Steaua, indignată față de decizia FRF de a o trimite pe Concordia Chiajna la barajul de promovare în Liga 1 în locul ei. Comunicatul cu întârziere al clubului: ”Este nedreaptă”

Marius ANGHEL 18 May. 2022, 11:28 Liga 2
Steaua, indignată față de decizia FRF de a o trimite pe Concordia Chiajna la barajul de promovare în Liga 1 în locul ei. Comunicatul cu întârziere al clubului: ”Este nedreaptă”

Steaua se arată indignată din cauza faptului că Federația Română de Fotbal nu îi permite să dispute barajul de promovare în Liga 1, chiar dacă a terminat pe locul 4 play-off-ul Ligii 2, poziție care îi dădea acest drept, acolo unde a fost trimisă să joace Concordia Chiajna, clasata pe locul 5.

Clubul din Ghencea a reacționat abia la două zile distanță după ce FRF a informat printr-o știre pe propriul site, în care prezenta componența celor două baraje de promovare/menținere în Liga 1, respectiv la o zi după ce aceeași federație efectua tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii desfășurării celor două duble manșe.

Steaua consideră decizia FRF de a o trimite pe Concordia Chiajna în locul ei la barajul de promovare în Liga 1 ca una nedreaptă

Echipa antrenată de Daniel Oprița știa de la începutul sezonului că nu are dreptul de a promova în Liga 1, având în vedere forma sa de organizare, una de drept publică, însă se aștepta ca FRF să-și încalce regulamentul și să o lase, totuși, să joace pentru accederea în prima ligă, ținând cont de faptul că din punct de vedere sportiv a obținut acest drept, terminând pe locul 4 play-off-ul.

Nu s-a întâmplat acest lucru, iar Steaua consideră acum că FRF îi face o nedreptate, fiindcă nu ia în considerare doar meritul sportiv.

”În toate cazurile în care o echipă situată pe loc promovabil sau care dă dreptul la barajul de promovare nu deține licență pentru Liga 1 sau nu îndeplinește cerințele statutare și regulamentare de participare în Liga 1, locul respectiv va fi ocupat de următoarea echipă, cel mai bine clasată, din Liga a 2-a care îndeplinește condițiile de participare în Liga 1”, a scris FRF în știrea în care anunța că ”U” Cluj și Concordia Chiajna vor juca baraj cu Dinamo, respectiv Chindia.

Comunicatul clubului Steaua despre decizia FRF privind echipele care merg la barajul de promovare în Liga 1:

”Clubul Steaua București își exprimă indignarea față de decizia Federației Române de Fotbal, care a anunțat, printr-un comunicat pe site-ul www.frf.ro, că echipele participante la barajul pentru promovare în Liga 1 sunt echipele Universitatea Cluj și Concordia Chiajna.
Considerăm că decizia Federației Române de Fotbal este nedreaptă față de clubul nostru, care a terminat play-off-ul Ligii a 2-a pe poziția a 4-a a clasamentului, câștigându-și astfel dreptul de a participa la barajul pentru promovarea în prima ligă, conform principiului meritului sportiv, reglementat și de articolul 70 din statutul Federației Române de Fotbal. (Art 70-Dreptul unui club de a participa la campionatele naționale depinde de meritul sportiv al acestuia).
Potrivit UEFA nu există nicio reglementare în regulamentele de licențiere, prin care este interzisă participarea cluburilor de drept public într-o competiție națională și internațională. Mai mult, Steaua București a depus în timp oportun dosarul complet de licențiere și considerăm că suntem printre puținele cluburi din România care beneficiază de o bază sportivă la cele mai înalte standarde.
Nu în ultimul rând, este curios cum Federația Română de Fotbal a ales să anunțe echipele participante la barajul de promovare în prima ligă, fără nicio înștiințare oficială prin care să argumenteze interzicerea dreptului echipei Steaua București de a evolua în partidele de baraj și credem că o asemenea decizie, care nemulțumește întreaga suflare stelistă, trebuia fundamentată pe baza regulamentelor în vigoare ale UEFA și FRF.
Clubul Steaua București așteaptă cu interes motivarea Federației Române de Fotbal prin care trebuie să ni se aducă la cunoștință care sunt regulamentele, aprobate și actualizate conform statutelor, care ne interzic disputarea meciurilor de baraj”, sună comunicatul clubului Steaua București.

Steaua, împinsă de la spate să reacționeze față de informarea FRF? Reacția clubului din Ghencea, venită la două zile distanță de la anunț

Steaua știa încă din 2017, de la momentul înființării în Liga a 4-a București, că va avea probleme atunci când va ajunge în Liga 2 și va încerca să promoveze în Liga 1, fiindcă regulamentul, bazat pe Legea Sportului, nu-i permite această accedere în elită dacă nu își schimbă forma de organizare, una de drept public.

Steaua a promovat în vara trecută în Liga 2 și a admis prin președintele ei, colonelul Răzvan Bichir, faptul că va juca în campionat fără drept de promovare în Liga 1. Cu toate acestea, presiunea făcută de suporteri în toată această perioadă a făcut Steaua să spere ca FRF să-i permită accederea la barajul de promovare, chiar dacă nu îndeplinește condițiile de participare în Liga 1.

S-au făcut demersuri inclusiv la Ministerul Sportului, care să încerce schimbarea de urgență a Legii Sportului în Parlament, pentru a se obține dreptul de a promova în Liga 1, însă răspunsul Direcției pentru Relația cu Parlamentul a fost că proiectul nu ”îndeplinește cerințele referitoare la justificarea situației extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată”, recomandând ”promovarea acesteia în forma unui proiect de lege”. Cu alte cuvinte, a considerat că nu există nicio justificare pentru ca această modificare să se facă în grabă, așa cum dorea Steaua și cum își exprimau public dorința ministrul Sportului Eduard Novak, cât și ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Reacția de acum a Stelei, abia la două zile distanță după ce FRF a anunțat că echipa care merge la barajul de promovare este Concordia Chiajna, nu Steaua, pare mai degrabă doar un demers de a le arăta suporterilor că are o poziție oficială, poate chiar împinsă de la spate de aceștia. Altfel, Steaua, dacă era atât de indignată și se considera nedreptățită, ar fi reacționat la scurt timp după informarea FRF. Era însă duminică seară!

Dacă nu-și va schimba forma juridică ori Legea Sportului nu va fi schimbată până la startul noului sezon de Liga 2, Steaua se va afla în aceeași situație ca acum și nu va avea dreptul de a promova în Liga 1 nici la finalul campionatului următor.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ghinion-pentru-u-cluj-si-concordia-chiajna-la-tragerea-la-sorti-pentru-stabilirea-gazdei-primului-meci-din-cadrul-barajului-pentru-mentinerea-promovarea-in-liga-1-19231764

https://liga2.prosport.ro/seria-1/frf-a-facut-anuntul-steaua-ramane-cu-buza-umflata-u-cluj-dinamo-si-concordia-chiajna-chindia-sunt-meciurile-de-baraj-de-promovare-mentinere-in-liga-1-19231623

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ce-i-in-mana-nu-i-minciuna-si-nimeni-nu-e-mai-presus-de-lege-morala-pe-care-trebuie-sa-o-retina-steaua-dupa-ce-eduard-novak-si-vasile-dincu-sustineau-total-primirea-dreptului-de-promovare-in-liga-1-19231248

https://liga2.prosport.ro/seria-1/legea-sportului-nu-va-fi-modificata-in-regim-de-urgenta-pentru-a-rezolva-problema-stelei-cu-dreptul-la-promovare-in-liga-1-raspunsul-primit-de-clubul-din-ghencea-din-partea-ministerului-sportului-19231243

Marius ANGHEL 18 May. 2022, 11:28 Liga 2
Pe aceeași temă