Metaloglobus București a fost, luni dimineață, una dintre cele mai rapide echipe din campionatul Liga 2 care și-au reluat pregătirea pentru partea a doua a sezonului, la fel ca UTA Arad, Ripensia Timișoara sau Dacia Unirea Brăila. A fost, totodată, și primul antrenament pe care l-a condus Alin Chița (40 de ani), noul antrenor al singurei formații din Capitală prezente în eșalonul secund.
22 de jucători au alergat și au tras la poartă pe sinteticul de la baza sportivă Metaloglobus sub privirile staffului tehnic, președintelui Marius Burcă și, ceva mai târziu, finanțatorului Imad Kassas. 18 dintre ei au făcut parte din lot și în prima parte a sezonului, unul se află în probe, iar alții trei au fost chemați de la echipa secundă din Liga a 4-a, deci noutăți importante nu au fost deocamdată.
Burcă: „Suntem un club serios și vrem să se reflecte acest lucru și în joc și în rezultate”
Primele concluzii la finalul antrenamentului le-a tras președintele Marius Burcă. „Fără discuții că trebuie să urcăm în prima parte a clasamentului. Am văzut un tonus bun la băieți și rămâne să vedem acum ce impact va avea asupra lor noul antrenor. Sper că unul pozitiv. Chița este un antrenor care are peste 10 ani și 200 de jocuri în Liga 1, ca fotbalist, și sper ca experiența pe care a acumulat-o să le-o transmită și jucătorilor. Împreună cu stafful sper să ne îndeplinim obiectivele. Cu banii stăm mai bine ca un ceas elvețian. Suntem un club serios și vrem să se reflecte acest lucru și în joc și în rezultate”, a spus Burcă. Acesta și-ar dori cel puțin patru transferurii în această iarnă: „Vor face și câteva achiziții. În principal, ne dorim patru noi jucători: un fundaș dreapta, fundaș central, mijlocaș și atacant. Momentan, suntem la stadiul de discuții”.
Chița vrea plăcere și bucurie de joc: „Toți jucătorii trebuie să se subordoneze intereselor echipei”
Noul antrenor al Metaloglobusului, Alin Chița, a spus, așa cum le-a cerut în repetate rânduri și jucătorilor atunci când le-a dat indicații la antrenament, că vrea să vadă plăcere de joc și bucurie la elevii săi. Obiectivul principal pe care și l-a impus singur este să scape echipa de retrogradare și să urce cât mai sus în clasament.
„E prima dată când interacționez cu jucătorii. E greu să îmi fac o părere de la primul antrenament. Încerc să formez o echipă competitivă din toate punctele de vedere, să fac un grup unit, toată lumea să tragă la aceeași căruță, toată lumea să aibă același obiectiv și, în sine, obiectivul meu, nu impus de club, este să mergem spre prima jumătate a clasamentului. Nu e o situație dezastruoasă. E o situație puțin mai delicată. Suntem aproape de retrogradare, dar sper că băieții vor înțelege situația și, cu ajutorul meu, al staffului, al conducerii administrative și, bineînțeles, cu muncă, să urcăm în clasament. Totul ține numai de băieți, să fie atenți și să fie receptivi la ceea ce le cer. În principiu, la fotbal, toate obiectivele sunt pe termen scurt, mai ales în România. Dacă nu ai rezultate, nu exiști. Atunci e foarte important, că degeaba îmi fac obiective peste trei ani, dacă mâine mă calcă mașina, să îmi rezolv obiectivele pe care le ai acum, imediat. Adică să încercăm să facem un grup, o echipă care să fie competitivă. În plus, jucătorii trebuie să aibă plăcere și bucurie atunci când intră pe teren, când vin la antrenament”, a spus Alin Chița, care, la rândul său, și-ar dori câteva achiziții: „Am urmărit live echipa la meciurile cu FC Argeș și Mioveni, am mai văzut și șase-șapte jocuri de-ale lor, dar nu asta este important, ci să văd și cum se vor desfășura ei în perioada asta de readaptare la efort. Cu siguranță că vor mai veni jucători. O cere situația din clasament. Eu, ca orice antrenor, mi-aș dori să am dubluri pe posturi. În momentul în care ai doi fotbaliști pe același post apare competitivitatea, iar competitivitatea înseamnă performanță”.
După încheierea antrenamentului, în zona vestiarelor a ajuns și Andrei Voican, atacant care încă este legitimat la club, însă care nu a jucat niciun meci în prima parte a sezonului. Chița l-a luat de-o parte și l-a întrebat ce are de gând, dacă se lasă de fotbal sau vrea să revină la echipă. „Am înțeles că e un jucător util. Dacă el se raportează la ceea ce vreau eu, nu e nicio problemă. Suntem deschiși pentru orice fotbalist. Toți jucătorii trebuie să se subordoneze intereselor echipei. Ea e primordială. Eu, ca antrenor, nu joc după adversar, nu-mi formez filozofia după adversar. Încerc să am filozofia proprie sau a echipei, aceea de a produce un fotbal frumos și eficient. Adică și să fie plăcut ochiului, dar și să fie eficient, că degeaba joci frumos dacă nu câștigi. Până la urmă, ca antrenor și viața de antrenor, rezultatele te evidențiază și te țin în viață”, a mai spus Alin Chița, care va conduce câte un antrenament pe zi în următoarele două săptămâni.
Cinci meciuri amicale programate
Readaptarea la efort a jucătorilor se va face la baza proprie a clubului până pe 19 ianuarie, pe 11 și 12 fiind stabilită vizita medicală. Pe 20 ianuarie vor avea programat primul amical, cu CS Tunari, în ziua următoare jucătorii vor primi liber, iar de pe 22 se va intra într-o perioadă centralizată de pregătire ce va ține până pe 29 ianuarie. Pe 26 vor juca un nou test, cu Juventus București.
De pe 30 ianuarie se va intra în ultima perioadă de pregătire, cu antrenamente și meciuri amicale. Până acum au mai stabilit jocuri cu FC Aninoasa (7 februarie), CS Mioveni (10 februarie), FC Argeș (14 februarie) și AFCM Alexandria (17 februarie). Se mai dorește programarea unui meci și pe 2 februarie, însă, deocamdată, nu s-a stabilit un adversar. Campionatul reîncepe pe 24 februarie, atunci când Metaloglobus ar trebui să joace în deplasare la Pandurii Târgu Jiu.
Jucătorii legitimați la prima echipă a Metaloglobusului și care au fost prezenți la reunire:
portari: Robert Geantă, Mihai Nedelcu;
fundași: Florin Iordache, Alexandru Mitroi, George Caramalău, Andrei Sava, Lucian Asanache;
mijlocași: Raul Negotei, Antonio Popa, Mădălin Răileanu, Valentin Ghenovici, Ștefan Stîngă, Abdul Gafaru, Alin Robu, Ștefan Niculae, Vlăduț Vlad;
atacanți: Mihai Bilciurescu, Mihai Potecea.
Chița nu se va baza în partea a doua a sezonului pe Mădălin Martin (25 de ani), Ionuț Marian, Andrei Roman și Robert Gheorghe (toți trei de 21 de ani), jucători la care conducerea clubului a renunțat după ultimul meci oficial din 2017. În plus, Silviu Dragomir a fost împrumutat la CS Tunari.
La finalul primei părți a sezonului, după 21 de meciuri jucate în Liga 2, la prima prezență din istoria sa în această competiție, Metaloglobus ocupă locul 15, primul de deasupra pozițiilor retrogradabile, cu 20 de puncte, însă la egalitate cu Foresta Suceava și CS Balotești, aflate la retrogradare.
Articol și foto de Marius ANGHEL