Progresul Spartac nu renunță la propriile idei, chiar dacă situația din Liga 2 nu e cea mai bună. Andrei Erimia: ”Am dorit formarea unui club în care meritocrața și competențele să primeze”

Andrei PASCU 20 Nov. 2022, 17:18 Liga 2
Progresul Spartac nu renunță la propriile idei, chiar dacă situația din Liga 2 nu e cea mai bună. Andrei Erimia: ”Am dorit formarea unui club în care meritocrața și competențele să primeze”

Progresul Spartac este un club care se remarcă prin modul în care vede fotbalul în primul rând, fiind unul dintre puținele din primele două ligi care preferă să promoveze la echipa mare jucători din propria pepinieră. Chiar și după promovarea în Liga 2 urmărește aceeași strategie.

Progresul Spartac, o echipă caracterizată drept una cu o structură sănătoasă: creșterea copiilor și promovarea celor promițători

Andrei Erimia este omul care se identifică bine cu acest proiect, care în vară a atins potențialul maxim al echipei, promovarea în Liga 2. A atras atenția Progresul Spartac, iar el a vorbit despre modul în care a reușit o astfel de echipă să ajungă la un nivel pe care nu mulți îl credeau posibil.

14 etape au trecut din Liga 2, dar, în ciuda unui început bun de sezon, Progresul Spartac se află pe locul 16 din 20 de echipe, cu numai 14 puncte, la egalitate cu Minaur Baia Mare, locul 15, la rândul ei nou-promovată.

Andrei Erimia, despre Progresul Spartac și analiza celor 14 etape de Liga 2

Chiar dacă Progresul Spartac va fi în mod cert una dintre formațiile care vor trebui să tragă din greu pentru a nu reveni în Liga 3, va continua să aibă aceleași principii și din iarnă.

Andrei Erimia a oferit un interviu pentru FRF, în care a vorbit despre detaliile care i-au atras cel mai mult atenția după aceste 14 meciuri în Liga 2.

Abordarea Progresului Spartac, bazată pe jucători foarte tineri, e admirabilă și reprezintă o perspectivă temerară, în același timp. Mai ales că vorbim de sezonul de debut în Liga 2. Ce loc ocupă promovarea tinerilor în viziunea clubului?

Strategia clubului, încă de la înființare, a fost identificarea juniorilor cu potențial, pregătirea corespunzătoare și promovarea la echipa de seniori. Așadar, Academia ocupă un loc esențial. Nu știu dacă există o situație similară, recentă, în fotbalul nostru, în care un club să promoveze din Liga 3 în Liga 2 cu peste 10 juniori din propria academie în lot, plus alți șase seniori descoperiți și antrenați la grupele de juniori ale fostului FC Național.

Pentru cei care acum descoperă Progresul Spartac și care au contact doar cu echipa de seniori, puteți rezuma în câteva fraze filozofia aparte a acestui club? 

Zâmbetul pe buze, mingea la picior e sloganul inscripționat pe clădirea vestiarelor din stadionul nostru și ilustrează foarte bine viziunea clubului. Acest proiect a fost inițiat din dorința de a continua spiritul progresist după desființarea marelui Progresul (FC Național), dar și pentru a dezvolta ideile despre cum trebuie construit și manageriat un club, idei pe care le aveam din perioada Parcului cu Platani, deoarece am început să antrenez acolo la grupele de copii pe când aveam 21 de ani.

Andrei Erimia: ”Eu și inițiatorii proiectului ne-am dorit construirea unui club în care valorile sănătoase”

Care a fost obiectivul?

Eu și inițiatorii proiectului ne-am dorit construirea unui club în care valorile sănătoase, bazate pe meritocrație și competențe, să primeze. Să oferim tinerilor jucători și antrenori șansa dezvoltării într-un mediu potrivit performanței. Toate grupele noastre de juniori sunt învățate să practice un fotbal pozitiv, proactiv. Antrenorii sunt instruiți și pregătiți pentru a urmări și accentua procesul de dezvoltare al jucătorilor și nu rezultatul, scorul. Când sunt mici, învățăm jucătorii cum să joace, ca atunci când vor fi mari să știe cum să câștige!

Suporterii au descoperit prin Progresul Spartac o echipă care construiește, cu mingea jos, un concept special de joc în contextul general al fotbalului nostru de azi, ce-i drept. Ce fel de antrenor este Andrei Erimia?

În copilărie și adolescență urmăream World Cup 1994, 1998, 2002, iar din afara țării urmăream cu mare atenție naționala Braziliei. Eram mare fan al naționalei care a câștigat Cupa Mondială în 1994 și 2002, jucând finala în 1998. De atunci mi-a rămas întipărit acest “joga bonito” brazilian, iar acest concept mi-a ghidat întreaga carieră de antrenor. Am început să învăț să antrenez la 21 de ani, lucrând cu o grupă de copii de 8 ani, la FC Național, iar ulterior am antrenat toate categoriile de vârstă la juniori. De acum 6 ani pregătesc echipa de seniori Progresul Spartac, promovând din L4 în L3, iar anul trecut din L3 în L2.

Ce lecții v-a învățat această evoluție?

Trecând prin toate aceste experiențe am învățat că e important să-mi păstrez principiile, adaptându-mă la diferite situații. Sunt un antrenor căruia îi place fotbalul curajos, ofensiv, caut mereu modalități de a ajunge cât mai repede la poarta adversă. Încerc să le transmit jucătorilor că oricare dintre ei poate marca în anumite momente ale jocului, indiferent de post. Firește, echilibrul între fazele defensivă și ofensivă e foarte important. Principii precum construcția de la portar, posesie progresivă, pressing avansat și tranziții eficiente sunt foarte importante pentru mine, dar mai important este cum îi conving pe jucători să înțeleagă de ce le sunt folositoare în joc aceste principii. Și de ce e bine să le execute. Dacă jucătorii sunt convinși, vor intra în meciu hotărâți să le aplice cât de eficient pot.

Andrei Erimia: ”Cred că avem câțiva jucători tineri cu o marjă de progres importantă”

Care e marja de progres pe care o apreciați pentru acest lot, la acest moment, având în vedere că sunt atât de mulți tineri?

Sunt jucători ce își vor ridica nivelul în timp, pas cu pas, prin experiențele meciurilor disputate. Cred că avem câțiva jucători tineri cu o marjă de progres importantă și îi vom ajuta în continuare. Ne dorim să avem continuitate în Liga 2 pentru a putea crește împreună ca grup, echipă, club. Progresul, tot înainte!

Fără înfrângere cu Buzău, Dej și Galați, formații cu aspirații  la play-off, ați învins chiar Brașovul, victorii în deplasare la Poli Timișoara și Unirea Constanța. Pe de altă parte, par puncte multe pierdute cu formațiile  de partea a doua a clasamentului. Mai e nevoie de timp pentru o linie de constanță a echipei?

Alternanța în rezultate, cât și în evoluții, e cauzată de mai mulți factori. Unul din ei e reprezentant de multele schimbări în primul 11, de la meci la meci. Un lucru nedorit, dar produs de accidentări. Ținând cont că am păstrat toți jucătorii care au promovat, alt factor ține de capacitatea lor de adaptare la cerințele Ligii 2, unii reușind, alții, mai puțin. Un minus important e că ne-am pierdut avantajul terenului propriu, implicit susținerea spectatorilor.

Suntem singurul club care joacă acasă când la Buftea, când la Clinceni, deși ne antrenăm în baza proprie din Berceni. Dar nu putem juca pe arena proprie, din Intrarea Vrabiei. În concluzie, mai avem de “lucrat” pentru a ajunge la constanță în rezultate pozitive.

Andrei Erimia, despre meciurile din Liga 2: ”De fiecare dată am avut perioade foarte bune de joc”

Ați condus cu Ripensia, Unirea Dej și Șelimbăr, dar fără a obține victoria. Cu Minaur, a fost 2-0 și s-a terminat 2-2. E lipsa de experiență la acest nivel, cumulată cu tinerețea propriu-zisă a lotului, principala cauză?

În toate aceste meciuri am pierdut puncte deși victoria ne-a fost la îndemână. Nu am reușit să “închidem” partidele la ocaziile importante pe care ni le-am creat. De fiecare dată am avut perioade foarte bune de joc, ne-am creat ocazii și chiar am marcat după acțiuni colective eficiente. Fie din atac pozițional (cu Ripensia sau primul gol cu Dej, care a venit după o serie de 21 de pase plecată de la portar), cât și tranziții pozitive (golurile cu Minaur).

Progresul Spartac, meciuri cu Metaloglobus și CSM Slatina în finalul de an

Progresul Spartac ocupă locul 16, cu 14 puncte, la egalitate cu Minaur Baia Mare, care momentan are un golaveraj superior. În 2022, Progresul Spartac mai are de disputat meciuri cu Metaloglobus București (deplasare) și CSM Slatina (acasă).

În actuala pauză competițională, Progresul Spartac a disputat o partidă de verificare, cu Unirea Constanța, pe care a câștigat-o cu 2-0.

Foto: Progresul Spartac și George Filip (Mediafax Foto)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-timisoara-buna-de-plata-dupa-scandalul-de-la-finalul-meciului-cu-minaur-baia-mare-alb-violetii-nu-au-reusit-sa-joace-niciun-amical-in-weekendul-liber-desi-ar-fi-dorit-19254268

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-a-luat-patru-goluri-de-la-nationala-u21-insa-daniel-oprita-nu-s-a-mai-suparat-ca-dupa-jocurile-din-liga-2-sunt-jucatori-valorosi-iar-atunci-cand-gresesti-te-taxeaza-19254262

https://liga2.prosport.ro/seria-1/mihai-iosif-e-incantat-de-cum-merg-lucrurile-la-minaur-baia-mare-dar-pregateste-veniri-notabile-antrenorul-va-discuta-imprumutul-unor-jucatori-din-superliga-19254255

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ovidiu-burca-pregatit-de-abordarea-ultimelor-meciuri-din-2022-concluziile-pozitive-ale-amicalului-cu-gloria-buzau-si-revenirea-importanta-pe-care-a-remarcat-o-19254244

 

 

 

Andrei PASCU 20 Nov. 2022, 17:18 Liga 2
Pe aceeași temă