Poli Timișoara a semnat cu antrenorii plecați recent de la Ripensia. Srgian Luchin, alături de Cristian Scutaru, tot în academia alb-violeților

Anda DELIU 07 Sep. 2022, 11:40 Liga 2
Poli Timișoara a semnat cu antrenorii plecați recent de la Ripensia. Srgian Luchin, alături de Cristian Scutaru, tot în academia alb-violeților

Poli Timișoara nu a mai transferat jucători (liberi de contract se pot lua în continuare), deși echipa joacă slab și stă rău în clasament, dar a adus trei antrenori pentru academia sa de juniori.

Cristian Petcu și Ionuț Vucea și-au găsit repede de lucru după ce au plecat de la Ripensia, și au sărit în ”barca” celeilalte echipe timișorene din Liga 2.

După ce anul trecut a decis brusc să nu mai joace, Srgian Luchin a devenit antrenor secund de juniori la academia alb-violeților.

Cristian Petcu și Ionuț Vucea au plecat brusc de la Ripensia

Profesor de sport la LPS Banatul, Cristian Petcu lucra la academia Ripensiei de câteva sezoane, dar, recent, a plecat brusc, alături de ”secundul” său Ionuț Vucea, cu toate că sezonul în Liga Elitelor începuse recent.

Motivul plecării nu a fost o ofertă de la Poli Timișoara, care a venit după ce Petcu a devenit liber. El a mai pregătit copii la CSȘ Bega și Centrul Național de Pregătire Timișoara, iar la Poli preia de la Sorin Brîndescu echipa de U18, care activează în Liga de Tineret.

”Am venit cu gândul de a performa, de a ajuta la dezvoltarea jucătorilor din cadrul academiei Politehnicii Timişoara. Vin într-o echipă de oameni competenţi, foşti fotbalişti, antrenori de calitate la nivel de copii şi juniori. Sperăm să aducem un plus calitativ la ceea ce se întâmplă în cadrul Academiei. Au survenit o serie de modificări (n.r. Liga Elitelor U19 a fost înlocuită de Liga de Tineret), dar noi trebuie să ne adaptăm, sunt mulţi băieţi care se antrenează cu prima echipă, sunt băieţi care vin şi de la grupele mai mici de vârstă. Important e ca ei să joace, să aibă minute, meciuri bune, de calitate, să crească. Cel mai important lucru e să propunem jucători de valoare la prima echipă iar cei care se antrenează cu noi să crească din punct de vedere calitativ. Rezultatele sunt pe plan secundar, ele contează deja la vârsta lor, dar nu ele sunt primordiale, prioritare”, a declarat Petcu pentru site-ul alb-violeților.

Vucea a luat grupa lui Cristian Scutaru

Ionuț Vucea a revenit la Poli, unde a fost și jucător. El a preluat cea mai mică grupă de copii, pe care o primise de curând Cristian Scutaru, trecut între timp la U8.

Ca jucător, a activat la Dierna Orșova, LPS Banatul, Politehnica lui Marian Iancu, ACS Recaș, Autocatania Caransebeș, Sporting Roșiori, ASU Poli, dar și la echipa de Liga 4 a Universității de Vest. A mai antrenat, cu Petcu, la LPS Banatul, CNP Timișoara și Ripensia.

”Cred că mă încearcă sentimentul ăsta de emoţie, pentru că mă întorc după şase ani de zile şi mă întorc într-o altă postură, care mă face să fiu mândru de alegerea făcută. Şi vin cu gânduri puţin mai energice, îmi doresc să merg pe partea asta de copii, îmi place foarte mult să lucrez cu ei, să dezvolt copiii, să le aduc plăcerea de a juca fotbal. Cel mai important e că e o alegere bine făcută, sunt oameni în cadrul clubului care m-au determinat să fac alegerea, pentru că vorbim din punct de vedere al caracterului, din punct de vedere uman, nu doar fotbalistic, şi cred că multe lucruri nu s-au schimbat aici. Pentru mine se schimbă doar postura, cea de la jucător la antrenor, cred că ţine de mândrie. Mă întorc cu ambiţii mari şi să fac o treabă bună. Am început drumul acesta alături de Cristi Petcu şi cred că e cea mai bună alegere pe care am putut să o fac, e omul care m-a ajutat să devin omul care sunt din punct de vedere al meseriei de antrenor. Sunt încă la început, dar pentru mine e momentul potrivit, am renunţat la fotbalul de performanţă după ce am plecat de la Poli şi mă întorc ca alt om, cu alte vise şi dorinţe”, a declarat Vucea.

Srgian Luchin nu a vrut să joace pentru Poli, dar devine secund la o grupă de copii

Vara trecută, Srgian Luchin (36 de ani) se alăturase pregătirii cu Poli Timișoara, după despărțirea de ”U” Cluj, dar a renunțat brusc, din cauza dezacordurilor cu antrenorul de la acea vreme, Dorin Toma. Acum a devenit antrenorul secund al echipei U13, unde va colavora cu Octavian Popescu.

El a jucat la LPS Banatul, Someșul Satu Mare, FC Baia Mare, Olimpia Satu Mare, Poli Timișoara, Dinamo București, Botev Plovdiv, FCSB, ACS Poli, Levski Sofia, CFR Cluj, Viitorul Constamța, Dunărea Călărași, FC Hermannstadt și ”U” Cluj.

”Am vrut, după ce mi-am încheiat cariera de jucător, să fac o pauză, am stat un an de zile acasă. Am început acum cursurile de antrenor şi am vrut, în paralel, să-mi fac şi practica. Am găsit înţelegere la domnul Brîndescu, care mi-a şi fost primul meu antrenor. S-a bucurat de iniţativa mea şi m-a întrebat dacă sunt de acord să colaborez cu domnul Tavi Popescu. Eu sunt la început de drum, dânsul are o experienţă bună în spate şi e clar că am ce învăţa de la el şi chiar m-am bucurat că am pe cineva lângă mine, un sprijin. Ieri am fost la primul antrenament, am avut primul contact cu copiii, sunt foarte ascultători, receptivi, am văzut la primul antrenament şapte-opt copii foarte foarte buni, cu calităţi extraordinare. Sper să fie un început bun şi să fie o colaborare de lungă durată. Chiar am vorbit cu Scutaru, ştiu că a făcut pasul acesta, vom fi colegi, mă bucură treaba asta. Chiar tata mă bătea la cap, de ce nu mă înscriu pentru şcoala de antrenori, pentru că eu tot timpul mă plângeam de situaţia în care a ajuns fotbalul românesc… şi el mi-a zis că: toţi ăştia, voi, care aţi jucat la un anumit nivel, nu vă implicaţi dar arătaţi cu degetul, aruncaţi vina. Încercaţi şi voi să schimbaţi ceva, măcar o grupă de copii; Şi am stat puţin, am reflectat la ce mi-a zis tata şi într-adevăr are dreptate”, a spsu Luchin.

În ultimii ani, Poli a tot împrumutat diverși copii din academie și a menținut puțini la echipa de seniori.

Foto: Politehnica Timișoara

Anda DELIU 07 Sep. 2022, 11:40 Liga 2
Pe aceeași temă