FC Brașov a scăpat din nou de faliment și își va putea continua activitatea cel puțin până pe 3 mai, atunci când Tribunalul Brașov a stabilit un nou termen de judecată în procesul insolvenței.
Până atunci, judecătoarea va aștepta motivarea Curții de Apel Brașov, care la sfârșitul săptămânii trecute admisese apelul Finanțelor împotriva celor de la Top Expert SPRL pentru repunerea în termen a planului de reorganizare. Tot până la data de 3 mai, Administrația Finanțelor Publice Brașov va reevalua suma cu care este înscrisă la masa credală. Cum mai mulți creditori, în special foști fotbalisti, au făcut cereri de plată, Tribunalul a decis să acorde clubului brașovean un termen de 60 de zile în care să facă plăți curente către aceștia după declanșarea procedurii de insolvență (nr. 4 martie 2015).
În aceste condiții, oficialii lui FC Brașov trebuie să găsească rapid soluții pentru plata a o parte din datoriile restante către foștii fotbaliști, dar și pentru continuarea activității clubului.
Tot astăzi, Ioan Neculaie a solicitat prin intermediul avocatului său, să fie reprimit la masa credală cu suma de 10 milioane de lei! În acest moment, Neculaie este înscris la masa credală, prin intermediul firmelor pe care le controlează, cu suma de 1 milion de lei.
Doi ani de coșmar
Intrat în insolvență de aproape doi ani, de pe 4 martie 2015, atunci când Tribunalul Brașov admitea cererea unei firme care a asigurat paza pentru FC Brașov, clubul „stegar” a mers din rău în mai rău. De la datoria imputată de firma de pază, aproximativ 70.000 de lei, conform cererii depuse în instanță, însă din care mai mult de jumătate a fost achitată imediat, 40.000 de lei, în speranța că Tribunalul nu va admide intrarea în insolvență, FC Brașov a ajuns să aibă datorii de zeci de milioane de lei.
Patronul grupării FC Brașov, Ioan Neculaie, anunța că va face apel și era convins că va scoate clubul din insolvență. „Cu siguranță vom face contestație, pentru că am achitat jumătate din sumă și vom face toate demersurile pentru a ieși din această situație”, a declarat Neculaie. Lucrurile nu au stat deloc așa. Mai întâi, echipa a retrogradat, iar în ultimele două sezone clubul abia a supraviețuit în Liga a 2-a doar din banii încasați în urma transferului lui Vlad Olteanu la Dinamo, iar din vara trecută cu banii încasați din procentele păstrate după ce Steaua l-a vândul pe Chipciu la Anderlecht. Au mai fost și câțiva sponsori, cel mai important fiind aportul lui Simon Maurer.
Datoriile pot fi diminuate drastic
Între timp, la masa credală s-au acumulat datorii uriașe, circa 14 milioane de euro! Deși, FC Brașov are pe rol mai multe procese și, teoretic, dacă le va câștiga poate scăpa în totalitate de datorii, instanța poate da lovitura decisivă. Marele perdant în cazul în care FC Brașov ar intra în faliment va fi Statul, pentru că este greu de crezut că Finanțele vor mai putea recupera sumele revendicate la buget.
În acest moment, Finanțele sunt înscrise la masa credală cu suma de 22 de milioane de lei, din care 16 milioane de lei sunt ca și pierdute, având în vedere că două instanțe, Tribunalul Brașov și Curtea de Apel Brașov, au dat câștig de cauză clubului, iar precedentele arată că și alte cluburi importante de fotbal au primit în această speță sentințe favorabile definitive. Cum administratorul judiciar al FC Brașov, Alexandru Cosmin Gheorghe, a cerut deja înlăturarea SC ICIM de la masa credală, dar și scăderea sumei datorată Finanțelor, FC Brașov ar mai avea datorii de circa 12 milioane de lei, adică circa 2,7 milioane de euro, o sumă mult mai realistă.
Marea problemă rămâne planul de reorganizare al clubului. Primul plan de reorganizare, întocmit de juriștii lui Neculaie, a fost respins, iar în toamna trecută Top Expert SPRL primea acceptul instanței de a repune în termen planul de reorganizare. Deși au trecut mai bine de patru luni, Top Expert nu a depus planul, iar la finalul săptămânii trecute, Curtea de Apel Brașov admitea apelul declarat de AJFP Brașov și interzice practic SC ICIM SA, prin lichidatorul Top Expert SPRL, de a repune în termen planul de reorganizare.
„Voi solicita un nou termen, dar și anularea datoriei de 16 milioane de lei la Finanțe, dar și scoaterea ICIM-ului de la masa credală, astfel că datoriile clubului s-ar reduce drastic”, a spus Alexandru Cosmin Gheorghe. Totuși, pericolul falimentului rămâne…
Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)