Meciurile din Liga 2 și 3 de la finalul săptămânii vor începe cu un moment de reculegere în memoria lui Daniel Prodan. Cluburile din Liga 2 regretă profund dispariția fostului internațional

Marius ANGHEL 17 Nov. 2016, 20:42 Liga 2
Meciurile din Liga 2 și 3 de la finalul săptămânii vor începe cu un moment de reculegere în memoria lui Daniel Prodan.** Cluburile din Liga 2 regretă profund dispariția fostului internațional

În urma decesului de miercuri seară a fostului internațional Daniel Prodan, Federația Română de Fotbal a anunțat prin intermediul site-ului oficial că, la finalul săptămânii, în toate competițiile de juniori și seniori pe care le organizează se va ține un moment de reculegere înaintea fluierului de start.

Astfel, jocurile din campionatele Ligii 2 și 3 programate în acest final de săptămână vor începe cu un moment de reculegere în amintirea lui Daniel Prodan.

  • Fostul mare internațional Daniel Prodan a încetat din viață la doar 44 de ani în urma unui infarct.

 

Vestea șocantă a morții unuia dintre membrii importanți ai Generației de Aur a echipei naționale a României a întristat și oamenii de fotbal, cât și jucătorii din campionatul Ligii 2. Echipele din Liga 2, prin vocea reprezentantului lor în Comitetul Executiv al FRF, transmite sincere condoleanțe familiei fostului internațional.

„Cluburile de fotbal din campionatul Ligii 2 regretă profund dispariția fostului internațional Daniel Prodan și este alături de familia acestuia greu încercată, transmițându-le sincere condoleanțe”, a transmis Auraș Brașoveanu în numele cluburilor din Liga 2.


 

Daniel Prodan s-a născut la data de 23 martie 1972, la Satu Mare, și a fost unul dintre cei mai mari fundași pe care i-a dat fotbalul românesc. Marele succes l-a cunoscut în tricoul naționalei României. Membru important al Generației de Aur, Daniel Prodan a strâns 54 de meciuri sub tricolor și a participat alături de națională la Campionatul Mondial din 1994și la EURO 1996.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.

Daniel Prodan a început să joace fotbal la echipa-fanion a orașului său natal, Olimpia Satu Mare. În anul 1991, Prodan și-a făcut debutul la echipa mare a Olimpiei. După două sezoane în care a evoluat pentru echipa sătmăreană, Daniel Prodan a făcut cel mai important pas al carierei sale, prin venirea la Steaua. Din anul 1993 și până în 1997, el a evoluat la formația militară. A câștigat nu mai puțin de cinci titluri de Campion al României cu Steaua și a debutat pe 2 iunie 1993, la Kosice, împotriva Cehoslovaciei. România avea să piardă cu scorul de 5-2, însă la sfârșitul campaniei de calificare avea să se califice la Campionatul Mondial de Fotbal din Statele Unite ale Americii din 1994. Daniel Prodan a fost selecționat de către antrenorul Anghel Iordănescu în lotul pentru acest Turneu Final.

Daniel Prodan avea să bifeze toate minutele disputate de către naționala țării noastre la Mondial, jucând în meciurile cu Columbia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Argentina și Suedia. După turneul final, pe 12 noiembrie 1994, avea să marcheze primul său gol la echipa națională, în meciul cu Slovacia, și ce gol, un gol decisiv, care a asigurat victoria României cu 3-2.

În 1997, Daniel Prodan părăsea Steaua pentru un transfer în Primera Division, la Atletico Madrid. În primul sezon la Atletico, Prodan a evoluat în 17 meciuri, marcând patru goluri, iar în al doilea sezon tot atâtea meciuri, însă fără să mai marcheze. În 1998, Daniel Prodan se transfera în Scoția, la Rangers, într-o tranzacție de 2,2 milioane de lire sterline, însă nu a prins niciun meci oficial aici, din cauza unei grave accidentări suferită la genunchi, la scurt timp după transfer.

Daniel Prodan s-a operat la genunchi cu șase săptămâni înaintea Coupe de Monde ’98 din Franța. Fostul stoper al Generației de aur a sperat pînâ în ultima clipă că va prinde lotul, dar crede că a fost victima doctorului Doru Filipescu.

În 2000 s-a întors la Steaua, evoluând un singur meci, așa că a părăsit formația din Ghencea pentru a juca la Rocar București. A evoluat în 15 meciuri pentru această formație, pentru care a marcat și 3 goluri. În acest timp, Prodan a evoluat în ultimele sale meciuri pentru echipa națională, fiind chiar și căpitan în câteva dintre acestea.

S-a retras din națională după meciul cu Ungaria, din preliminariile Mondialului din 2002, meci câștigat de România cu 2-0. A mai evoluat la FC Național, echipă la care și-a încheiat cariera de jucător, cu o pauză în care a evoluat la Messina în 2002.

Marius ANGHEL 17 Nov. 2016, 20:42 Liga 2
Pe aceeași temă