Oprescu: „Obligativitatea de a avea câte un jucător U19, 21 și 23 are multe deficiențe”

Marius ANGHEL 03 Jun. 2014, 12:35 Liga 2
Oprescu:**

Multe dintre cluburi nu sunt de acord cu noua reglementare, de la nivelul eșalonului secund, de a avea în teren câte un jucător de 19, 21 și 23 de ani. Antrenorul grupării FC Olt Slatina, Dan Oprescu, consideră că măsura are multe scăpări.

Tehnicianul divizionarei secunde FC Olt Slatina, Dan Oprescu, este de părere că Federația Română de Fotbal ar trebui să stimuleze cluburile să aibă în teren jucători de 19 ani, nu să le oblige.

„Obligativitatea de a avea în teren un jucător U19, unul U21 și unul U23 are multe deficiențe. Nu este normal ca Federația să mă oblige la asemenea lucruri, ci normal ar fi, așa cum se procedează în alte țări, să stimuleze cluburile, nu să le oblige. Din drepturile de televiziune de la Liga I ar fi simplu să dea o sumă de bani și pentru Liga a II-a, pentru că oricum creștem jucători și pentru Liga I. Soluții sunt, nu știu dacă se vor cu adevărat pentru a revigora fotbalul românesc. Vreau să dau doar un exemplu legat de deficiențele pe care le are obligativitatea de a folosi acești jucători Under 19, 21 și 23. Dacă un jucător pe un anumit post, fundaș stânga, de 19 ani, care este folosit titular, mi se accidentează în timpul meciului, mai am altul pe banca de rezerve de 19 ani, dar nu joacă pe același post, ci atacant, sunt nevoit să fac două schimbări. Automat se schimbă și registrul tactic. Sunt reduse șansele să am pe banca de rezerve un fundaș stânga de 19 ani și să fie și de aceeași valoare. Nu cred că cineva s-a gândit la treaba asta, iar dacă s-a gândit, nu i-a interesat. Este numai un exemplu, am putea continua la infinit. Repet, nu este normal să mă oblige, ci normal ar fi ca Federația să stimuleze cluburile de nivel inferior să folosească jucători tineri. Când s-a discutat despre obligativitatea de a avea jucători tineri în teren și la Liga I, s-a spus că acolo nu se poate face, că sunt cluburi profesioniste, oamenii investesc în fotbal și nu-i poți obliga. Păi, și la noi nu e la fel?Noi nu suntem cluburi profesioniste? Nu se investește în fotbal? Sunt cluburi de Liga a III-a, care nu-și doresc să ajungă la Liga a II-a, pentru că nu li se oferă nicio facilitate”, a declarat antrenorul grupării FC Olt Slatina, Dan Oprescu.

„S-au dat bani de la UEFA pentru Centrele de Copii și Juniori, dar au ajuns doar la Liga I”

Tehnicianul grupării FC Olt Slatina, Dan Oprescu, consideră că Federația ar trebui să-și îndrepte atenția și către Centrele de Copii și Juniori de la nivelul ligilor inferioare.

„UEFA a dat bani pentru Centrele de Copii și Juniori, dar au ajuns numai la Liga I, în condițiile în care o parte dintre cluburi și-a desființat centrele de juniori. UEFA pune accent pe dezvoltarea sectorului juvenil, în acest sens trimițând foarte mulți bani Ligilor Profesioniste de Fotbal. Poate că ar fi trebuit să se înființeze mult mai repede LPF 2, ar fi fost șanse să primească și Centrele de Copii și Juniori de la Liga a II-a bani de la UEFA. Este doar o părere a mea”, a mai spus tehnicianul grupării FC Olt Slatina, Dan Oprescu.

De asemenea, oficialii clubului FC Olt Slatina nu sunt de acord cu decizia Comitetului Executiv al FRF ca meciurile de la Nivelul Campionatului Național de juniori A și B să se desfășoare sâmbăta, în aceeași zi cu jocurile de la nivelul Ligii a II-a.

Sursa: Gazeta nouă

Marius ANGHEL 03 Jun. 2014, 12:35 Liga 2
Pe aceeași temă