Stadionul din Hunedoara nu mai poartă numele lui Michael Klein! Corvinul a anunțat motivele schimbării, după 13 ani. Noua denumire și reacția primarului

Marius ANGHEL 13 Sep. 2024, 23:19 Liga 2
Stadionul din Hunedoara nu mai poartă numele lui Michael Klein! Corvinul a anunțat motivele schimbării, după 13 ani. Noua denumire și reacția primarului

Michael Klein, legendă a Corvinului și a fotbalului românesc, decedat în februarie 1993, la vârsta de 33 de ani, nu mai dă, începând de astăzi, vineri, 13 septembrie 2024, numele stadionului din Hunedoara.

Decizia a aparținut consilierilor locali ai municipiului Hunedoara, în urma adreselor din ultimele patru luni, după cum informează clubul Corvinul, ale moştenitoarele fotbalistului, soția și fiica sa.

Noua denumirea a Complexului Sportiv ”Michael Klein” din Hunedoara este cea a clubului reprezentativ municipiului, a câștigătoarei Cupei României în vara anului 2024: Complexul Sportiv ”Corvinul 1921 Hunedoara”.

Stadionului ”Michael Klein” i-a fost schimbat numele în ”Corvinul 1921 Hunedoara”

Numele lui Michael Klein, cunoscut și ca Mișa Klein, cu 89 de prezențe la naționala României, nu va mai fi rostit atât de des în prim-planul fotbalul autohton, cel puțin o dată la două săptămâni, așa cum s-a întâmplat de mai bine de un an, de când echipa din Hunedoara a promovat în Liga 2 și a revenit în atenția națională.

Legendarul fotbalist român de etnie germană, mort la vârsta de doar 33 de ani, pe teren, în Germania, la Krefeld, pe când era legitimat la Bayer Uerdingen, dădea numele stadionul din Hunedoara din luna iulie a anului 2011 și nu o va mai face din acest moment, din luna septembrie aanului 2024.

Continuatoarea clubului Corvinul, pentru care Klein a jucat cel mai mult în cariera sa, puțin peste 300 de meciuri, a transmis în data de 13 noiembrie 2014 faptul că Stadionul ”Michael Klein” se va numi, mai nou, ”Corvinul 1921 Hunedoara”. Anterior, stadionul din Hunedoara avusese numele de ”Corvinul”.

Motivul? Soţia şi fiica lui Michael Klein n-au mai fost de acord ca stadionul să aibă numele fotbalistului-simbol al Hunedoarei, după ce au înregistrat mărca Michael Klein la OSIM.

”Consiliul Local al municipiului Hunedoara a decis astăzi schimbarea denumirii Complexului Sportiv „Michael Klein” în Complexul Sportiv „Corvinul 1921 Hunedoara”.
Decizia vine în contextul în care, pe parcursul ultimelor patru luni, prin mai multe adrese, moştenitoarele fotbalistului – simbol al Hunedoarei (soţia şi fiica) au notificat Primăria Hunedoara asupra faptului că sunt deţinătoare ale mărcii înregistrate „Michael Klein” (solicitare depusă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în 08.03.2023, marca fiind acordată în 18.12.2023 de către instituţia amintită), arătând că nu au fost consultate, informate şi nici nu s-a obţinut acordul lor scris, în urmă cu mai bine de 13 ani, când Consiliul Local a decis schimbarea numelui Stadionului „Corvinul” în Complex Sportiv „Michael Klein”, prin HCL nr. 139 din 28.07.2011.
Primăria municipiului Hunedoara deţine marca înregistrată „FC Corvinul 1921 Hunedoara”, iar, în contextul menţionat anterior, instituţia a fost obligată să schimbe denumirea complexului sportiv (implicit a stadionului), decizie adoptată astăzi printr-o hotărâre a Consiliului Local”, sună prima parte a comunicatului Corvinul.

Primăria crede că moştenitoarele fotbalistului ar fi solicitat bani pentru utilizarea brandului Michael Klein

Corvinul mai anunță faptul că Primăria Hunedoara a încercat să ajungă la un consens cu moștenitoarele lui Michael Klein, pentru a nu se ajunge la această schimbare, însă nu s-a reușit acest lucru, drept dovadă că stadionul a primit un nou nume.

Soția și fiica fostului fotbalist au dorit un contract de licențiere, iar primăria crede că s-ar fi ajuns, ”cel mai probabil”, şi la ”plata unor sume de bani”, lucru pentru care nu există un cadul legal, astfel că s-a preferat să se renunțe la denumirea de Michael Klein.

”Conducerea Primăriei Hunedoara a încercat împreună cu moştenitoarele lui Michael Klein şi reprezentanţii legali ai acestora identificarea unei soluţii pentru a nu se ajunge în situaţia în care numele stadionului să fie schimbat, însă discuţiile nu au avut rezultatul dorit de municipalitate. Din punctul de vedere al moştenitoarelor, singura soluţie acceptabilă ar fi fost încheierea unui contract de licenţiere pentru ca stadionul să se poată numi în continuare „Michael Klein” (atât actualul stadion cât şi cel nou, care urmează să fie construit de Compania Naţională de Investiţii). Un astfel de contract ar fi implicat, cel mai probabil, şi plata unor sume de bani. Primăria Hunedoara consideră că nu există cadru legal pentru a plăti bani publici pentru folosirea unei mărci înregistrate, aşa cum nu a existat nici în cazul mărcii „FC Corvinul 1921 Hunedoara”, brand recuperat de municipalitate în 2021 cu ajutorul banilor privaţi donaţi de iubitori ai fotbalului hunedorean şi ai simbolurilor sale”, se mai transmite în comunicat.

Nici noul stadion din Hunedoara nu va purta numele lui Klein! CNI, informată! Moştenitoarele fotbalistului vor ele banii donați pe un tricou care a avut pe spate Klein!

Nici noul stadion din Hunedoara, care va fi construit în locul celui actual, după ce acesta va fi demolat, nu va purta numele lui Michael Klein. A fost înștiințat inclusiv CNI, pentru a schimba denumirea proiectului.

Potrivit Corvinului și a primarului Dan Bobouțanu, moștenitoarele lui Klein le-au interzis să mai utilizeze numele lui Michael Klein, ba chiar au solicitat să li se achite suma de 8.000 de euro, primită pentru tricoul care a avut pe spate numele fostului internațional, la așa-zisa licitație organizată pentru a se strânge banii pentru cumpărarea mărcii ”FC Corvinul 1921 Hunedoara”.

”Pe lângă schimbarea numelui actualului stadion, Primăria municipiului Hunedoara a fost nevoită să solicite şi Companiei Naţionale de Investiţii schimbarea denumirii proiectului pentru construirea noului stadion din oraş. Astfel şi noua arenă se va numi tot „Stadionul Corvinul 1921 Hunedoara”, decizie luată din dorinţa de a preîntâmpina posibile situaţii litigioase.
În ultima notificare, transmisă prin intermediul unei case de avocatură la data de 4 septembrie 2024, atât Primăriei Hunedoara cât şi Clubului Sportiv Corvinul, pe lângă solicitarea de a înceta să mai folosim „sub orice formă numele şi imaginea lui Michael Klein, respectiv marca Michael Klein” fără acordul moştenitoarelor, se solicită şi achitarea sumei de 8.000 de euro „încasată din vânzarea la licitaţia din 4 septembrie 2021 a tricoului Michael Klein, sumă actualizată cu indicele de inflaţie şi dobânda legală”.
Reamintim că, la data de 4 septembrie, Primăria municipiului Hunedoara, în cadrul evenimentului „Fotbal Centenar Corvinul” a organizat, pe lângă ample manifestări derulate pe stadion, un dineu în cadrul căruia persoane private au donat bani pentru recuperarea mărcii „FC Corvinul 1921 Hunedoara”. În cadrul acestui eveniment, în schimbul sumei donate, persoanele în cauză au primit tricouri cu numele unor foşti jucători ai Corvinului, ai echipei naţionale a României sau ai unor echipe celebre din Europa. Aşa zisa „licitaţie de tricouri” a fost doar o formă de divertisment oferită oaspeţilor donatori, nicidecum o licitaţie în toată regula”, a mai transmis Corvinul.

Primarul Dan Bobouțanu: ”Suporterii şi Primăria au ţinut vie amintirea lui Michael Klein în memoria colectivă”

Primarul Dan Bobouțanu și-a spus părerea despre această situație delicată în care a ajuns instituția pe care o conduce cu moștenitoarele fotbalistului – simbol al Hunedoarei, în care inclusiv clubul Corvinul are de suferit!

Edilul este intrigat, pune întrebări retorice și lasă de înțeles că numele lui Michael Klein nu ar fi fost atât de însemnat în acest moment dacă în ultimii 30 de ani nu ar fi fost parte a acțiunilor autorităților locale.

”De la bun început trebuie să precizez că nu există cadrul legal necesar pentru a plăti, din bani publici, dreptul de a utiliza numele „Michael Klein” pentru stadion, aşa cum nu a existat această posibilitate nici pentru recuperarea din bani publici a mărcii „FC Corvinul 1921 Hunedoara”, marcă recuperată exclusiv din bani privaţi, donaţi de iubitori şi simpatizanţi ai echipei de fotbal din oraşul nostru. Am încercat să ajungem la un acord cu moştenitoarele dar, se pare, nu este posibil, cel puţin deocamdată. Totuşi, dorim să respectăm legea şi astfel suntem obligaţi să schimbăm numele stadionului. Denumirea de „Michael Klein” a fost dată stadionului printr-o hotărâre a Consiliului Local din vara anului 2011.
În ce priveşte solicitarea privind suma rezultată din aşa-zisa „vânzare” a tricoului lui Michael Klein nu doresc să fac prea multe comentarii. De fapt, a fost vorba despre o donaţie răsplătită simbolic cu un tricou pentru fiecare donator care şi-a dorit acest lucru. Au existat şi persoane care au donat bani fără să solicite sau să se aştepte la vreun tricou, în cadrul evenimentului. În plus, a fost vorba despre un tricou nou-nouţ, inscripţionat cu numele lui Michael Klein, nicidecum despre un tricou vechi, care să fi fost purtat vreodată de fostul mare jucător sau care să-i fi aparţinut vreodată acestuia, ori familiei sale. Mai mult, aşa-zisa „vânzare” a avut loc în septembrie 2021, iar la acea dată numele lui Michael Klein nu era „marcă înregistrată”. Cel mai probabil, problema celor 8.000 de euro plus inflaţie, plus dobândă, aşa cum se solicită, se va tranşa în instanţă.
Mi se pare însă trist faptul că nu se ţine cont aşa cum ar trebui de un fapt important: suporterii şi Primăria au ţinut vie amintirea lui Michael Klein în memoria colectivă, prin organizarea comemorărilor anuale ale acestuia, ca exemplu. Alt exemplu: în istoria oraşului, primul titlu de „Cetăţean de Onoare al municipiului Hunedoara” a fost acordat de Consiliul Local Hunedoara lui Michael Klein, pe 18 februarie 1993, la scurt timp după ce ne-a părăsit prematur. În plus, Primăria municipiului Hunedoara a amplasat, mai întâi, un bust al lui Mişa, apoi, în 2017, a ridicat o statuie a acestuia. Mă întreb acum, ce s-ar fi întâmplat dacă hunedorenii şi administraţia locală din Hunedoara nu ar fi făcut toate astea, în ultimii 30 de ani? Cu sau fără certificat de înregistrare la OSIM ca marcă înregistrată, cu sau fără pretenţii din partea moştenitoarelor, Mişa Klein rămâne în sufletele şi-n inimile noastre, ale tuturor”, a declarat primarul Dan Bobouţanu.

Cine a fost Michael Klein și informații despre stadionul din Hunedoara

Michael Klein s-a născut în data de 10 octombrie 1959, la Amnaș, județul Sibiu, și și-a făcut junioratul la Corvinul Hunedoara. A jucat pe postul de fundaș stânga.

A debutat în prima ligă în data de 24 august 1977, în partida Corvinul – FC Argeș 2-2, iar la seniori a jucat pentru Corvinul (1977 – 1978, 1979 – 1988), Aurul Brad (1978), Dinamo București (1989 – 1990), Bayer Uerdingen (Germania, 1990 – 1993). La Dinamo a câștigat singurele sale trofee: titlul de campion și Cupa României, ambele în 1990.

Pentru naționala României a evoluat în 89 de meciuri și a înscris 5 goluri.

A decedat în data de 2 februarie 1993, la vârsta de 33 de ani, în condiții suspecte, după ce a suferit un infarct la un antrenament al echipei la care era legitimat, Bayer Uerdingen.

Michael Klein a dat numele stadionului din Hunedoara în perioada iulie 2011 – septembrie 2024, în fața căruia în prezent se află o statuie a sa și la care, în fiecare an, la 2 februarie, suporterii hunedoreni se strâng pentru a-l comemora.

  • Stadion din Hunedoara a fost inaugurat în anul 1960 și inițial a avut numele de Corvinul. Are o capacitate de circa 16.500 de locuri, nu toate sunt utilizabile în acest moment, ci undeva la 10.000, iar viața sa se apropie de sfârșit. Va fi demolat după ce Primăria Municipiului Hunedoara, administratorul său, și Companiția Națională de Investiții (CNI) vor semna actele pentru constuirea noii arene care îi va lua locul.

Foto: Dan Bobouțanu – Jurnalul primarului

Marius ANGHEL 13 Sep. 2024, 23:19 Liga 2
Pe aceeași temă