Ionuț Stroe avertizează: ”Dacă echipele renunţă la cantonamente, atunci o vor face sub semnătură. Îşi asumă responsabilitatea asupra sănătăţii sportivilor”. Riscurile la care se supun cluburile dacă își lasă jucătorii acasă

Autor: Răzvan STÎNGĂ Publicat: 02 Jun. 2020, 18:32 Actualizat: 02 Jun. 2020, 18:18 Liga 2
Ionuț Stroe avertizează: ”Dacă echipele renunţă la cantonamente, atunci o vor face sub semnătură. Îşi asumă responsabilitatea asupra sănătăţii sportivilor”. Riscurile la care se supun cluburile dacă își lasă jucătorii acasă

Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, a susținut marți o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre mai multe aspecte care țin de antrenamentele fotbaliștilor dar, mai ales, de anumite reguli care vor fi impuse după reluarea partidelor oficiale. Referitor la cantonamente, ministrul MTS a spus că recomandarea autorităților este ca echipele să își țină în continuare fotbaliștii izolați.

Ionuț Stroe, despre cantonamente: ”Dacă cineva dă drumul sportivilor acasă şi apoi revin la antrenament este evident că riscul de infectare creşte semnificativ”

Totuși, decizia aparține în totalitate cluburilor, iar cum în ultimul timp au apărut multe nemulțumiri cu privire la faptul că jucătorii nu pot sta atât de mult ”cantonați”, ei vor merge, se pare, acasă după fiecare meci și antrenament. Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății și-au dat acordul ca echipele să acționeze după un program de ordine interioară, iar la prima vedere majoritatea, dacă nu toate, înclină să nu-i mai țină pe jucători în cantonamente, după trecerea celor două săptămâni impuse, în care trebuie să efectueze trei teste de depistare a virusului COVID-19.

Recomandarea noastră privind antrenamentele în grup la un sport precum fotbalul a fost să se efectueze în regim de cantonament, în izolare, cu testare…. Dar am specificat în acest ordin că în condiţiile în care cluburile decid să renunţe la acest cantonament, atunci o vor face sub semnătură, asumându-şi răspunderea. Practic ei îşi asumă responsabilitatea asupra sănătăţii sportivilor. Ei pot elabora, şi am văzut că o fac, un regulament intern referitor la modul în care se vor izola la domiciliu pentru că înţeleg că doresc să facă vizite la familie. Dacă cineva dă drumul sportivilor acasă şi apoi revin la antrenament este evident că riscul de infectare creşte semnificativ”, a declarat Ionuț Stroe în cadrul conferinței de presă susținute marți, citat de Agerpres.

Ministrul Tineretului si Sportului, Ionut Marian Stroe, sustine o conferinta de presa in care prezinta masurile de reluare a activitatilor sportive in Romania dupa terminarea starii de urgenta.Conferinta s-a desfasurat la sediul MTS din Bucuresti, marti 5 mai 2020 © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Ionuț Stroe, despre contaminarea cu COVID-19 în rândul fotbaliștilor: ”Înainte de toate, înainte de orice competiţie sportivă sau presiune publică, punem sănătatea sportivilor”

Ministrul Tineretului și Sportului a vorbit și despre urmările pe care le-ar putea avea contaminarea cu noul coronavirus în cazul unui fotbalist. A declarat că echipele, dar și FRF și LPF, trebuie să conștientizeze că există riscul ca întrecerile să fie oprite, dacă răspândirea nu poate fi ținută în frâu. Dacă se întâmplă acest lucru, campionatele riscă să fie compromise și să nu se termine prin disputare de meciuri, ci pe baza clasamentului de la acel moment.

Da, şi la fel de conştienţi ar trebui să fie şi LPF, şi FRF. De asta spun că aceste măsuri, chiar dacă par restrictive, nu fac nimic altceva decât să securizeze o competiţie şi sănătatea sportivilor. Dacă e cam mult sau nu… această întrebare trebuie pusă FRF şi LPF. Ei trebuie să răspundă la întrebarea asta, nu MTS. V-ar conveni ca în momentul de faţă să anulezi o eventuală lege care prevede ancheta epidemiologică sau izolarea unor contacţi doar pentru că avem competiţii sportive? Eu nu cred. Înainte de toate, înainte de orice competiţie sportivă sau presiune publică, punem sănătatea sportivilor.

 Sunt medici specialişti care pot spune în ce măsură acea testare cu 2-3 zile înainte este valabilă 100% sau dacă îţi asigură în totalitate securitatea sportivilor. Se ştie că există asimptomatici, apoi că există un test care poate fi azi negativ, iar peste 5 zile să fie pozitiv… deci cei din zona medicală au competenţe în zona asta. Se aplică toate legile şi protocoalele existente în această ţară, cele descrise în documentele normative care există în acest moment. Şi să ştiţi că virusul nu face diferenţe între cei infectaţi, că sunt jucători de fotbal sau cetăţeni de rând. Există proceduri medicale bine definite în documente. Există anchetă epidemiologică, există izolare, toate sunt descrise. Cât priveşte zona sportivă, referitor la eventuale sancţiuni, reprogramări de meciuri, decizii privind clasamentul… acestea toate aparţin în exclusivitate organizatorului, adică LPF sau FRF. E decizia lor, sunt regulamentele lor interne”, a mai spus Stroe.

Campionatele din ligile inferioare s-ar putea relua la începutul lunii iulie

Campionatele din ligile inferioare se termină după anumite tendințe care au fost exprimate de echipe. În cazul Ligii 2, cluburile au votat din trei variante opțiunea de a se juca play-off între primele șase clasate, restul urmând a încheia acest sezon. În urma acestor jocuri, într-o singură manșă și după înjumătățirea punctelor obținute până acum, în acest campionat, să se decidă cele două echipe promovate și formația care intră la baraj. În cazul Ligii 3 sezonul a fost ”înghețat”, iar echipele aflate pe primul loc în cele cinci serii promovează direct în Liga 2, dacă au un avans mai mare de trei puncte față de locul secund. În caz contrar, va juca un baraj în dublă manșă cu clasata pe locul 2, pentru stabilirea echipei care va urca un eșalon.

Situația este diferită la Liga 4. FRF a lăsat mână liberă AJF-urilor și AMFB-ului să decidă modul după care își vor desemna campioanele de județ și, implicit, cele care vor merge la barajul de promovare pentru Liga 3, cu alte două campioane de județ. FRF a schimbat, astfel, modul în care se va promova în Liga 3 în această vară.

Foto: Răzvan PĂSĂRICĂ/ Sport Pictures 

 

 

 

Autor: Răzvan STÎNGĂ Publicat: 02 Jun. 2020, 18:32 Actualizat: 02 Jun. 2020, 18:18 Liga 2
Pe aceeași temă