Pandurii, prin vocea principalului creditor Marin Condescu, îl contrazice pe primarul Marcel Romanescu: ”Nu am pierdut niciun proces. Pandurii nu va pleca din oraș, fiindcă aici e casa noastră. Stadionul s-a făcut datorită performanțelor acestei echipe”

Mircea OGLINDOIU 16 Feb. 2021, 18:02 Liga 2
Pandurii, prin vocea principalului creditor Marin Condescu, îl contrazice pe primarul Marcel Romanescu: ”Nu am pierdut niciun proces. Pandurii nu va pleca din oraș, fiindcă aici e casa noastră. Stadionul s-a făcut datorită performanțelor acestei echipe”

Nedisputarea amicalului Pandurii – ”FC U” Craiova, care trebuia să se joace sâmbăta trecută pe stadionul Municipal din Târgu Jiu, a generat noi conflicte, mediatice, între clubul-fanion al Gorjului și primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, cel care, prin instituția teritorial-administrativă pe care o reprezintă, administrează, de un an, baza din cadrul Complexului Sportiv Municipal Târgu Jiu (stadion și două terenuri de antrenament).

Zilele trecute, amicalul menționat nu s-a disputat, deoarece Pandurii n-a plătit 5000 lei, pentru a pătrunde pe gazon.

Marcel Romanescu: ”Pandurii trebuie să plătească 5.000 de lei pe meci, cum plătește și Viitorul Pandurii”

Primarul Marcel Romanescu spunea că Pandurii a depus cerere pentru a juca amicalul cu U Craiova 1948 SA pe stadionul Municipal abia cu o zi înainte, dar susținea și că echipa antrenată de Călin Cojocaru trebuie să plătească 5.000 de lei per meci, fie oficial, fie amical, dacă vrea să mai joace pe noua arenă.

”Îmi pare foarte rău că acest meci nu s-a jucat. Noi avem o relație foarte bună cu FC Universitatea Craiova, în special cu domnul Adrian Mititelu. Dânsul știe care sunt condițiile de la noi și vă pot spune că ne-a plătit mereu pentru tot ce a fost nevoie ca FCU să joace pe această arenă în campionat. Nu a întârziat niciodată cu plata către noi. Totul a fost plătit de către dânsul la termenul stabilit.

Însă vreau să vă spun cum a stat treaba cu acest joc amical. Eu am aflat abia vineri, în jurul orei 14:00, când cei Pandurii au trimis o hârtie pentru ca să li se permită disputarea unui meci pe arena centrală. Am fost informat de către directorul nostru. Nici nu am știut că era vorba de un meci cu FC Universitata Craiova. Pandurii trebuia să plătească suma de 5.000 de lei. Atât este chiria pentru disputarea unui meci pe arena noastră. Asta este suma pe care a plătit-o domnul Mititelu cât a jucat FC Universitatea la noi. Acești bani îi plătea și îi plătește și Viitorul Pandurii. În schimb, cu Pandurii, cei cu care ar fi trebuit să joace FCU, am avut un proces. Ce s-a întâmplat? Ei au avut un contract până în martie 2020. Știți povestea cu gazonul, că era al lor, nu o mai reiau, dar acest contract a expirat și i-am pus să scoată și ei din buzunar suma de 5.000 de lei. Nu îi mai puteam lăsa să joace gratis. Avem controale și nu îi pot permite să mă trezesc cu Curtea de Conturi pe cap. Și așa au venit în control și am fost întrebați de ce Pandurii joacă gratis pe arena centrală. Le-am explicat că suntem într-un proces, iar acum acest proces s-a terminat, iar Pandurii a pierdut.

Ne-au dat în judecată după ce le-am pus în vedere că trebuie să plătească 5.000 de lei pe meci. I-am lăsat pe toată durata procesului să joace aici gratis, dar în final au pierdut procesul cu noi. Acum trebuie să ne dea câte 5.000 de lei pentru fiecare meci pe care l-au jucat gratis pe durata procesului, dar trebuia să ne plătească și pentru închirierea arenei pentru meciul amical. Vreau să știți că noi, cei din primărie, nu am interzis celor de la Pandurii să joace meciul cu FCU că este terenul înghețat. A fost dreptul celor de la FCU să refuze să joace pe un astfel de gazon, dar dacă noi eram informați mai de la începutul săptămânii de către cei de la Pandurii, că vor să joace cu FC Universitatea un amical, poate că puteam să facem ceva ca gazonul să se prezinte cât de cât ok. Însă am fost informați abia vineri, în jurul orei 14:00. Repet, îmi pare rău că FCU nu a dorit să mai joace acest meci, dar a fost dreptul ei să refuze”, declara primarul Romanescu, conform ediție.ro, după ce amicalul nu s-a mai jucat.

Marcel Romanescu, alături de Ilie Bolojan, fostul primar al orașului Oradea, discutând despre costurile și utilitatea stadionului de la Târgu Jiu. La Oradea se dorește o arenă asemănătoare, iar primarul a ajuns, între timp, președintele Consiliului Județean.

Marin Condescu: ”Noi am construit casa, iar primăria gardul”

După declarația lui Marcel Romanescu, Marin Condescu, principalul creditor al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, a venit, astăzi, cu noi precizări, în exclusivitate pentru Liga2.ro.

Fostul președinte al clubului, în perioada 2005-2014, susține că Pandurii n-a pierdut de fapt niciun proces cu Primăria Târgu Jiu (Direcția Patrimoniu) pentru utilizarea arenei, fiindcă acesta nici măcar nu s-a judecat.

Mai mult, Condescu e convins că stadionul va reveni în curând în administrarea CS Pandurii Lignitul, așa cum era și pe vremea fostei arene. În 2014, vechiul stadion a fost demolat, dar s-a păstrat suprafața de joc, instalația de încălzire subterană a gazonului și pista de atletism, care fuseseră montate din banii clubului Pandurii încă din anul 2011. Ulterior, s-a făcut și stadionul (tribune, vestiare, corpuri administrative), prin fonduri de la CNI, iar motivul construirii unei noi arene la Târgu Jiu a fost performanțele echipei de fotbal respective, care în 2013 devenea vicecampionă a României și evolua în Cupa UEFA (actuala Europa League).

Nu a jucat însă meciurile de acasă la Târgu Jiu, cele cu Hapoel Tel-Aviv (turul 2 preliminar), Sporting Braga (play-off), Pacos de Ferreira, Dnipro Dniepropetrovsk și Fiorentina (grupe), deoarece vechea arenă nu corespundea cerințelor UEFA, ci pe ”Cluj Arena”. Doar jocul cu Levadia Tallin, din primul tur preliminar al Cupei UEFA s-a jucat pe vechiul stadionul Municipal din Târgu Jiu, care ulterior a fost demolat, lucrările efectuându-se în jurul gazonului și a pistei de atletism, montate din banii clubului în 2011, după cum am menționat mai sus.

Pandurii s-a mai calificat în Europa și în 2016, dar a fost eliminată prematur din competiție, după doar o singură ”dublă”, cu Maccabi Tel-Aviv, în turul 3 preliminar. Meciul gorjenilor de pe teren propriu s-a disputat în județul limitrof Mehedinți, mai precis la Drobeta Turnu Severin, deoarece noua arenă din Târgu Jiu era în construcție. Israelienii s-au impus cu scorul de 3-1 la malul Dunării, au câștigat și returul cu 2-0, astfel că au acces, la pas, în faza următoare.

După doar un an, Pandurii a retrogradat din Liga 1 și a intrat în insolvență. Condescu, care fusese îndepărtat din club în 2014, conform spuselor sale, printr-o directivă politică, orchestrată de Victor Ponta și Gabriel Oprea, a acuzat, în dese rânduri, că s-a dorit, premeditat, falimentul clubului, pentru a se șterge urmelor banilor ”șifonați”, din perioada 2014-2016.

Condescu a revenit la club în 2017, iar de atunci încearcă să-l mențină pe linia de plutire. A făcut demersurile necesare, iar clubul dat în judecată membrii-asociați, care nu și-au mai plătit cotizațiile conform contractelor inițiale, iar, în urma deciziei Curții de Apel Craiova, din septembrie 2019, Pandurii are de recuperat 3,3 milioane de euro.

Cei 5 membri-asociați, printre care se numără și Primăria Târgu Jiu, au făcut recurs, iar procesul a ajuns, ulterior, la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar următorul termen a fost stabilit pentru 24 martie.

”Nu este adevărat că am pierdut noi procesul cu primăria, pentru stadion. Fiind în insolvență, noi nu am plătit taxa de timbru, astfel că s-a anulat procesul. S-a judecat pe o excepție, nu pe fond. Nu putem fi puși la plată pentru utilizarea arenei printr-o hotărâre administrativă a primariei sau a unui proiect de Consiliu Local, ci doar printr-o decizie judecătorească. Nu am plătit nici toamna trecută și nu vom plătit nici de acum înainte acești bani pentru a juca pe gazonul făcut de noi. Este un abuz. Suprafața de joc și pista e a noastră, la fel ca terenul sintetic de antrenament, pentru care trebuie să plătim acum chirie ca să ne antrenăm.

Ceea ce nu spune domnul primar e că acestă bază s-a făcut, înainte să fie el primar, datorită performanțelor acestei echipei. Asta scrie și în contractual semnat cu CNI. Practic, primăria a făcut gardul, iar noi casa! Acum vor să ne pună la plată!

Am putea juca gratis la Motru sau Rovinari, dar Pandurii nu va pleca din oraș, fiindcă aici e casa noastră. Mai mult, înainte de alegeri, primarul declara prin presă că Pandurii va juca gratis pe noul stadion sau pe o sumă modică de 1 leu. Nu avem nimic împotrivă să joace și alte echipe, atâta timp cât plătesc chirie, dar Pandurii nu poate fi supusă la plată.

Avem deja un proces, prin care cerem ca stadionul să revină în administrarea clubului Pandurii, cum era până înainte să se demoleze cel vechi”, a declarat Marin Condescu pentru Liga2.ro.

Marin Condescu spune că Pandurii va continua să joace pe stadionul Municipal din Târgu Jiu fără să plătească vreun ban.

Romanescu avea alt discurs în urmă cu un an

Primarul Marcel Romanescu spunea în vara lui 2020 că Pandurii va putea juca, în continuare, pe noul stadion Municipal dacă va plăti o sumă modică pentru fiecare meci disputat. Edilul-șef spunea și că nu mai vrea să depindă de Pandurii pentru ca alte echipe să poată juca pe principala arenă din oralul lui Brâncuși, așa cum s-a întâmplat până în luna martie 2020, când Viitorul Pandurii Târgu Jiu (Liga 2) și U Craiova 1948 SA (Liga 3) au putut disputa meciurile pe noul stadion doar cu acordul clubului-fanion al Gorjului.

”Eu nu sunt adversarul clubului Pandurii Târgu Jiu, dar sunt adversarul tuturor celor care au falimentat acest club. Şi nu pot să fiu prieten cu oamenii care au jefuit, pe româneşte, clubul Pandurii. Nu eu am participat la jefuirea acestui club. Din punctul meu de vedere, Pandurii a fost cel mai finanțat club din România de către entitățile de stat (n.r. – peste 50 milioane de euro). Nu eu sunt vinovat că a ajuns în faliment. Responsabili sunt toți cei care au furat acest club în ultimii 15 ani. Chiar dacă organele competente nu au făcut și poate nici nu vor face vreodată lumină la modul în care au fost gestionate sumele, cert e că acolo a fost hoție pe față. Domnul Condescu se erijează în purtătorul de cuvânt al acestui club, dar are doar calitate de creditor, așa cum o au și ceilalți peste 100 de creditori. Nu a fost vorba să dăm afară echipa Pandurii de pe noul stadion. Cred că aceste lucruri trebuie discutate mult mai deschis şi eu nu am făcut altceva decât să pun în executare până la urmă un contract care se finaliza în luna martie. Din punctul meu de vedere, era corect să luăm act de faptul că au trecut acei ani și, ulterior, să ne punem la masa negocierilor şi să vedem exact ce putem să facem pentru clubul Pandurii Târgu Jiu. Vreau să amintesc tuturor că, dacă acest club a ajuns în situaţia în care este acum, eu nu am contribuit în niciun fel la prejudicierea lui. Eu, în 2017, când am devenit primar la Târgu Jiu, am găsit clubul Pandurii în insolvenţă, cu posibilitatea de a intra în faliment, iar înainte eu nu eram pe statul lor de protocol, ca alții. Proprietar al stadionului din Târgu Jiu este municipalitatea, dar, în același timp, accept fără niciun fel de rezervă, un proiect de hotărâre al Consiliului Local pe care îl voi înainta într-o ședință viitoare, posibilitatea de a oferi pe o sumă modică stadionul pe perioada în care clubul Pandurii consideră că ar trebui prelungit contractul de comodat. Nu mai vreau, ca primar al municipiului Târgu Jiu, să stau la mâna nimănui. Nici la mâna domnului Marin Condescu (n.r. – principal creditor al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu), nici la mâna domnului Marin Golea (n.r. – administrator special al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu), nici la mâna altcuiva, dar, în același timp, sunt dispus să ofer posibilitatea clubului Pandurii Târgu Jiu, atâta timp cât va exista acest club, să folosească stadionul în aceleași condiții ca pe vechiul stadion, fără contract de comodat. O să propun Consiliului Local o anumită taxă modică, de un leu, simbolic, pentru că, la momentul ăsta, pe lege, la modificările care s-au făcut în 2019, nu mai putem oferi cu titlu gratuit baza sportivă. Dar putem să mergem pe o sumă modică pe care clubul Pandurii să o plătească și să folosească această arenă, ținând cont de faptul că la clubul Pandurii, Consiliul Local este încă membru asociat. Și este o normalitate până la urmă. Cum să plătească clubul Pandurii o taxă similară cu cea pe care o plătesc celelalte echipe în condițiile în care nu s-ar face transferul decât din bugetul clubului într-un buget local care, până la urmă, tot cu destinația asta ar fi folosite aceste sume?!”, declara Romanescu, anul trecut.

Între timp, s-a răzgândit și a pus clubul să plătească 5000 lei pentru un amical, dând vina pe Curtea de Conturi!

Club mediocru, transformat într-unul european după implicarea CNLO

Până în anii 2000, Pandurii, care se înființate în 1963, a fost un club mediocru, chiar și în Gorj, unde supremația o deținea Minerul Motru, echipă care avea mult mai multe sezoane petrecute în eșalonul secund. De altfel, în 1992, AS Pandurii Târgu Jiu retrograse din Divizia C (actuala Liga 3) și a zăbovit timp de 6 ani prin campionatul județean din Gorj.

Clubul a renăscut în 1998, odată cu preluarea sa de către Compania Națională a Lignitului Oltenia (CNLO), transformată ulterior în Compania Energetică Oltenia (CEO). Echipa a preluat locul din Divizia C de la Mine-RAL Roșia Rovinari și și-a schimbat denumirea în CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu.

În 2000 a promovat în Divizia B, iar în 2005 a acces, în premieră pentru fotbalul din Târgu Jiu, pe prima scenă, după o luptă dusă până în ultima etapă cu FC Sibiu.

Între timp, acționarii echipei au devenit, pe lângă CEO, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia, Primăria Târgu Jiu, Consiliul Județean Gorj și SC Artego SA. Timp de aproape 15 ani, s-au virat, din bani publici, peste 50 de milioane de euro în conturile clubului, dar, cu toate acestea clubul a ajuns în insolvență.

Toate entitățile menționate au depus, recent, cerere de retragere din acționariatul clubului de fotbal. Au însă, de plătit, conform deciziei din septembrie 2019 a Curții de Apel Craiova, aproximativ 3,3 milioane de euro, reprezentând cotizațiile menționate în contractele aferente anilor 2014-2017.

Din 2017, Pandurii se află în insolvență, deși în 2013 devenea vicecampioana României și juca în grupele Europa League.

În prezent, Pandurii ocupă ultimul loc în Liga 2, 20, cu doar 7 puncte acumulate în 15 etape. Și iarna trecută se afla pe ultimul loc, cu doar 8 puncte, dar a fost salvată de retrogradare de izbucnirea pandemiei COVID-19, care a dus la înghețarea campionatului, fără ca nicio echipă să mai pice în Liga 3.

  • Altfel, mâine, de la ora 12:00, pe terenul sintetic din cadrul Complexului Sportiv Municipal Târgu Jiu, Pandurii va disputa un amical cu Viitorul Dăești. Apoi, sâmbătă, de la ora 11:30, va disputa un alt amical, cu CS Hunedoara.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/amical-inghetat-fc-u-craiova-a-facut-degeaba-deplasarea-la-targu-jiu-pentru-testul-cu-pandurii-primarul-marcel-romanescu-explica-de-ce-echipele-n-au-intrat-pe-stadionul-municipal-19169567

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/procesul-dintre-pandurii-si-membrii-sai-asociati-amanat-inca-o-data-gorjenii-nu-dezarmeaza-si-sunt-convinsi-sa-vor-avea-castig-de-cauza-aduce-noi-zile-grele-dar-am-iesit-noi-din-situatii-19168080

Mircea OGLINDOIU 16 Feb. 2021, 18:02 Liga 2
Pe aceeași temă