Denis Rusu, integralistul liderului Ligii 2, portarul echipei cu cea mai bună defensivă în acest sezon: ”Să joci un campionat, să te lupți și să promovezi, e ca cireașa de pe tort”

Marius ANGHEL, Petronel TUDOR 20 Apr. 2024, 23:23 Liga 2

Denis Rusu, basarabean ajuns prima dată în fotbalul românesc în 2018, este aproape de o performanță în țara noastră.

Portarul în vârstă de 33 de ani este singurul integralist al Unirii Slobozia în acest sezon de Liga 2, iar actualul lider al play-off-ului este echipa favorită la promovarea directă în SuperLigă.

Denis Rusu, integralistul Unirii Slobozia în acest sezon de Liga 2. Este portarul cu cele mai puține goluri primite

Ajuns la începutul sezonului la Unirea Slobozia, odată cu antrenorul Adrian Mihalcea, după ce partea a doua a campionatului trecut a activat la Gloria Buzău, Denis Rusu a jucat în toate cele 23 de partide de până acum susținute în campionat de trupa ialomițeană. Este integralistul echipei, fiindcă în toate cele 23 de partide a mai evoluat și tânărul Laurențiu Vlăsceanu (18 ani), numai că acesta a început ca titular de 22 de ori și în trei dintre meciuri a fost înlocuit.

Pe lângă acest lucru semnificativ, Rusu apără poarta echipei cu cea mai bună defensivă din acest sezon. Cu 8 goluri primite în 19 jocuri ale sezonului regular și cu 2 încasate în primele patru meciuri din play-off, Unirea are un total de 10 goluri primite în 23 de partide. A doua clasată în acest top este CSC Șelimbăr, cu 11 goluri primite în 23 de meciuri.

”Mă simt foarte bine la Unirea, dar totul se întâmplă datorită echipei, datorită apărării și chiar atacanților, care fac bine faza de sus, întâmpină bine adversarii, de acolo începe apărarea. E un lucru frumos, plăcut, dar trebuie să muncim mai departe, trebuie să ne pregătim pentru următoarele meciuri și să îndeplinim obiectivul pe care îl avem”, a spus, pentru Liga2.ro, Denis Rusu, care a explicat și de ce portarii au și rol de coordonator al defensivei: ”Asta trebuie să facă orice portar, să vorbească foarte mult, fiindcă noi nu avem atât de multe mingi cum au mijlocașii, fundașii sau atacanții. Noi ne ținem în priza meciului prin vorbe. Dacă nu vorbim, nu-i dirijăm, avem mai mult de lucru.”

  • Dintre celelalte participante în play-off-ul Ligii 2, doar CS Mioveni are un integralist în acest sezon, în cazul ei în 24 de partidei. Este vorba despre portarul Flavius Croitoru (31 de ani), care a evoluat în toate jocurile din ediția 2023-2024 de Liga 2. El are 14 goluri primite în aceste meciuri, nouă în sezonul regular și cinci în cinci jocuri din play-off.

A apărat două penalty-uri în acest sezon. ”Facem analiză înainte de fiecare meci”

Rusu are două penalty-uri apărate în această ediție de campionat. Portarul moldovean a spus cum se pregătește înaintea fiecărui joc.

”Cu nea Dan (n.r. – antrenorul cu portarii, Daniel Harnagea) facem analiză înainte de fiecare meci, vedem principiul în care constă și asta facem. Dar mergem și pe intuiție, fiindcă sunt jucători care schimbă colțul. Nea Dan caută jucătorii executanți în campionatul ăsta. Dacă e cineva nou, căutăm și în trecut. Căutăm jucătorii periculoși, sau jucătorii de la mijloc în sus”, a explicat Rusu, întrebat dacă studiază adversarii înaintea meciurilor, în cazul în care vor avea penalty și el va trebui să apere astfel de execuții.

Denis Rusu: ”Suntem o echipă, suntem un grup mare, care trebuie să lupte pentru un obiectiv”

În Liga 2 urmează din nou o serie de foc, din cauza intermediarei programată la mijlocul săptămânii următoare. Pentru Unirea Slobozia este și mai și, fiindcă va avea trei jocuri în deplasare, la CSC Șelimbăr (21 aprilie, ora 11:00), la CS Mioveni (24 aprilie, ora 19:00) și apoi la FK Miercurea Ciuc (27 aprilie, ora 11:30).

Pe lângă asta, echipa ialomițeană vine și după două jocuri în care i s-au accidentat patru fotbaliști, iar doi dintre ei, oameni de bază, fundașii Constantin Toma, căpitanul, și Florinel Ibrian, nu vor mai putea fi utilizați în acest sezon, după cum a spus antrenorul Adrian Mihalcea.

”Ne pare rău pentru ei, sunt jucători importanți, dar trebuie să ne descurcăm și fără ei. Sunt jucători care o să vină de pe bancă, care și-au așteptat șansa lor și trebuie să ne descurcăm. Suntem o echipă, suntem un grup mare, care trebuie să lupte pentru un obiectiv”, este de părere Denis Rusu.

  • Pentru postul de portar, în afară de Rusu, Unirea Slobozia îi mai are în lot pe Ștefan Georgescu (22 de ani) și pe Cristian Ciupercă (18 ani).

”Să joci un campionat, să te lupți și să promovezi, e ca cireașa de pe tort”

Denis Rusu a jucat în Moldova pentru Rapid Ghidighici și Zimbru Chișinău, cu aceasta din urmă câștigând Cupa, în sezonul 2013-2014.

În România a semnat în ianuarie 2018 cu Politehnica Iași, pentru care a evoluat în 52 de meciuri de primă ligă în două sezoane și jumătate. Apoi a coborât în Liga 2, la Viitorul Pandurii, pentru care a activat în 10 jocuri în sezonul 2020-2021. S-a întors în prima ligă la U Craiova, pentru care a fost rezervă în zece meciuri într-un sezon și jumătate. În ianuarie 2023 s-a întors în Liga 2, la Gloria Buzău, unde a activat în 6 meciuri, apoi a trecut la Unirea Slobozia, cu care este aproape de o promovare în SuperLigă.

”Nu doar pentru mine, ci pentru toți, o promovare este ceva frumos. Să joci un campionat, să te lupți și să promovezi, e ca cireașa de pe tort. E important nu numai pentru mine sau echipă, cât ci și pentru oraș, județ, să ajungi să joci în Liga 1 e ceva frumos”, a mai spus Denis Rusu.

Foto: Răzvan Păsărică și Gheorghe Flușter / Sport Pictures

Marius ANGHEL, Petronel TUDOR 20 Apr. 2024, 23:23 Liga 2
Pe aceeași temă