Nu e ca la Liga 1! Meciurile din play-off-ul și play-out-ul Ligii 2 se stabilesc diferit. Când are loc tragerea la sorți

Marius ANGHEL 11 Mar. 2022, 15:47 Liga 2
Nu e ca la Liga 1! Meciurile din play-off-ul și play-out-ul Ligii 2 se stabilesc diferit. Când are loc tragerea la sorți

Duminică, 13 martie, în jurul orei 13:30, se va încheia sezonul regular al Ligii 2, ediția 2021-2022, după disputarea și ultimei partide din etapa a 19-a, ”U” Cluj – Dunărea Călărași (ora 11:30). În acel moment vom cunoaște pozițiile finale în clasament ale tuturor echipelor.

Până în acel moment vom știi deja echipele calificate în play-off, respectiv cele care vor merge în play-out, ultimele necunoscute urmând a fi rezolvate la finalul celor opt partide stabilite sâmbătă, de la ora 14:00.

Pozițiile de la finalul sezonului regular al Ligii 2 contează pentru stabilirea echipelor care merg în play-off și play-out, respectiv determină celor două grupe de play-out

Pozițiile finale în clasamentul Ligii 2 după încheierea sezonului regular sunt importante în special pentru formațiile care se vor afla pe locurile 7-20. În funcție de locul pe care se vor afla, aceste echipe vor fi repartizate în una din cele două grupe de play-out.

În Grupa A merg locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18, 19, în timp ce în Grupa B ajung locurile 8, 9, 12, 13, 16 (FC Brașov), 17 (Unirea Constanța), 20. Două echipe sunt deja sigure de locurile pe care vor încheia, FC Brașov, respectiv Unirea Constanța.

În schimb, locul ocupat de cluburile care vor merge în play-off nu are nicio relevanță în determinarea programului viitor al acestora.

Programul din play-off și play-out se stabilește prin tragere la sorți

Ca și în sezonul trecut, și acum sunt anumite persoane care cred că aceste poziții pe care se vor situa echipele la finalul campionatului regular vor determina și programul lor următor de meciuri, din play-off, respectiv play-out. Confuzia se produce din cauza faptului că așa se procedează în Liga 1. De altfel, la Liga 1 echipele intră în play-off, respectiv play-out cu punctele înjumătățile, lucru care nu se aplică și în Liga 2 sau Liga 3.

În Liga 2 însă, unde organizatorul competiției este FRF, nu LPF, în cazul Ligii 1, programul meciurilor din play-off, respectiv play-out se stabilește prin tragere la sorți, nu automat. Iar această tragere la sorți va avea loc luni, la ora 11:00, din informațiile Liga2.ro.

Astfel, Petrolul, lider în Liga 2, nu va beneficial automat de numărul 1 în Tabela Berger de 6, pe care se va stabili programul meciurilor din play-off, ci se poate alege cu orice număr din cele șase, deci are șase variante de program în grupa de promovare. La fel și în play-out, unde programul se va stabili pe baza Tabelei Berger de 8 echipe, o formație urmând să stea în fiecare etapă, fiindcă grupele vor fi formate din câte șapte cluburi.

Procedura de stabilire a programului de disputare a play-off-ului, respectiv play-out-ului se face pe baza Tabelei Berger pentru șase echipe (play-off), respectiv opt echipe (play-out), numărul corespunzător fiecărei formații fiind stabilit prin tragere la sorți. În urne se vor introduce bile cu numere doar de la 1 la 6 (play-off), respectiv 1 la 7 (play-out), în cazul play-out-ului, eliminarea bilei cu numărul 8 făcându-se pentru a se asigura un număr de meciuri egale în deplasare şi acasă (câte trei din fiecare) pentru cele şapte participante în fiecare grupă. Extragerea se va face în ordinea clasării la finalul sezonului regular.

Informații privind play-off-ul și play-out-ul Ligii 2:

Potrivit regulamentului FRF, la egalitate de puncte la finalul sezonului regular al Ligii 2, echipele vor fi departajare astfel. Primul criteriu de departajare este rezultatul direct, urmat de golaverajul general și, apoi, dacă egalitatea se menține, de numărul total de goluri înscrise în cele 19 etape.

Toate calculele privind clasarea pe ultimele două locuri rămase disponibile în play-off le poți citi AICI. Patru echipe se luptă în ultima etapă pentru aceste două locuri.

În play-off sunt calificare matematic Petrolul Ploiești (locul 1, 49 puncte), cu cinci etape înainte de final, FC Hermannstadt (locul 3, 38 puncte, un meci rămas de disputat), cu trei etape înainte de final, Universitatea Cluj (locul 2, 39 puncte, un meci rămas de disputat), cu două etape înainte de final, și Steaua București (locul 4, 34 puncte, un meci rămas de disputat), cu o etapă înainte de final. Pentru ultimele două poziții se luptă Concordia Chiajna (33 puncte), FC Buzău (32), FK Miercurea Ciuc (32) și Unirea Slobozia (30), primele două urmând a avea meci direct la Buzău.

Matematic, în acest moment, sunt în play-out 12 echipe: Dacia Unirea Brăila, Dunărea Călărași, Unirea Constanța, FC Brașov, Astra, Poli Timișoara, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Unirea Dej, Ripensia Timișoara, Politehnica Iași, CS Comunal Șelimbăr și Metaloglobus București.

  • Play-off-ul Ligii 2 va debuta weekendul următor, în jurul datei de 19 martie 2022 și se va încheia în jurul datei de 28 mai 2022.
  • Partidele din play-off se vor juca tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formație. În weekendul 26-27 martie echipele au liber, fiindcă vor avea meciuri echipele naționale.
  • În play-off se intră cu punctajul acumulat în sezonul regular.
  • La finalul play-off, primele două clasate vor promova direct în Liga 1, în timp ce ocupantele locurilor 3 și 4 vor disputa un meci de baraj cu locurile 8, respectiv 7 din play-out-ul Ligii 1.
  • Play-out-ul se va disputa tot începând cu 19 martie 2022, dar se va încheia mai rapid, în jurul datei de 4 mai.
  • Partidele din play-out se vor juca doar tur, rezultând astfel încă 6 meciuri pentru fiecare echipă în decurs de șapte etape.
  • Și în play-out se intră cu punctajul acumulat în sezonul regular.
  • În Liga 3 vor retrograda cinci echipe, ultimele două din fiecare grupă de play-out (locurile 6 și 7), iar echipele de pe locurile 5 din cele două grupe vor juca baraj de menținere în Liga 2 în dublă manșă.

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor

https://liga2.prosport.ro/seria-1/analiza-ultimele-doua-echipe-calificate-in-play-off-ul-ligii-2-se-stabilesc-in-ultima-runda-a-sezonului-regular-patru-cluburi-se-lupta-pentru-acest-obiectiv-toate-calculele-de-reusita-ale-acestora-19222455

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-steaua-este-a-patra-echipa-calificata-matematic-in-play-off-ul-ligii-2-cu-o-etapa-inainte-de-final-trupa-lui-daniel-oprita-nu-are-insa-dreptul-de-a-promova-in-liga-1-19222247

 

Marius ANGHEL 11 Mar. 2022, 15:47 Liga 2
Pe aceeași temă