Se redeschid stadioanele în România? Răzvan Burleanu: ”Nu avem încă un răspuns de la autorități.” Președintele FRF, despre schimbarea protocolului medical

Călin MNERIE 11 Mar. 2021, 11:04 Liga 2
Se redeschid stadioanele în România? Răzvan Burleanu: ”Nu avem încă un răspuns de la autorități.” Președintele FRF, despre schimbarea protocolului medical

Primele meciuri din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022 se apropie cu pași repezi, iar cel puțin disputa dintre România și Germania e foarte importantă pentru toți suporterii echipelor autohtone. Partida programată în data de 28 martie ar trebui să fie etalon pentru autoritățile sanitare, care s-ar putea convinge că nu există riscuri de împrăștiere a viruslui SARS-CoV-2 dacă arenele își deschid porțile la 30 la sută din capacitatea lor.

Veștile nu sunt, însă, prea bune și asta pentru că nici la această oră Răzvan Burleanu nu știe dacă vor fi spectatori pe Arena Națională pe 28 martie.

”Pe lângă obiectivul de a debloc toate competițiile, ne-am mai propus să redeschidem stadioanele. Propunerea pe care am înaintat-o autorităților guvernamentale a fost să folosim acest meci, al României cu Germania, ca un meci test prin care să putem să demonstrăm științific că deschiderea unui stadion așa cum este Arena Națională, la capacitatea de 25-30 la sută nu ar pune sub nici un risc siguranța și sănătatea jucătorilor sau a spectatorilor. Din păcate, nu avem un răspuns favorabil în momentul de față. Singura speranță pe care o avem, care s-a și transpus într-un acord la nivel guvernamental, face referire la Campionatul European, unde stadioanele vor fi ocupate de public la cel puțin 25 la sută din capacitatea lor”, susține Răzvan Burleanu.

Răzvan Burleanu: ”Am solicitat o schimbare de protocol medical: înlocuirea testelor PCR cu testele rapide. Așteptăm și noi cu mare speranță un semnal”

Prezent, miercuri, la Arad, unde s-a disputat amicalul România U19 – Serbia U19 0-0, președintele FRF a vorbit și despre o altă problemă spinoasă pentru echipele din Liga a 3-a și fotbalul județean (amator), respectiv „îndulcirea” protocolului medical în contextul pandemiei de COVID-19.

”Ca și federație am avut câteva obiective extrem de importante în această criză, care – de altfel – a fost cea mai puternică criză cu care fotbalul românesc s-a confruntat vreodată. În primul rând, încă de la început, obiectivul nostru a fost să facem tot ceea ce este posibil să reluăm antrenamentele. După reluarea antrenamentelor, al doilea obiectiv extrem de important pentru noi a fost reluarea competițiilor. Apoi, atenția noastră s-a orientat spre redeschiderea bazelor sportive pentru amatori. În momentul de față, obiectivul cel mai important este acela de a relua toate competițiile la nivel de copii și juniori și fotbal amator. Ca să putem să facem acest lucru, încă de la finalul anului trecut am solicitat Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății o schimbare de protocol medical. Aceasta face referire la înlocuirea testelor PCR cu testele rapide. Așteptăm și noi cu mare speranță, cu mare încredere, un semnal din partea Ministerului Sănătății, astfel încât toți acești copii și juniori care au mai bine de un an de zile de când nu au mai jucat în competiții oficiale în România să poată să se întoarcă pe terena cât mai repede. Dacă nu vom reuși să reluăm competițiile, ne este mare teamă că se va crea un decalaj extrem de mare între noi și toate celelalte țări care reușesc să își organizeze competiții la nivel de copii și juniori, un decalaj care poate reprezenta la un moment dat chiar un dezastru pentru următoarele generații de jucători tineri pe care ne dorim cu toții să îi regăsim în primele eșaloane fotbalistice ale României. Și, bineînțeles, pe cei mai buni și la nivel de echipe naționale”, a transmis Burleanu.

Majoritatea grupărilor fotbalistice din România, indiferent că vorbit de nivel de seniori, cele de copii sau juniori, așteaptă cu sufletul la gură înlocuirea testelor PCR cu cele antigen, diferența de costuri fiind destul de importantă.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/inghet-in-primul-meci-international-gazduit-de-noul-francisc-neuman-romania-u19-serbia-u-19-0-0-cu-multi-jucatori-convocati-de-la-echipele-din-liga-2-19173729

https://liga2.prosport.ro/seria-1/selectionerul-dan-oprescu-ii-prevede-un-viitor-frumos-generatiei-2002-cu-jucatori-din-ligile-2-si-3-am-tinut-piept-unor-titulari-din-prima-liga-a-serbiei-19173823

Călin MNERIE 11 Mar. 2021, 11:04 Liga 2
Pe aceeași temă