„Nu există riscul ca FC Botoșani să se retragă”

14 Dec. 2008, 13:21 Liga 2
„Nu există riscul ca FC Botoșani să se retragă

Oficialul botoșănean, este convins că FC Botoșani va continua și în returul campionatul chiar dacă în prezent se confruntă cu probleme financiare. Cornel Șfaiter, susține că vor fi reduse o serie de cheltuieli și se va încerca transferul unui jucător la o altă formație, cele mai mari șanse de a pleca având atacantul Kone Seydou, care ar putea ajunge în Rusia sau în liga a II-a din Germania.

 

Ați făcut o analiză asupra turului?

E clar că nu sunt mulțumit și nimeni nu e mulțumit de situația din clasament și seria de insuccese la care nu ne-am așteptat după startul bun de campionat. După cum am jucat cu CSM Ploiești, cu Ceahlăul, cu Gloria Buzău, nu ne așteptam să avem o serie atât de neagră în clasament. Am avut în schimb un parcurs bun în Cupa României, dar eu personal aș fi preferat un parcurs bun în campionat. Ne-am dorit enorm de mult să ajungem într-o fază superioară a Cupei României, dar nu cred că acesta este motivul pentru care nu am avut evoluții bune în campionat. Jucătorii au dat dovadă că au potențial fizic. Din punctul meu de vedere a fost o problemă de ordin psihic și nu fizic.

 

Ce s-a întâmplat după acel început bun de campionat?

Și în campionatul trecut tot bine am încept în tur, după care am clacat. Nu știu ce s-a întâmplat, pentru fizic nu a fost nicio problemă. În ultimul meci cu Suceava am demonstrat că mai puteam continua încă patru-cinci etape. Probabil de la eșecul de la Tulcea cu 4-0, nu au mai avut încredere în ei și apoi nu ne-a mai ieșit nimic nici acasă și nici în deplasare.

 

Experimentul cu jucători tineri nu a dat rezultate…

Noi din vară ne-am dorit doi jucători cu experiență. Am vrut unul pe banda dreaptă și unul în centrul terenului, un mijlocaș coordonator, dar din păcate nu am găsit ceea ce aveam nevoie. După ce am văzut în meciurile de pregătire, am preferat să începem campionatul doar cu acești jucători tineri. Din păcate s-a demonstrat că jucătorii tineri nu pot avea o constanță în joc. La primul insucces, au imediat o perioadă în care evoluțiile sunt modeste.

S-a văzut bși la echipe mai mare. Noi în acest tur de campionat, am avut cea mai tânără echipă din Liga a II-a. Toată lumea ne lăuda la început că am avut curajul și după primele etape toți oamenii de fotbal, spuneau că avem, o echipă freumoasă și că am făcut o treabă foarte bună la Botoșani. Din păcate nuamreușit să ținem ritmul și nu ne-am revenit decât în ultima etapă când am mai spălat ceva din rușinea acestui tur de campionat.

 

Va fi o iarnă liniștită?

Nu poate fi o iarnă liniștită deoarece apasă și asupra noastră criza asta financiară. Cu siguranță nu vom reuși să ținem toți jucătorii din lotul actual, dar eu zic că vom putea evita retrogradarea chiar dacă nu vom avea același buget și același nucleu de jucători. Vom acorda șansa și jucătorilor localnici pe care i-am împrumutat la divizia C, au și ei o șansă, trebuie să joace pentru Botoșani. Jucătorii care vor rămâne din actualul lot, trebuie să demonstreze că merită să joace la FC Botoșani, că vor să facă saltul mai sus. Eu zic că putem termina campionatul pe un loc care să ne scutească de griji, chiar și cu un buget mai mic.

 

Există riscul ca FC Botoșani să nu mai joace în retur?

La acest moment, eu zic că nu există riscul să ne retragem din campionat. E posibil orice, dar ținând cont că vom avea susținere din parte Consiliului Local, vom face tot posibilul pentru a continua. Vom diminua cheltuielile și cu sprijinul primăriei și cu ce vom putea finanța eu și cu Valeriu Iftime să ducem la capăt returul. Aspectul financiar nu e numai la FC Botoșani ci în tot fotbalul românesc. Eu cred că jucătorii vor înțelege.

Vom avea reunirea pe 12 ianuarie, va fi un cantonament la Câmpulung sau Vatra Dornei și o serie de jocuri amicale. Marele avantaj este că infrastructua există, cu tot ce înseamnă stadion, teren de antrenament, avem echipament, transport, cazare. Chiar dacă avem datorii către furnizori, probabil vomn găsi înțelegere să eșalonăm plățile, în funcție de cum vom găsi resursele financiare.

 

Criza financiară va duce la o scădere a contractelor jucătorilor în fotbalul românesc?

În ultima perioadă contractele jucătorilor au crescut foarte mult, chiar la nivelul ligii a III-a, nu mai vorbesc de liga a II-a. Erau jucători care terminau junioratul și cereau contracte de 20.000 de euro pe an. Aceleași probleme le-am avut și noi și foarte greu am negociat cu ei. Noi am negociat bine, dar cu toate acestea noi le-am oferit mult acestor jucători față de ceea ce au arătat ei. Mă refer la contracte, la condiții de pregătire, de cazare, masă, echipament și toate celelalte.

Ei vor trebui să înțeleagă că returul de campionat va fi mai greu. Jucătorii trebuie să fie conștienți că nici la alte cluburi situația nu va fi mai bună. Noi le vom asigura minimul necesar, dar trebuie să găsim înțelegere.

 

Ați discutat cu jucătorii referitor la diminuarea contractelor?

Am discutat și le-am spus că le vom da jumătate din contracte. Ei nu au plecat foarte mulțumiți în vacanță, dar în mare măsură au înțeles. Tot timpul le-am adus aminte de poziția din clasament. Trebuiau să se gândească la începutul campionatului și probabil alta era discuția în acest moment. Părerea mea personală este că nu au de ce să fie nemulțumiți. Au avut avut condiții foarte bune pentru liga a II-a dar rezultatele nu au fost pe măsura efortului pe care l-am făcut noi.

Noi vom avea o discuție tacită și ei trebuie să înțeleagă până în momentul în care vom avea din nou un buget stabil. În același timp, dacă vor avea un retur de excepție, vom face tot posibilul și le vom da integral contractele. În ianuarie, vom avea o discuție cu fiecare și le vom explica că nu le putem da contractele integral.

 

www.sport.botosani.ro

14 Dec. 2008, 13:21 Liga 2
Pe aceeași temă