Cluburile cu academie în Top 20 în România trebuie să îndeplinească o nouă condiție la echipa de seniori pentru a nu pierde banii de la UEFA. Regula impusă de FRF, cine împarte suma strânsă din sancțiuni și mesajul lui Răzvan Burleanu

Marius ANGHEL 30 Jan. 2024, 20:33 Liga 2
Cluburile cu academie în Top 20 în România trebuie să îndeplinească o nouă condiție la echipa de seniori pentru a nu pierde banii de la UEFA. Regula impusă de FRF, cine împarte suma strânsă din sancțiuni și mesajul lui Răzvan Burleanu

Cluburile de fotbal din primele două ligi ale căror academii de copii și juniori sunt clasate în primele 20 de academii în procesul anual de clasificare al Federației Române de Fotbal, deci cele care beneficiază de sume cu titlu de plăți de solidaritate din partea UEFA, vor fi obligate, începând cu sezonul 2024-2025, să îndeplinească o nouă regulă la nivelul echipei de seniori.

Aceste cluburi trebuie să folosească pe toată durata jocurilor minimum cinci jucători formați la nivel național, care să fie eligibili pentru echipa națională.

Cluburile cu academie în Top 20 în România trebuie să utilizeze în fiecare meci începând cu sezonul 2024-2025 cel puțin cinci jucători formați la nivel național, astfel pierd banii de la UEFA

Așadar, cluburile din primele două ligi care primesc bani de la UEFA pentru că se situează între primele 20 de academii de copii și juniori din țară trebuie să utilizeze începând cu sezonul 2024-2025 cel puțin cinci jucători formați la nivel național în fiecare meci disputat, care să fie eligibili pentru echipa națională. În caz contrar, indiferent de numărul de meciuri în care regula nu este respectată, ”va fi sancționat cu o penalitate egală cu valoarea sumei reprezentând plata de solidaritate UEFA”, transmite FRF.

Clubul rămâne fără banii primiți de la UEFA, – în 2024 suma este de 125 de mii de euro -, iar la final de sezon, toată suma cumulată din sancțiuni va fi împărțită în mod egal de primele trei clasate din prima ligă care îndeplinesc regula.

”(…) Încercăm, prin toate discuțiile pe care le avem cu cluburile, să-i convingem să-și stabilească obiective mai înalte, obiective de a putea, într-adevăr, de a forma jucători competitivi la nivel european, nu doar de a câștiga competiția internă.

Din păcate, atunci când ai regulament, trebuie să ai și sancțiuni. Vom folosi mecanismul plăților de solidaritate. În primă fază, sancțiunile vor fi doar de ordin financiar. Nu vom aplica sancțiuni după modelul regulii under 21. Vor fi sancțiuni și vor fi legate exact de cuantumul plăților de solidaritate de la UEFA, dar și de fondurile guvernamentale, dacă acestea se vor debloca. (…)

Plățile de solidaritate se acordă tuturor cluburilor profesioniste din Liga 1 și Liga a 2-a care nu se califică în grupele competițiilor europene și care se situează în primele 20 de locuri conform sistemului pe care l-am implementat în 2018, de clasificare a academiilor de copii și juniori. Astfel încât, dacă ar fi trebuit să încasezi o anumită sumă de bani, – astăzi, plățile pentru 2024 sunt de aproximativ 2,5 milioane de euro – implicit dacă ar fi trebuit să încasezi 125 de mii de euro și nu respecți această regulă, banii vor fi opriți.

Din anul 2 de implementare, sancțiunile se vor extinde și asupra cluburilor care evoluează la nivelul Ligii 1, dar care nu se regăsesc în primele 20 de academii, astfel încât un club va trebui să plătească asemeni unei amenzi această sumă care permanent va fi echivalentul plății de solidaritate.

Introducem, totodată, și sistemul de distribuire, fiindcă Federația Române de Fotbal nu vrea să facă bani din aceste fonduri de solidaritate. Fondurile de solidaritate, ca obiectiv, trebuie să urmeze investițiile în propriile academii. Și, atunci, aplicăm un sistem de redistribuire, astfel încât primele trei echipe la finalul campionatului Ligii 1, care au îndeplinit această regulă, vor împărți în mod egal banii din sancțiunile celorlalte echipe. Aceasta este, practic, noua regulă 5+6, care va intra în implimentare începând din vara acestui an și considerăm că va fi un instrument extrem de util pentru obiectivele pe care ni le-am stabilit”, a transmis președintele FRF, Răzvan Burleanu, la finalul ședinței CEx.

  • FK Miercurea Ciuc și Steaua sunt cluburile din Liga 2 cel mai bine situate în topul academiilor din România în anul 2023, pe locurile 2, respectiv 10. Din liga secundă, în Top 20 al ultimei clasificări mai sunt doar Campionii FC Argeș și Concordia Chiajna, pe locurile 15, respectiv 17.

În 2023, cele mai bune 20 de academii de copii și juniori din România au fost:

  1. Farul Constanța* – 95.7 punctaj
  2. FK Miercurea Ciuc** – 89.5
  3. FCSB* – 88.6
  4. SSU Politehnica Timișoara** – 88.5
  5. Sport Team București**** – 87.3
  6. Ripensia Timişoara** – 87.1
  7. Viitorul Cluj*** – 86.2
  8. Universitatea Cluj* – 85.8
  9. U Craiova* – 85.7
  10. Steaua** – 85.5
  11. FC Voluntari* – 85.3
  12. CFR Cluj* – 85.2
  13. Sepsi OSK Sfântu Gheorghe* – 83.6
  14. Kids Tâmpa Brașov*** – 82
  15. Campionii FC Argeș* – 81.9
  16. UTA Arad* – 81.9
  17. Concordia Chiajna** – 80.8
  18. Rapid* – 80.3
  19. Petrolul* – 79.9
  20. LPS Iolanda Balaş Sőtér**** – 78

*Cluburi participante în Liga 1, sezonul 2022-2023
** Cluburi participante în Liga 2, sezon 2022-2023
*** Cluburi participante în Liga 3, sezon 2022-2023
**** Cluburi cu activitate exclusivă de copii și juniori

Din sezonul 2025-2026, echipele din Liga 1 trebuie să folosească minimum 6 jucători formați la nivel național

Astfel sună decizia CEx din 30 ianuarie 2024 privind această nouă regulă:

”Aprobă cu unanimitate de voturi măsurile necesare pentru creșterea numărului jucătorilor formați la nivel național în cadrul meciurilor din Liga 1 conform dezbaterilor din cadrul ședinței și cu mențiunea că normele se vor aplica și cluburilor din Liga a 2-a care primesc de la UEFA sume cu titlu de solidaritate.”

Anunțul detaliat al FRF îl puteți citi mai jos, putând observa că regula se va schimba pentru sezonul 2025-2026:

”În urma unei analize și a dezbaterii din ultimele ședințe, Comitetul Executiv al FRF din 30 ianuarie 2024 a aprobat modificarea ROAF în scopul creșterii numărului jucătorilor formați la nivel național în meciurile din Liga 1.

Începând cu sezonul 2024-2025, echipele care beneficiază de sume cu titlu de plăți de solidaritate din partea UEFA (cluburi din Liga 1 și Liga 2 ale căror academii de copii și juniori au fost clasate în primele 20 de academii în procesul de clasificare) au obligația să folosească efectiv, pe toată durata jocurilor minimum 5 jucători formați la nivel național, eligibili pentru echipa națională (dintre aceștia minimum un jucător U21, la nivelul Ligii 1).

În situația nerespectării condiției de mai sus (indiferent de numărul de meciuri la care aceasta nu este respectată), clubul în culpă va fi sancționat cu o penalitate egală cu valoarea sumei reprezentând plata de solidaritate UEFA.

Sumele obținute ca urmare a aplicării eventualelor sancțiuni vor fi împărțite în mod egal primelor 3 cel mai bine situate echipe în clasamentul Ligii 1 care au îndeplinit condiția privind numărul minim de jucători formați la nivel național, eligibili pentru echipa națională, și ale căror academii se regăsesc în lista primelor 20 de academii ale cluburilor profesioniste conform clasificării academiilor de copii și juniori.

Din sezonul 2025-2026, echipele din Liga 1 au obligația să folosească efectiv, pe toată durata jocurilor minimum 6 jucători formați la nivel național, eligibili pentru echipa națională (dintre aceștia minimum un jucător U21).

În situația nerespectării condiției de mai sus (indiferent de numărul de meciuri la care aceasta nu este respectată), clubul în culpă va fi sancționat cu o penalitate egală cu valoarea sumei reprezentând plata de solidaritate UEFA ce revine unui club în anul respectiv. Pentru evitarea oricărui dubiu, sancțiunea se va aplica cluburilor participante în Liga 1 în culpă, indiferent dacă sunt sau nu îndreptățite să primească sume cu titlu de plată de solidaritate din partea UEFA.

Sumele obținute ca urmare a aplicării sancțiunii mai sus amintite vor fi împărțite în mod egal primelor 3 cel mai bine situate echipe în clasamentul Ligii 1 care au îndeplinit condiția mai sus amintită cu privire la utilizarea numărului minim de jucători formați la nivel național, eligibili pentru echipa națională, și ale căror academii se regăsesc în lista primelor 20 de academii ale cluburilor profesioniste conform clasificării academiilor de copii și juniori.

Pentru evitarea oricărei neclarități, sancțiunea pentru neutilizarea unui jucător U21 format la nivel național, eligibil pentru echipa națională pe întreaga durată a unui joc din cadrul Ligii 1 nu se modifică, respectiv clubul în culpă urmând a fi sancționat cu pierderea jocului prin forfait.

De asemenea, pentru evitarea oricărui dubiu, vor fi considerați ca fiind formați la nivel național și jucătorii de naționalitate română, indiferent de data legitimării la un club din România și/sau de durata participării la competițiile fotbalistice din România.”

Discursul lui Răzvan Burleanu despre această ”regulă 5+6”:

https://liga2.prosport.ro/liga-3/a-renuntat-la-fotbal-pentru-jandarmerie-19298186

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-si-viitorul-pandurii-au-interdictie-la-transferuri-de-la-fifa-19297380

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csc-selimbar-a-speriat-europa-19296847

https://liga2.prosport.ro/seria-1/casele-de-pariuri-au-invadat-fenomenul-sportiv-19296580

Marius ANGHEL 30 Jan. 2024, 20:33 Liga 2
Pe aceeași temă