Poli Iași are meci greu și în etapa a 3-a, cu FC Hermannstadt. Costel Enache: ”Merg cu încredere și optimism la Mediaș. Trebuie să fie un restart pentru noi.” Ce le-a cerut jucătorilor și reacția la criticile primarului

Narcis POHOAȚĂ 11 Aug. 2021, 14:54 Liga 2

FC Hermannstadt și Poli Iași, ambele echipe retrogradate din Liga 1 la finalul sezonului trecut, deschid, joi, etapa a 3-a a Ligii 2, la Mediaș, de pe poziții total diferite. Gazdele au pornit mult mai bine în actualul campionat, cu două victorii, în timp ce oaspeții nu au obținut încă niciun punct și nici măcar nu au reușit să înscrie.

Costel Enache, înaintea meciului cu FC Hermannstadt: ”Eu merg cu încredere și optimism”

Înainte de plecarea spre Mediaș, acolo unde își dispută meciurile de pe teren propriu echipa sibiană, antrenorul Politehnicii Iași, Costel Enache, a declarat că este optimist și încrezător că elevii săi pot obține un rezultat favorabil.

”Este un meci greu, care ar trebui să fie pentru noi un restart. Eu merg cu încredere și optimism la acest joc. Am avut puțin timp la dispoziție după jocul cu Concordia Chiajna de acasă, dar cred că l-am folosit util. Am mai avut niște discuții între noi, ne-am mai motivat un pic, am mai corectat câteva lucruri, cât s-a putut în trei zile. Am mai căpătat ceva omogenitate în 2-3 antrenamente, partea aerobă am mai îmbunătățit-o puțin și cred că la mental, partea de orgoliu, de implicare, de dorință. Plecăm cu încredere și cu motivație. Dacă avem în față un adversar bun și cu statut, atunci și noi trebuie să fim la fel de implicați și cred că avem argumentele noastre pentru a face un meci bun și un rezultat favorabil”, a declarat Costel Enache.

Vrea mai multă determinare din partea jucătorilor

Antrenorul a explicat că le-a cerut elevilor săi mai multă determinare pe teren, mai multă răutate în sensul pozitiv. Conștient de faptul că echipa sa nu este încă la un nivel optim de omogenitate și că suferă la relații de joc, Enache este convins că Poli poate compensa prin personalitatea și atitudinea jucătorilor.

”Eu aștept de la jucători mai multă îndrăzneală, mai multă personalitate în joc, o atitudine mai de luptători și cu siguranță vor veni și rezultatele. Îi înțeleg și pe ei, vin din medii diferite, sunt puțin confuzi. Abia am reglat niște lucruri între noi, trebuie să ardem 2-3 etape și să ajungem acolo unde trebuie. Dacă nu avem încă relații de joc, trebuie să îmbunătățim nivelul de luptă, de atitudine, de dorință, să alergăm mai mult decât adversarul, poate să câștigăm mai multe dueluri, să facem un metru în plus în fața adversarului. Echipa va arăta altfel după 4-5 meciuri, vom fi mult mai puternici, mai omogeni, mult mai coerenți în deciziile pe care le vom lua în teren”, a subliniat Costel Enache.

Răspuns față de criticile primarului: ”Am venit să-mi fac meseria, nu am furat nimic”

Întrebat cum a perceput critica primarului Mihai Chirica, inclusiv la adrea sa, Enache a răspuns că nu simte nicio presiune și că își face treaba la Poli cum știe mai bine: ”Nu le-aș comenta (n.r. – declarațiile primarului), dar aș vrea să spun cum cred eu că le înțeleg. Un lider, un om care conduce un oraș e absolut normal să își dorească să aibă în prim-plan toți factorii, inclusiv fotbalul. Eu îi înțeleg supărarea, pentru că o simt și eu, îi înțeleg dorința, pentru că o am și eu, dar nu aș vrea să comentez mai mult de atât. Nu simt nicio presiune, nu am nicio presiune! Am venit doar să-mi fac meseria. Nu fur absolut nimic, sunt un om onest, un om muncitor, vin primul și plec ultimul de la stadion. Am fost într-o concurență și am fost ales după ce alți 5-6 antrenori au refuzat sau au cerut sume mari, am ajuns eu. Eu fac ceea ce pot, onest, dedicat, cu responsabilitate.”

  • Primarul a cerut ca dacă echipa va pierde și cu FC Hermannstadt atunci conducerea clubului să ia măsuri împotriva jucătorilor și a staffului tehnic. Managerul general Florin Briaur a reacționat.

De ce apără Laurențiu Popescu în fața celorlalți doi portari

Costel Enache a explicat de ce Laurențiu Popescu apără în fața celorlalți doi portari din lot, Teodor Axinte și Ianoș Brînză.

”Am început cu Laurențiu Popescu pentru că în perioada de pregătire nu am fost foarte mulțumit de implicarea celorlați. Aș fi vrut mai mult de la ei, aș fi vrut să văd că ard, că se chinuie, că se tăvălesc, că se dau cu capul de bară când iau un gol. Erau cam apatici și am zis că e nevoie de puțină concurență. Chiar i-a trezit concurența și sunt foarte mulțumit acum de ei. Iar în perioada de pregătire Teo și Ianoș au avut ceva probleme medicale și nu puteam rămâne doar cu ei doi. Acum sunt foarte mulțumit de toți trei”, a mai spus Enache, care a punctat că nu poate schimba un goalkeeper după o greșeală: ”Din trei goluri, unul singur aș putea să i-l reproșez lui Laurențiu. Nu putem schimba portarul la fiecare greșeală, cu toții greșesc, inevitabil. A greșit, bine, îl schimbi, dar nu asta e soluția, pentru că la al doilea meci o să greșească și celălalt. Și atunci îi bulversezi efectiv dacă le dau câte două meciuri și nu au continuitate. Noi avem portari echilibrați. Toți trei pot închide poarta în orice moment.”

Jucătorii nu percep partea video

Antrenorul Politehnicii a adăugat că este încă în căutarea celor mai bune metode pentru a se face înțeles în vestiar: ”Încerc să vorbesc cu ei și mai autoritar, și mai prietenește. Dar încă nu știu dacă mesajele mele ajung la ei. Trebuie să descopăr și eu asta. În afară de Plămadă nu am mai lucrat cu niciun jucător de aici. Văd că video nu merge. Le fac clipuri, le pun, eu le înțeleg. Probabil trebuie să stau mai mult de vorbă cu ei, să repetăm mai mult pe teren lucrurile pe care vreau să le transmit pe partea video.”

”Aștept mai mult de la Francisc Cristea. Vreau să joace mai aproape de poarta adversă”

Vestiarul a fost reprezentat la conferința de presă de noul decar al echipei, Francisc Cristea, cel care a preluat un tricou cu greutate purtat ani la rând de Andrei Cristea.

Costel Enache a spus că așteaptă mai mult de la Francisc Cristea și și-ar dori ca mijlocașul său să joace mai mult în fața porțiii adverse, pentru că are calitățile necesare.

”Aștept mai mult de la Francisc Cristea. I-am cerut să ajungă de mai multe ori la finalizare, în fața porții, pentru că este un jucător cu o tehnică bună, care construiește bine. Are un control bun al mingii, îi place să joace mingea, dar l-aș vrea mai des aproape de poarta adversă. Pentru că are personalitate, șut foarte bun și pasă decisivă. Dar e în creștere, are un viitor frumos. E un jucător de calitate, dar acum e mai copilăros. Încă nu e un decar acum, dar are profil de decar. În momentul când se va maturiza va fi un jucător foarte bun. Francisc are o mare calitate, este un jucător care face efort și aleargă foarte mult, are o zonă mare de acțiune. Și asta e o bilă mare și albă pentru el. Sper să o gestioneze bine”, astfel l-a caracterizat antrenorul pe Francisc Cristea.

Francisc Cristea: ”Sunt nervos uneori din prea multă dorință”

Mijlocașul formației din Copou a declarat la rândul său că nu este încă un decar, dar speră să ajungă în timp la performanțele lui Andrei Cristea, cel de la care a preluat numărul 10. Totodată, tânărul mijlocaș ieșean a mai spus că uneori devine mai nervos pe teren din prea multă dorință.

”Încă nu arăt a număr 10, cum spunea și Mister, dar cu timpul sper să ajung la performanțele fostului meu coleg Andrei Cristea, care a purtat acest număr. Uneori devin mai nervos din dorința de a face prea multe pe teren. Nu simt presiune, eu simt că suntem uniți cu toții aici, ne ajutăm între noi și sunt convins că ne vom trezi și vom lua cel puțin un punct de la Mediaș”, a spus Cristea.

  • Meciul FC Hermannstadt – Poli Iași deschide etapa a 3-a a Ligii 2, joi, 12 august, de la ora 18:30. În aceeași zi, de la ora 21:30, se joacă și ”U” Cluj – Unirea Constanța. În această rundă vor fi șase meciuri televizate, iar ultimul va avea loc tocmai miercuri seară, săptămâna viitoare.

Conferința de presă în care au vorbit Costel Enache și Francisc Cristea, înaintea meciului FC Hermannstadt – Poli Iași:

Foto și video: Politehnica Iași

 

Narcis POHOAȚĂ 11 Aug. 2021, 14:54 Liga 2
Pe aceeași temă