Progresul Spartac, schimbări numeroase. Pleacă aproape jumătate din lot, iar primele achiziții sunt de la CS Tunari. Andrei Erimia pregătește echipa pentru vară

Andrei PASCU 12 Jan. 2024, 16:57 Liga 2
Progresul Spartac, schimbări numeroase. Pleacă aproape jumătate din lot, iar primele achiziții sunt de la CS Tunari. Andrei Erimia pregătește echipa pentru vară

Progresul Spartac a avut joi, 11 ianuarie, primul antrenament din noul an, după reunire. Schimbări majore de lot se fac la ultima clasată din Liga 2, care va renunța la aproximativ jumătate din fotbaliștii alături de care a început sezonul în curs.

Andrei Erimia a vorbit pentru Liga2.ro despre achizițiile și plecările din această pauză competițională, numeroase, dar și despre ce va urma din sezonul următor, cel mai probabil în Liga 3.

Progresul Spartac, schimbări importante de lot. A făcut primele achiziții

Andrei Erimia se află în negocieri pentru aducerea unor noi jucători, tineri, iar în acest moment a confirmat două achiziții, frații Despa, Alexandru (21 de ani) și Denis (18 ani), care în prima parte a sezonului au jucat la CS Tunari. Cei doi au prins doar două meciuri (19 minute), respectiv patru meciuri (112 minute).

Vor fi anunțate și alte achiziții, dar referitor la plecări acestea sunt numeroase. În jur de 8-10 jucători reprezintă totalul celor care vor rezilia cu Progresul Spartac în această pauză de iarnă. De cealaltă parte, locurile le au asigurate Andreas Chirițoiu (împrumutat de la FCSB) și Andrei Florescu (împrumutat de la Dinamo), care vor continua până la finalul campionatului de Liga 2 sub comanda lui Erimia.

Cei doi au fost jucători de bază până acum. Chirițoiu a prins 12 meciuri (877 de minute și a marcat două goluri), iar Florescu a fost pe teren tot în 12 partide (995 de minute) și a marcat un gol).

Ne-am reunit pe 11 ianuarie, atunci a fost primul antrenament. Sunt plecări mai multe. De asemenea, vor fi și câteva veniri. Le vom anunța în momentul în care vor fi toate făcute, sigure.

Ne-am înțeles deja cu frații Despa și mai sunt câțiva care sunt în probe sau cu care urmează să ne înțelegem. Sunt tineri toți cei cu care negociem. Rămân, dintre cei împrumutați, Florescu și Chirițoiu, mai ales că ei deja au două cluburi în acest sezon.

Sunt mai multe plecări, dar vom promova și jucători din propria pepinieră. Vor pleca 8-10 jucători dintre cei cu care am început campionatul. Cam ăsta e numărul, aproximativ jumătate din lot”, a spus Andrei Erimia pentru Liga2.ro.

Progresul Spartac, pregătită mental pentru Liga 3. Ce planuri are Andrei Erimia

Ultima clasată a campionatului e cu gândul la Liga 3, Andrei Erimia fiind sincer și recunoscând că doar o minune mai poate schimba soarta. Cu doar un punct adunat în 15 meciuri, Progresul Spartac începe reformarea lotului, echipei în sine, pentru ca din vara lui 2024 să fie mai încrezătoare și rezultatele pozitive să iasă mai mult în evidență.

Andrei Erimia a declarat, așa cum poate era de înțeles și din exterior, că Progresul Spartac va promova mai mulți tineri, și mai mulți decât a făcut-o în prima parte a stagiunii, urmând să fie aduși la prima echipă cei mai promițători ”under”-i de la academie.

Altfel, a vorbit despre ce se va întâmpla la Progresul Spartac din vară, cum arată generația pe care vrea să o promoveze la profesioniști.

(N.r. – Ce urmează în sezonul următor, în Liga 3 cel mai probabil?) ”În sezonul următor vedem ce vom face, noi mereu am obișnuit să fim în cursa pentru promovare în Liga 3, an de an. Nu va fi ușor, pentru că sunt tot mai multe echipe susținute de primărie, cu salarii tot mai mari.

Noi suntem un club mic, privat, e destul de greu să fim în competiție cu ei, dar vrem să facem o echipă bună și sper să fim la un nivel apropiat de ce am arătat până acum în Liga 3.

(N.r. – Vine o generație puternică din spate?) Nu cred că avem o generație mai bună decât cea din 2004. Am avut o generație formată din jucători selectați cum am putut. Generațiile din 2005, 2006, 2007, din păcate nu sunt la același nivel. Cu toate că vom lua jucători de acolo, îi vom promova, sper să facă pasul bine.

Generația 2008 e una bună pentru noi, apropiată de 2004, însă este mult prea tânără. Vor fi și de acolo jucători promovați, a și debutat cineva din 2008 și cineva din 2009, dar e nevoie de timp.

(N.r. – Revine Progresul Spartac pe terenul propriu în Liga 3?) În Liga 3 vom reveni pe terenul nostru, facem eforturi să modernizăm stadionul astfel încât să nu mai trebuiască să jucăm în altă parte, pentru că nu e ceva sustenabil, viabil, nu asta ne dorim.

A fost o mare problemă și un mare minus, a fost și un efort financiar să jucăm în altă parte. Din toate punctele de vedere a fost o problemă că am plecat de acasă”, a spus Andrei Erimia pentru Liga2.ro.

Buget mic, dar fără datorii!

Progresul Spartac are unul dintre cele mai mici bugete din Liga 2. Andrei Erimia nu s-a ferit să recunoască faptul că în acest sezon mizează pe 150.000 – 200.000 de euro, buget net inferior chiar și anumitor echipe din Liga 3 care se bat la promovare.

În ciuda acestui fapt, a resurselor limitate, poate cele mai mici din campionatul diviziei a doua, Progresul Spartac nu a acumulat datorii către stat sau jucători, așa cum se întâmplă la alte cluburi din campionat, cum sunt CS Mioveni și Chindia Târgoviște.

(N.r. – Multe echipe din Liga 2 au probleme financiare, cum e situația la Progresul Spartac?) Situația noastră financiară e bună, nu am avut niciodată datorii la stat, către jucători… noi încercăm să prognozăm un buget pe care ni-l putem permite. Trebuie să fim corecți și așa e normal! E o frustrare când vezi că sunt multe echipe alimentate din bani publici, asta e o problemă, dar nu mai dezbatem că e veche și aceeași.

Însă, e mai frustrant când vezi că echipele astea mai adună și datorii de milioane de euro, de sute de mii de euro și nu se întâmplă nimic. Iar noi, care respectăm jucătorii și așa mai departe, ne mulțumim cu bugete foarte mici.

Tot timpul am încercat să găsim sponsori, de când ne-am înființat. Am fost și suntem deschiși sponsorizărilor, dar nu s-a concretizat nimic! Încercăm inclusiv să accesăm anumite fonduri de la primărie sau alte surse, care pot finanța sportul de performanță.

(N.r. – Ce buget are Progresul Spartac pentru acest sezon?) Avem undeva la 150.000 bugetul pe acest sezon… nu depășim 200.000 de euro. Nu cred că cineva va reuși, fără falsă modestie, să ajungă la nivelul la care am ajuns noi cu bugetele pe care le-am avut.

Posibil încă un amical pentru Progresul Spartac

Progresul Spartac are programate nouă meciuri amicale în acest moment, pentru pauza de iarnă, dar poate ajunge la 10. E posibil, după cum a afirmat Erimia în dialogul cu reporterul nostru, ca încă un test să fie programat, cu Concordia Chiajna.

Primul test va avea loc la 20 ianuarie pentru Progresul Spartac, contra Dunărea Giurgiu (Liga 3).

Foto: Progresul Spartac

https://liga2.prosport.ro/seria-1/elton-da-silva-a-semnat-cu-csm-resita-19297336

https://liga2.prosport.ro/seria-1/andrei-pop-alt-jucator-plecat-de-la-unirea-dej-19297333

https://liga2.prosport.ro/seria-1/catalin-golofca-s-a-despartit-de-chindia-19297337

https://liga2.prosport.ro/seria-1/curg-sanctiunile-la-adresa-fc-brasov-19297331

https://liga2.prosport.ro/seria-1/legendele-stelei-merg-la-guvern-si-vor-cere-schimbarea-legii-sportului-19297321

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csc-dumbravita-imprumuta-din-nou-de-la-uta-19297325

https://liga2.prosport.ro/seria-1/tsvetelin-chunchukov-primeste-inca-o-sansa-la-steaua-19297263

Andrei PASCU 12 Jan. 2024, 16:57 Liga 2
Pe aceeași temă