Jucătorii, obligați să stea în cantonamente până la terminarea sezonului? Răzvan Burleanu: ”În 8 iunie am stabilit o nouă întâlnire.” Decizia poate compromite campionatele

Autor: Răzvan STÎNGĂ Publicat: 29 May. 2020, 12:08 Actualizat: 29 May. 2020, 12:26 Liga 2
Jucătorii, obligați să stea în cantonamente până la terminarea sezonului? Răzvan Burleanu: ”În 8 iunie am stabilit o nouă întâlnire.” Decizia poate compromite campionatele

Chiar dacă președintele Klaus Iohannis și-a dat acceptul pentru ca întrecerile sportive în aer liber să se poată desfășura de la 1 iunie, în anumite condiții, iar campionatele de fotbal din România vor începe cât de curând, au apărut noi probleme. Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burlanu, a anunțat că una dintre ele este cea în care jucătorii trebuie să stea în cantonamente și după cele două săptămâni impuse inițial.

Echipele pot desfășura meciuri amicale începând cu 6 iunie, dar ar putea rămâne în cantonamente până la terminarea sezonului 

Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății și-au dat acordul pentru ca antrenamentele să se desfășoare normal, în grupuri mari de jucători, iar de la 6 iunie echipele să poată disputa și meciuri amicale, spune Răzvan Burleanu. Partidele de verificare se pot desfășura doar între echipele care au bifat toate cele trei teste de COVID-19, la una din bazele celor două formații.

O precizare importantă a președintelui FRF este aceea că prelungirea cantonamentelor ar putea pune în pericol desfășurarea competițiilor. Cele două instituiții, MTS și MS, cer ca fotbaliștii să stea în bazele de pregătire și după reluarea campionatelor.

”Chiar astăzi (n.r. – joi) de la ora 16:00 am avut o nouă întâlnire cu Ministerul Sportului, cu Ministerul Sănătăţii şi cu reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică şi concluziile aş putea să le sumarizez. Partea bună este că ne putem relua antrenamentele colective după venirea celui de-al treilea test, iar din 6 iunie putem să disputăm meciuri amicale, bineînţeles, doar între echipele care au fost testate de trei ori în această perioadă de timp. Acest meci amical din 6 iunie se va putea disputa doar într-una dintre bazele sportive folosite până acum de una dintre aceste echipe.

Partea mai puţin bună este că jucătorii trebuie să continue să stea în cantonament. În 8 iunie am stabilit o nouă întâlnire pentru a analiza evoluţia pandemiei la nivel naţional. În 13 iunie, după cum ştiţi, este programat primul meci din Liga 1. Dacă nici din 15 iunie jucătorii nu vor putea să părăsească cantonamentele, atunci cu siguranţă debutul campionatului în 13 iunie ar putea fi pus în pericol”, a declarat Răzvan Burleanu, la TelekomSport.

Justin Ștefan: ”E o prigoană împotriva sportului, și mai ales împotriva fotbalului. E o prigoană împotriva sportivilor și a cluburilor”

Problema legată de cantonamente a fost adusă în discuție și de Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, forul care organizează Liga 1. A spus de la bun început că LPF nu va permite o astfel de decizie, pentru că echipele nu acceptă o măsură de acest fel, extrem de dură.

”Sunt revoltat. E o prigoană împotriva sportului, și mai ales împotriva fotbalului. E o prigoană împotriva sportivilor și a cluburilor. De la 1 iunie am aflat că se deschid cluburile și terasele, în timp ce, după părerea unora, jucătorii și antrenorii trebuie să rămână în cantonamente. Care sunt argumentele acestora? Au venit tot felul de oameni care mi-au transmis să nu intru în conflict cu politicienii, dar aici este vorba despre poziția cluburilor.

Nu putem fi de acord cu această poziție discriminatorie împotriva sportului. Jucătorii și antrenorii sunt disperați, din 15 martie au stat izolați în case, din 15 mai stau izolați în cantonamente. E o situație aberantă. Jucătorii stau în izolare în cantonamente și văd oamenii la terase sau prin orașe, nu e posibil așa ceva”, a declarat Justin Ștefan, la ProX, care a vorbit și de o altă decizie luată de autoritățile statului de la 1 iunie.

Secretarul general al LPF consideră că meciurile de fotbal se puteau desfășura cu spectatori în tribune. Orice eveniment în aer liber poate fi organizat cu până la 500 de spectatori, dar pentru fotbal nu se aplică regula.

”Sunt două idei care se bat în cap. De ce sunt permise activitățile în spații publice, concerte, de exemplu, cu 500 de participanți, dar meciurile se joacă cu porțile închise? Sunt patru tribune într-un stadion, cu căi de acces diferite”, a mai evidențiat Justin Ștefan.

Klaus Iohannis a anunțat joi, 28 mai, că orice competiție sportivă care se desfășoară în aer liber poate începe de la 1 iunie. Dacă în cazul Ligii 1 lucrurile sunt destul de clare, iar play-off-ul și play-out-ul vor reîncepe de pe 13 iunie, în cazul ligilor inferioare nu s-a stabilit încă un calendar competițional clar. În cazul Ligii 2, play-off-ul care se conturează între primele șase clasate ar urma să înceapă la începutul lunii iulie. Situația se aplică și la Liga 3, unde singurele echipe care vor mai juca sunt primele două clasate din cele cinci serii care nu sunt despărțite de mai mult de trei puncte, în această situație fiind șase echipe din zece.

Autor: Răzvan STÎNGĂ Publicat: 29 May. 2020, 12:08 Actualizat: 29 May. 2020, 12:26 Liga 2
Pe aceeași temă