Sport Club întoarce foaia. Băcăuanii încearcă să atragă sprijin din zona privată

Marius ANGHEL 16 Dec. 2014, 14:35 Liga 2

Acum un an, fix pe vremea aceasta, Sport Club Bacău își putea trece liniștită numele pe genericul documentarului „Așa se topesc banii publici”. Și era îndreptățită să revendice chiar și un premiu: cel pentru cea mai bună interpretare. În doar trei ani de zile „topise” peste trei milioane de euro. Iar Ministerul Finanțelor o plasa în Top 200 al firmelor care contribuiseră la deficitul bugetar al României. De prisos să mai amintim că, lidera la încasări din bugetul public al Bacăului, Sport Club era campioană la datorii. Pe teren, dar mai ales în afara lui. Lista păgubiților era lungă și făcută sul, iar pe ea găseai de toate pentru toți: antrenori, jucători, terți. Așa era în decembrie 2013.

În război cu trecutul

La un an distanță, Sport Club a declarat război trecutului. Și propriei imagini de club bugetofag, lipsit de transparență și de credibilitate. Mai întâi a făcut-o în șoaptă, apoi cu voce tare.

Totul a început cu arestarea lui Romeo Stăvărache, primarul Bacăului și „nașul” clubului. A urmat lepădarea de Viorel Tănase, antrenorul neperformant al echipei. După care a căzut întreaga structură de conducere a Asociației Sport Club Bacău. De la președintele Liviu Goian până la ceilalți patru membri: Gabriel Stănică Lupu, Marius Danciu, Claudiu Năstasă și Liviu Rusu. Toți aceștia sunt de domeniul trecutului. Un trecut cu care Sport Club nu are cum să se mândrească.

Poenaru: „SC reprezintă orașul, Bacăul, nu un grup de persoane sau de interese”

Cum arată, însă, „new Sport Club”? Iată-l în descrierea directorului tehnic al echipei, Gheorghe Poenaru, cel care, alături de „principalul” Cristi Popovici, a revitalizat SC-ul în sezonul de toamnă, readucându-l în zona play-off-ului: „Această echipă intră într-o nouă etapă, una a transparenței, a responsabilității și, sperăm noi, a performanței. Lăsăm în spate tot ce a fost făcut în nume personal și nu spre binele comunității, deoarece trebuie să reamintim acest lucru, Sport Club reprezintă orașul, reprezintă Bacăul, nu un grup de persoane sau de interese”. Că bine le zice nea” Ghiță!

O nouă conducere

Ce găsim dincolo de vorbe? Sport Club are un nou președinte, în persoana fostului director sportiv al grupării, Remus Pozânarea. Iar ca membri în Asociație îi regăsim pe Sorin Tănăselea și pe Corneliu Gavrilescu. Deocamdată, doar pe ei. După ce, ani de zile a depins în exclusivitate de banii publici, gruparea băcăuană sondează, în sfârșit, mediul privat. Bate la ușile unor firme de calibru, care au investit masiv în lumea sportului național (gen Dedeman sau Pambac) și strânge legăturile cu oameni care au investit în fotbalul băcăuan: Vasile Păun, care a rodat la FC Willy o bună parte din jucătorii SC-ului (de la Lozneanu și Luncanu până la Hurdubei și Curiliuc) și Cristi Ciocoiu, finanțatorul Academiei FC Bacău. Dacă nu apare vreun scurt-circuit, Păun și Ciocoiu vor fi următorii membri ai conducerii Asociației Sport Club Bacău.

În premieră, cu salariul la zi

„Investiția privată va avea un rol major în viitorul Asociației Sport Club Bacău. Facem toate demersurile necesare ca, pe lângă sprijinul Consiliului Local, să beneficiem de o susținere majoră din partea mediului de afaceri privat al Bacăului”, a precizat președintele Remus Pozânarea, care a adăugat: „Chiar dacă urmează o perioadă dificilă în ceea ce privește configurarea bugetului pentru primele luni ale lui 2015, nu vrem să mai rămânem datori la jucători, așa cum s-a întâmplat în trecut”.

Apropo de datorii, „new Sport Club” lucrează la ștergerea lor. Astfel, săptămâna aceasta, jucătorii vor primi salariul pe noiembrie, dar și una din cele două prime restante, cea aferentă victoriei cu FCM Dorohoi. Totodată, conducerea speră că în 2015 să mai stingă și din primele ce datează din sezonul 2013-2014, rămase, în continuare, neachitate.

Cât mai repede, pe „Municipal”

Ultimul capitol vizează stadionul „Municipal”. Sport Club speră ca măcar din toamna lui 2015 să poată evolua aici. Chiar dacă lucrările la tribune vor continua- mie în sută, cu astfel de oameni la conducerea Primăriei- și în 2016, divizionara B băcăuană vrea să adopte modelul lui Udinese. Astfel, gruparea italiană de Serie A, cu a cărei Academie, SC-ul se află în raport de colaboare, a primit o derogare din partea Ligii Profesioniste din Peninsulă și dispută meciurile de acasă pe propriul stadion, „Friuli”, în ciuda faptului că arena se află în plin proces de restructurare. „Dacă suprafața de joc va fi definitivată, cred că am putea primi o derogare din partea Federației, care este destul de flexibilă în astfel de cazuri, astfel încât să jucăm pe Municipal”, a concluzionat Pozânarea.

Sursa: Deșteptarea

Marius ANGHEL 16 Dec. 2014, 14:35 Liga 2
Pe aceeași temă