SPECIAL | Povestea lui Alexandru Hrib, care a debutat la doar 16 ani pentru Poli Iași, în Liga 2. În câteva luni, ieșeanul a făcut pasul de la Poli U17 la echipa de seniori

Narcis POHOAȚĂ 01 May. 2022, 16:05 Liga 2

Pentru Politehnica Iași, singurul aspect pozitiv în meciul din deplasare cu FK Miercurea Ciuc, unde a cedat cu 0-3, a fost debutul juniorului Alexandru Hrib.

În vârstă de doar 16 ani, puștiul care a făcut în doar câteva luni pasul de la Under 17 la echipa de seniori, a intrat pe teren în minutul 88, în locul lui Ioan Pop și nu i-a trebuit prea mult timp să iasă la rampă. La un minut după ce a intrat, Hrib a luat o acțiune pe cont propriu pe partea dreaptă, și-a făcut minga în interior și a șutat cu stângul, de la aproape 30 de metri, balonul fiind reținut în doi timpi de portarul gazdelor. O fază care a arătat dezinvoltură, tupeu și calitate tehnică la un copil de doar 16 ani.

Alexandru Hrib: ”Aș vrea să înrămez tricoul cu care am debutat”

Parcursul rapid de la juniorii Under 17 ai Politehnicii la seniori l-a luat prin surprindere chiar și pe Alex, care nu se aștepta la o asemenea ascensiune. Tânărul fotbalist a bifat o altă premieră chiar înainte de meci, când a fost prezent alături de Costel Enache la conferința de presă, dar antrenorul nu i-a garantat debutul.

În cele din urmă, când mai erau câteva minute din meciul de la Miercurea Ciuc, Costel Enache i-a oferit debutul la seniori lui Alex Hrib, un moment extrem de emoționant pentru un copil de 16 ani. Acesta a explicat pentru Liga2.ro ce a simțit pe teren.

”M-am simțit foarte bine pe teren, nu mă așteptam să debutez la meciul acesta. Am avut foarte mari emoții la început, când am fost chemat la margine. Îmi doream să intru, eram nerăbdător să intru în teren și să demonstrez, în timpul pe care l-am avut, că merit să joc la echipa mare. Nu prea au fost multe atingeri, dar chiar la prima am dat un șut destul de periculos la poartă, pe un contraatac. Nu m-am simțit prea diferit față de cum joc eu de obicei. Păcat de rezultat, îmi doream să debutez cu un rezultat bun, dar mă bucur de debutul meu la echipa de seniori. Rămâne un moment foarte important pentru cariera mea și mi-aș dori să pot păstra tricoul și să-l înrămez”, a declarat Alexandru Hrib.

Hrib a început fotbalul la 5 ani

Alexandru Hrib a început fotbalul la vârsta de 5 ani, la clubul Steaua Magică Iași, cu antrenorul Irinel Ionescu, iar la 7 ani a ajuns la clubul Magic Trofeo Maestrelli, sub bagheta lui Adi Cotan.

Antrenor cu care a lucrat neîntrerupt până la 16 ani, cu mențiunea că pasul de la Maestrelli la Poli Iași l-a făcut la 14 ani și jumătate, când a trecut la teren mare. De la Poli Under 17, echipă antrenată de Adi Cotan, Alex a făcut pasul la începutul anului la juniorii mari pregătiți de Adi Kerezsy, iar acum la seniori.

”Nici eu nu mă așteptam la această ascensiune. Este o diferență mare între juniori și seniori, în primul rând mental. E total diferit, diferă și antrenamentele, dar ne-am pregătit bine la juniori și asta m-a ajutat să mă acomodez mai repede la echipa. La echipa de seniori am ajuns după ce am fost remarcat la câteva meciuri de pregătire în urmă cu câteva luni, în care am avut evoluții bune, am și marcat”, spune Alex pentru Liga2.ro.

Mesajul emoționant primit de la antrenorul Adi Cotan

Tânărul fotbalist al Iașiului a dezvăluit care a fost cel mai emoționant mesaj primit după debutul la seniori: ”Au fost multe mesaje de felicitare, m-au felicitat și familia, prietenii, colegii, antrenorii de la juniori, domnii Adi Cotan și Adi Kerezsy. Domnul Cotan, care mă antrenează de la vârsta de 7 ani și care a fost ca un al doilea tată pentru mine, mi-a spus înainte de meci să-mi fac jocul meu, să joc cu zâmbetul pe buze, mi-a spus că valoarea tot timpul va ieși la iveală. Iar după meci mi-a trimis un mesaj emoționant, mi-a scris: Felicitări, viața mea! M-ai făcut mândru. Și părinții mei s-au bucurat mult. Au fost foarte emoționați. Tata a jucat și el fotbal, chiar și la Liga a 2-a, dar s-a lăsat devrene. I-am împlinit un vis prin debutul meu la echipa de seniori. Sunt foarte mulțumiți de mine, cred că au avut emoții mai mari decât mine la debut. Sper să fiu în lot și la meciul cu Poli Tiumișoara, de acasă, din ultima etapă, să joc și să mă vadă părinții jucând în Copou la seniori. Ar fi extraordinar.”

Următorul vis: debutul în Liga 1 cu Poli Iași

După ce a debutat la seniori, Alexandru Hrib speră să poată bifa și primul meci în Liga 1, tot cu Poli Iași.

”Nu mă gândesc așa departe. Deocamdată sper să prind cât mai multe minute la Poli, asta e prima mea dorință. Și apoi să promovăm în Liga I în sezonul viitor, unde mi-aș dori să joc cu Politehnica. La echipa națională Under 17 am o convocare, după ce am fost cu lotul mare al Politehnicii Iași în cantonament la Buftea. Îmi doresc să fiu convocat în continuare la echipa națională de juniori și să ajung până la seniori. Dar asta va depinde de evoluțiile mele viitoare, voi vedea unde mă va duce viitorul”, a spus Alex Hrib.

Juniorul Politehnicii spune că principala sa calitate este tehnica și se consideră atât un marcator, cât și un pasator.

Adi Cotan: ”Este rodul unei munci de 9 ani. Mi-au dat lacrimile”

Adi Cotan, antrenorul care a lucrat cu Alex Hrib de la 7 până la 16 ani, a declarat pentru Liga2.ro că i-au dat lacrimile când a aflat că fostul său elev a debutat la seniori.

”Alex este liderul generației lui, un copil foarte talentat, dar și foarte muncitor. I-a plăcut să și muncească. Se spune că jucătorii talentați sunt mai boemi de obicei când vine vorba de efort, dar la el a fost invers. De asta cred că va reuși în carieră. A prețuit munca din familie, niciodată nu a făcut rabat de la munca, nu s-a mulțumit cu puțin, doar cu talentul. Și acesta este un atu al lui. Eram la Chiajna cu grupa Under 17 când el a jucat la Miercurea Ciuc și când am aflat că a debutat mi-au dat lacrimile în colțul ochiului. Am fost foarte fericit, ne-am bucurat cu toții pentru Alex, iar pentru mine personal a fost rodul unei munci de 9 ani”, a declarat Adi Cotan.

Alexandru Petru Hrib

Data nașterii: 24 iunie 2005
Fotbalistul român preferat: Octavian Popescu
Fotbalistul străin prefarat: Lionel Messi
Principala calitate: tehnica
Postul pe care joacă: mijlocaș central, mijlocaș ofensiv

Primele declarații ale lui Alexandru Hrib după debutul la Poli Iași, la finalul meciului de la Miercurea Ciuc:

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-s-a-facut-de-ras-la-miercurea-ciuc-dar-costel-enache-a-vazut-un-meci-echilibrat-echipa-s-a-miscat-destul-de-bine-capitanul-florin-plamada-cu-ochii-in-lacrimi-la-galerie-19229466

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ciucanii-galop-de-sanatate-in-fata-iasiului-fk-miercurea-ciuc-a-invins-clar-pe-poli-la-ultima-prezenta-pe-teren-propriu-in-acest-sezon-la-capatul-unui-meci-spectaculos-pe-care-l-a-dominat-clar-19229323

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-penultima-etapa-din-play-out-cinci-meciuri-incep-de-la-ora-1100-dacia-unirea-braila-si-unirea-constanta-sunt-la-ultima-reprezentatie-19229215

Narcis POHOAȚĂ 01 May. 2022, 16:05 Liga 2
Pe aceeași temă