Președintele FRF anunță un ”crunt coșmar” dacă fotbalul nu se va relua cel târziu în luna mai: ”Nu mai găsim 14-16 cluburi profesioniste în primele două ligi.” Scenariile pe care se lucrează acum și ce spune Răzvan Burleanu despre înghețarea competițiilor

Marius ANGHEL 10 Apr. 2020, 22:00 Liga 2
Președintele FRF anunță un ”crunt coșmar” dacă fotbalul nu se va relua cel târziu în luna mai: ”Nu mai găsim 14-16 cluburi profesioniste în primele două ligi.” Scenariile pe care se lucrează acum și ce spune Răzvan Burleanu despre înghețarea competițiilor

A trecut o lună de când competițiile fotbalistice din România au fost suspendate din cauza coronavirusului, iar acestea nu se vor relua nici în următoarea lună, fiindcă președintele României, Klaus Iohannis, va prelungi, săptămâna viitoare, starea de urgență pentru alte 30 de zile. La nivelul Federației Române de Fotbal se fac tot felul de scenarii vizavi de repornirea campionatelor, însă nimic nu este sigur, având în vedere că vârful pandemiei nu a fost atins încă în țara noastră.

Răzvan Burleanu: ”Acum lucrăm pe mai multe scenarii, de reluare graduală a competiției: 27 mai, 3 iunie și 13 iunie”

Răzvan Burleanu, președintele FRF, vorbește acum despre trei posibile date la care campionatele s-ar putea relua, cât și despre obiectivele Grupului de Lucru format pentru a fi dedicat situației COVID-19. Cert este că dacă starea de urgență nu va fi ridicată, atunci nici fotbalul nu va reîncepe. Burleanu a spus și câteva date la care s-ar putea încheia actualul sezon, în funcție de mai multe scenarii.

”Avem trei obiective pe care vrem să le avem în vedere. Primul este sănătate tuturor celor implicați. Al doilea e legat de sustenabilitatea financiară a cluburilor. Al treilea este dorința ca orice decizie să facă cea mai mică nedreptate pentru cele implicate. La Liga 1 mai sunt opt etape din play-off și 12 din play-out. În Liga 2 și Liga 3 mai sunt 14 etape și mai avem Cupa României și barajele de promovare în Liga 1. Acum lucrăm pe mai multe scenarii, de reluare graduală a competiției: 27 mai, 3 iunie și 13 iunie.

Toate cele 53 de de competiții din România se vor amâna până la ridicarea stării de urgență. Vorbim cu Ministerul Afecerilor Interne ca să vedem dacă se ridică anumite restricții la începutul lunii mai. Dacă începem pe 27 mai, finalizăm competițiile interne pe 28 iunie.

Dacă începem pe 13 iunie înseamă că vom comunica echipele care merg în cupele europene pe 15 iulie, iar barajul pentru Liga 1 se va juca pe 1 august. UEFA nu ne-a zis că 3 august e termenul limită pentru terminarea campionatului. Acum avem ca termen data de 30 iunie. Nu poate fi 3 august pentru că anumite țări trebuie să termine competițiile mai târziu”, a declarat Răzvan Burleanu la Pro X.

”Nu vom susține înghețarea competițiilor până nu vom epuiza toate variantele”

În cazul în care reluarea campionatelor nu se vor relua cel târziu în luna mai, atunci Răzvan Burleanu prevede un scenariu de coșmar, cu maximum 14-16 cluburi profesioniste în primele două ligi. Totodată, șeful de la FRF susține că nu ia în calcul înghețarea competițiilor până nu vor fi epuizate toate scenariile.

”Dacă e să vorbim de impactul financiar, cele mai puternice campionate, preconizează pierderi între 20 și 25 la sută dacă nu se vor relua campionatele. Asta preconizez că va fi și la Liga 1 dacă nu vom începe mai devreme de iunie. Îmi e teamă că dacă nu reluăm campionatul cel târziu în luna mai, nu mai găsim 14-16 cluburi profesioniste în primele două ligi. Impactul acestei crize poate fi dincolo de cel mai crunt coșmar. Chiar dacă unele se vor salva, vor fi afectate în următorii ani. Ăsta e scenariul cu care lucrăm acum, dacă nu reluăm competiția cel mai târziu în luna iunie. Impactul este unul uriaș.

Suntem într-o permanentă discuție cu LPF, AFAN, cluburi și cu Asociațiile Județene. Luând în considerare toate aspectele, spun că nu vom susține înghețarea competițiilor până nu vom epuiza toate variantele. Fotbalul trebuie să-și desemneze câștigătorul pe teren. Obiectivul este salvarea cluburilor. Doar așa ne putem asigura că vom avea aceleași locuri de muncă în viitor”, a mai spus Burleanu.

Fără spectatori pe stadioane după reluare campionatelor. ”Putem să contribuim la ieșirea din anxietatea socială”

Altfel, într-un articol postat pe site-ul federației, Răzvan Burleanu transmite că FRF va ”contribui la repornirea economiei și la ieșirea din anxietatea socială determinată de restricțiile și provocările acestei crize”.

”Ținând cont de rolul pe care fotbalul îl are în societatea noastră și de impactul lui în economia României, vom continua să fim un partener al Statului și să contribuim la repornirea economiei. Impactul estimat al fotbalului în România este astăzi în valoare de 740 milioane de euro, prin contribuție directă la economia națională (183 mil. €), economii în sistemul de sănătate (503.2 mil. €) și beneficii sociale (53.8 mil €).

Implicit, vom aduce, ca și până acum, o contribuție semnificativă la parcursul întregii societăți, pentru că fotbalul înseamnă valoare adăugată și prin prisma valorilor sociale și comunitare. Prin reluarea competițiilor putem să contribuim la ieșirea din anxietatea socială. Acest lucru îl putem face în primă fază chiar dacă nu vom permite spectatorilor să fie prezenți pe stadioane”, precizează Burleanu, care ia în calcul reluarea meciurilor cu un minim de persoane implicate în organizarea meciurilor: ”Lucrăm la un concept unitar dedicat disputării meciurilor, cu un număr minim de persoane implicate în organizare și cu un timp minim de implicare pentru acestea. De la responsabilii pentru buna desfășurare a meciului, până la reprezentanții media. În același timp, lucrăm la un protocol medical care să fie respectat de toate cluburile angrenate în competițiile noastre. Societatea are nevoie de fotbal, dar trebuie să fim pregătiți la reluarea competițiilor. Odată fotbalul repornit vom reuși să redăm societății o bucată din ceea ce înseamnă viața normală!”

Marius ANGHEL 10 Apr. 2020, 22:00 Liga 2
Pe aceeași temă