârşirea abaterilor de mai sus sunt următoarele:
    2.4. Pentru abaterile prevăzute de art. 63.1. lit. a) şi b), sancţiunile aplicabile sunt:
    a. lovirea cu palma, cotul, braţul, pumnul, capul, piciorul ori călcarea adversarului: suspendare de la 2 la 6 jocuri dacă nu au produs vătămare fizică, de la 6 la 10 jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică a victimei sau de la 16 la 24 de jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică gravă a victimei; în caz de vătămare corporală gravă, dovada acesteia se face prin certificat medico-legal; acte medicale eliberate de unitatea medicală care a diagnosticat vătămarea corporală;

Cristian Pustai nu a reproșat deciziile arbitrului

Deși nu a părut neapărat de acord cu decizia arbitrului central Andrei Moroiță de a-l elimina pe Cristian Ciobanu, antrenorul Cristian Pustai nu a fost vehement după jocul cu Ripensia.

”Nu comentez deciziile arbirilor decât în timpul meciului. Dar atunci le comentez. E greu să te abții, mai ales că sunt niște lucruri. Eu sunt un om normal, după nu am ce să câștig. Nu pot să fac nimic, ce să fac? Aș veni cu carnețelul dacă aș putea rezolva ceva. Acum s-a terminat. Chiar și dacă mai ai discuții cu adversarii sau cu oamenii de pe aici e normal. În timpul meciului ai tensiunea, nervii tăi, crezi că poți să ajuți să faci ceva. După, s-a terminat, n-am ce să comenteze deciziile arbitrului”, a spus Pustai.

FC Buzău se va mai baza pe căpitanul ei abia la anul, în ultimul meci din sezonul regular

Cristian Ciobanu nu va putea fi folosit, astfel, de FC Buzău în șase meciuri din cele șapte rămase din sezonul regular al Ligii 2. Acest an este încheiat deja pentru mijlocașul originar din Curtea de Argeș, iar revenirea sa pe teren se va produce abia la jumătatea lunii martie a anului viitor, în al treilea și ultimul joc din sezonul regular, când echipa sa va întâlni pe teren propriu Concordia Chiajna.

Ciobanu n-a evoluat deja într-un meci pentru FC Buzău, cu Unirea Dej, câștigat cu 1-0 în etapa a 13-a, și va rata și partidele cu CS Comunal Șelimbăr (deplasare / et. 14), FC Brașov (acasă / et. 15), Steaua (deplasare, et. 16), acestea fiind programate în 2021, Astra (acasă, et. 17) și Petrolul (deplasare, et. 18), care vor avea loc în 2022.

  • Dacă Ciobanu nu va fi folosit timp de șase meciuri de FC Buzău, în schimb, Răzvan Morariu, ”victima” sa agresată violent, conform membrilor comisiei FRF, a fost în lotul Ripensiei la următorul meci și a fost utilizat cu Unirea Constanța.

Cristian Ciobanu a evoluat în toate meciurile din acest sezon de Liga 2, toate începute ca titular, până la eliminare, și a marcat șase goluri pentru FC Buzău, fiind al doilea golgheter al echipei, la egalitate cu Serge Ekollo, sub Adi Chică-Roșă, care are 10 goluri înscrise.

Ciobanu a fost căpitanul echipei din Buzău în majoritatea meciurilor din acest sezon, iar acest campionat este al doilea petrecut la clubul din Crâng. În ediția trecută, când echipa se numea SCM Gloria Buzău, mijlocașul a strâns 21 de meciuri și 2 goluri. În cariera sa a mai evoluat pentru Dinamo II, FC Olt Slatina, Concordia Chiajna, ”U” Cluj, Daco-Getica București sau Turris Oltul Turnu Măgurele.

Faza faultului și a eliminării lui Cristian Ciobanu în meciul Ripensia – FC Buzău 0-0:

Foto: Leczki Jozsi / Mediafax Foto

Marius ANGHEL 10 Nov. 2021, 22:10 Liga 2
Pe aceeași temă