Leo Grozavu, dezamăgit că a fost jignit de Dorinel Munteanu, un coleg de breaslă: ”Eu l-am felicitat și în schimb am fost făcut nesimțit. Înțeleg presiunea, dar nu trebuie să se ajungă la jigniri.” Ce spun antrenorul Iașiului și Gabriel Vașvari despre meciul cu Gloria Buzău

Narcis POHOAȚĂ 30 Mar. 2023, 21:44 Liga 2
Leo Grozavu, dezamăgit că a fost jignit de Dorinel Munteanu, un coleg de breaslă: ”Eu l-am felicitat și în schimb am fost făcut nesimțit. Înțeleg presiunea, dar nu trebuie să se ajungă la jigniri.” Ce spun antrenorul Iașiului și Gabriel Vașvari despre meciul cu Gloria Buzău

Clubul Politehnica Iași a organizat, joi, conferința de presă premergătoare partidei de pe teren propriu cu Gloria Buzău, din cadrul etapei a 2-a a play-off-ului Ligii 2.

Înainte de a se referi la meciul cu Buzăul, antrenorul Leo Grozavu și-a spus punctul de vedere privitor la ieșirea colegului său de pe banca Oțelului, Dorinel Munteanu, ieșire care a atras reacții din ambele tabele.

Leo Grozavu, dezamăgit de ieșirea lui Dorinel Munteanu

Antrenorul echipei din Iași s-a arătat dezamăgit de faptul că a fost jignit de Dorinel Munteanu, în condițiile în care la finalul întâlnirii de la Galați l-a felicitat pe acesta din urmă pentru ceea ce a reușit la echipa din orașul de la malul Dunării. Mai mult, Grozavu spune că i-a încurajat pe gălățeni să continue să creadă în promovare și să nu renunțe după un eșec.

Grozavu este de părere că de la o discuție legată de arbitraj nu trebuie să se ajungă la jigniri între colegi, așa cum a procedat managerul Oțelului.

”Eu după meci am avut, cred, o intervenție de bun simț. Am apreciat munca făcută de Dorinel Munteanu la Oțelul, l-am felicitat pentru ceea ce face acolo. Eu personal, după ce am salutat publicul, când echipa gazdă a mers la vestiare, am strâns mâna fiecărui jucător în parte și le-am spus să continue lupta, pentru că nu s-a terminat nimic cu un singur joc. Am fost mai mult decât fair-play. Ca după aceea să mă trezesc că sunt făcut nesimțit. Acesta a fost răspunsul la ce am încercat eu să fac. Nu din complezență, ci pentru că așa am simțit la momentul respectiv. Să ieși cu asemenea declarații la adresa unui fost coleg, coleg de breaslă, mi se pare cel puțin deplasat. Eu nu vreau să fac niciun fel de acuză. Până la un punct, poate fi înțeles. Dar modul cum a făcut-o este cel puțin deranjant, ca să fiu elegant în exprimare. Eu niciodată nu mi-am permis să vorbesc despre adversar. A fost problema mea că am vorbit despre arbitraj, este problema lui Dorinel Munteanu că vorbește despre arbitraj, dar în niciun caz nu am făcut vreodată vreo remarcă jignitoare sau ironică la adresa unei echipe sau a unui club”, a declarat Leo Grozavu.

”Îl înțeleg că este sub o presiune imensă, dar și eu, și Mihalcea, și Burcă suntem sub presiune. Este de neconceput să ne acuzăm competitorii”

Antrenorul Iașiului încearcă să găsească o explicație pentru ieșirea lui Dorinel Munteanu și spune că probabil a vrut să mute presiunea de pe echipa sa în altă parte. Totodată, Leo Grozavu a transmis că antrenorul Oțelului, chiar dacă are o carieră de prestigiu în spate, nu trebuia să-și jignească un coleg, un competitor.

”Eu înțeleg că meseria de antrenor este ingrată. Când sunt elogii, ele sunt împărțite, dar la insuccese ele sunt toate sparte în capul antrenorului. Înțeleg presiunea și îl înțeleg pe Dorinel că în acest moment este sub o presiune imensă, cum este și Grozavu la Iași, și Mihalcea la Buzău, și Burcă la Dinamo. Din punct de vedere psihologic, el a vrut să ducă presiunea de pe echipă într-o altă direcție. Dar asta nu îi permite, chiar dacă are o carieră de mare prestigiu în spate, să acuze adversarii de competiție sau competitorii, să iasă cu asemenea declarații. Chiar nu îmi dau seama ce s-a întâmplat cu declarațiile lui. Pentru mine este de neconceput că în timpurile pe care le trăim, și așa ciudate, uităm de prietenie, de colegialitate, de spiritul de fair-play. Până la urmă fotbalul este un sport în care fair-play-ul ar trebui să domine. Am pierdut, ne strângem mâna, mergem mai departe. E doar o bătălie, nu s-a terminat nimic cu un singur joc. Fotbalul nu este o chestiune de viață și de moarte”, a completat Leo Grozavu.

”Să vii să spui că este arbitrul de casă al nostru, îmi este greu să înțeleg acest lucru”

Antrenorul Politehnicii Iași i-a sugerat colegului său de la Galați să revadă înregistrarea partidei, pentru a se convinge de faptul că Iașiul nu a fost avantajată de arbitraj. Mai mult, a adus în discuție intrarea brutală a lui Ghiocel asupra lui Itu, pentru care arbitrul a arătat doar cartonaș galben în primă fază.

”Referitor la declarația dânsului (n.r. Dorinel Munteanu) că eu aș fi fost vehement la adresa arbitrajului, există înregistrarea meciului, foarte multe elemente care să demonstreze dacă cei care trebuiau să fie nemulțumiți eram noi sau gazdele de la Galați. Dacă Dorinel Munteanu este curios, poate să vadă înregistrarea jocului și o să vadă foarte multe dintre elementele pe care eu le-am adus în discuție. Dar fără a fi vehement. Am spus doar atât, că au fost unele greșeli de arbitraj. Nu am criticat, nu m-am erijat nici în fost arbitru. Ceea ce Dorinel a făcut. Să vii să spui că este arbitrul de casă al nostru, îmi este greu să înțeleg acest lucru. Până și la acel fault brutal al jucătorului de la Galați, în primă fază arbitrul a dat galben. Ceea ce pe mine m-a făcut să înțeleg că nu este în plenitudinea mentală potrivită pentru a duce la sfârșit acel joc. Cred că la un joc atât de important, întrucât se întâlneau două echipe cu tradiție, două rivale din regiune, trebuia un arbitru care să poată duce acest joc. Apoi, ca să vii să spui că sunt arbitri de casă, să faci o radiografie a arbitrajelor pro Iași sau împotriva Iașiului, mi se pare mult prea mult”, a mai spus Grozavu.

Ar trebui să fie arbitri de primă ligă în play-off, pentru a fi evitate speculațiile și tensiunile

Totodată, Leo Grozavu și-a exprimat convingerea că dacă meciurile din play-off ar fi conduse de arbitri de primă ligă, s-ar putea evita astfel de tensiuni: ”Îmi doresc ca rezultatul să fie decis de evoluția echipelor pe teren, în niciun caz de factori din afară. Mă refer la arbitri. Mi-aș fi dorit și la Galați un arbitru de prima ligă. Nu a fost să fie, nu am niciun fel de problemă.
Cine mă cunoaște știe că nu mă interesează să fiu ajutat de arbitri, vreau doar să fiu arbitrat corect. Nu avem arbitri de casă și arbitri de deplasare. Sigur că mi-aș dori arbitri de prima ligă în play-off, pentru că sunt jocuri pe muchie de cuțit, există miză, ar fi important ca la asemenea jocuri să fie delegați arbitri cu experiență, care pot face față situației. Vedeți că se creează o stare de tensiune în tribune, pe margine, cu toții putem fi frustrați și după aceea putem regreta anumite ieșiri. Dar totul trebuie să se desfășoare fair-play, pentru că asta înseamnă până la urmă sportul.
O echipă poate să câștige și una să piardă sau să fie mulțumite cu egalul, dar în afara terenului trebuie să rămânem oameni, colegi, competitori, dar nimic mai mult. Nu să învrăjbim oamenii, să provocăm. Nici mie nu îmi place să câștigăm când arbitrii ne favorizează. Am văzut acolo niște declarații tendențioase. Trăim în 2023, nu cred că își permite cineva să își riște libertatea, să facă lucruri care în momentul de față nu cred că pot fi posbile. Dacă cineva cunoaște sau are probe în sensul acesta, îl rog să o facă. Eu de când sunt antrenor, am încercat să câștig pe teren.”

Buzăul, o echipă cu un joc de calitate

Legat de jocul cu Gloria Buzău, tehnicianul Iașiului anticipează un meci de luptă, împotriva unei echipe cu calitate.

”Ne așteaptă o partidă dificilă, împotriva unui adversar care în ultima perioadă și-a găsit cadența și a reușit în extremis o calificare în play-off. Gloria Buzău formează o echipă omogenă, matură, robustă, care exprimă un joc de calitate în momentul de față. Va fi o partidă de luptă, încrâncenată, cum trebuie să fie orice joc. Așa cum am spus și înaintea jocului de la Galați spun și acum, mi-aș dori ca învingătoarea să fie decisă de evoluția jucătorilor din teren. Mi-aș dori să nu fie nici pro, nici contra greșeli de arbitraj, pentru că după aceea se nasc tot felul de ieșiri în decor, iar de multe ori ne pare rău după ce se intâmplă”, a precizat Leo Grozavu.

Acesta a făcut apel la suporteri să vină în număr cât mai mare la stadion: ”Așteptăm un public numeros. Echipa este într-un progres și cred că merităm în momentul de față să avem un public cald, care să ne susțină indiferent de ce se întâmplă în momentul jocului, de la început până la final. Băieții au nevoie de lucrul acesta. Am văzut ce mult contează aportul publicului în general în fotbal, poate să creeze acel element care înseamnă al 12-lea jucător. Toate detaliile contează într-un asemenea joc.”

”În fotbal nu există relaxare”

Leo Grozavu are tot lotul valid, însă nu știe încă dacă va conta pe cei trei jucători prezenți în ultimele două săptămâni la loturile naționale Under 20 și Under 19, Eric Finica, Alexandru Musi și Alexandru Mogoș. Cei trei abia au revenit în Copou și antrenorul Iașiului va decide vineri dacă îi va folosi și cât timp.

Referitor la avansul pe care Poli îl are în fața celorlalte echipe, antrenorul lui Poli spune că în fotbal nu există relaxare: ”Mai sunt 27 de puncte puse în joc, trebuie să rămânem echilibrați. Cred că am o echipă cu jucători maturi, care știu că la fotbal nu există relaxare. Nici când vom fi matematic – sper să se întâmple asta și cât mai repede, nu vom avea liniște. Când intrăm pe teren trebuie să facem totul pentru a câștiga, nu să facem act de prezență. E clar că se joacă în continuare, orice pas greșit poate din nou să relanseze lupta.”

Gabriel Vașvari: ”Dacă vom câștiga, va fi foarte greu ca Buzăul să ne mai prindă din urmă”

Prezent și el la conferința de presă, Gabriel Vașvari a subliniat că Poli Iași are șansa de a scoate din lupta directă pentru promovare un adversar, în cazul unui succes cu Buzăul.

Echipa ieșeană are 11 puncte în fața Gloriei, iar dacă ecartul s-ar mări la 14 lungimi ar fi aproape imposibil să mai fie ajunsă de formația din Crâng.

”Ne așteaptă o partidă dificilă, sunt convins că cei de la Buzău vin la Iași să joace una din ultimele șanse de a spera la unul din cele două locuri promovabile direct. Dar și noi am pregătit bine acest meci, ne dorim să câștigăm, să-i dăm la o parte. Dacă vom câștiga mâine cred că în mare măsură va fi foarte greu să ne mai prindă din urmă, pentru că vor fi 14 puncte”, a spus Gabriel Vașvari.

Meciul dintre Poli Iași și Gloria Buzău are loc vineri, de la ora 18:00, pe stadionul ”Emil Alexandrescu”. Trupa lui Leo Grozavu e pe locul 2, cu 43 de puncte, iar cea a lui Adrian Mihalcea se află pe poziția a 4-a, cu 32 de puncte.

Conferința de presă în care au vorbit Leo Grozavu și Gabriel Vașvari, înainte de Poli Iași – SC Oțelul:

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dorinel-munteanu-suspendat-si-amendat-dupa-iesirea-impotriva-celor-de-la-poli-iasi-costin-ghiocel-si-a-aflat-si-el-sanctiunea-dupa-intrarea-brutala-asupra-lui-itu-19264755

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dorinel-munteanu-prima-reactie-dupa-comunicatul-politehnicii-iasi-la-adresa-sa-eu-am-raspuns-eu-nu-am-provocat-daca-ei-se-simt-jigniti-sau-se-simt-cu-musca-pe-caciula-19264734

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sc-otelul-a-reactionat-dupa-scrisoarea-deschisa-a-politehnicii-iasi-in-care-dorinel-munteanu-era-atacat-inclusiv-cu-detalii-din-viata-sa-privata-galatenii-dezvaluie-prezenta-lui-sfaiter-la-vestiarul-19264724

https://liga2.prosport.ro/seria-1/politehnica-iasi-scrisoare-deschisa-prin-care-il-pune-la-zid-si-il-ataca-suburban-pe-dorinel-munteanu-legandu-se-inclusiv-de-un-viciu-al-sau-19264689

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dorinel-munteanu-somat-de-poli-iasi-sa-si-ceara-scuze-dupa-ultima-sa-iesire-asemenea-declaratii-sunt-cel-putin-iresponsabile-probabil-din-cauza-euforiei-de-cu-o-seara-inainte-ne-vom-adre-19264674

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dorinel-munteanu-dezlantuit-la-adresa-oficialilor-politehnicii-iasi-sunt-nesimtiti-si-tot-ei-vorbesc-asta-mi-se-pare-ciudat-antrenorul-otelului-arunca-bomba-arbitrii-s-19264646

https://liga2.prosport.ro/seria-1/alexandru-boiciuc-vrea-ca-gloria-buzau-si-poli-iasi-sa-promoveze-impreuna-19264614

Narcis POHOAȚĂ 30 Mar. 2023, 21:44 Liga 2
Pe aceeași temă