Ionuț Lupescu ajută Rapid să-și facă muzeu la noul stadion. Fostul internațional a donat o parte din amintirile tatălui său, Nicolae Lupescu, către clubul din Giulești | VIDEO

Marius ANGHEL 09 Jun. 2020, 19:04 Liga 2
Ionuț Lupescu ajută Rapid să-și facă muzeu la noul stadion. Fostul internațional a donat o parte din amintirile tatălui său, Nicolae Lupescu, către clubul din Giulești | VIDEO

După Mădălina și Violeta, fiica și soția fostului jucător al Rapidului Ilie Greavu, fostul internațional Ionuț Lupescu, fiul lui Nicolae Lupescu, se implică în demersul directorului de imagine al giuleștenilor, Lucian Ionescu, de a înființa un muzeu al clubului de lângă Podul Grant la noul stadion, aflat acum în construcție. În prezent coordonator al departamentului tehnic UEFA, Lupescu jr. a decis să doneze o parte dintre amintirile ce i-au aparținut tatălui său pentru a putea fi admirate și de suporterii alb-vișiniilor.

Ionuț Lupescu: ”Îmi e greu să mă despart de aceste obiecte, dar o fac cu mare drag, pentru că tatăl meu şi-a petrecut o mare parte a vieţii la Rapid”

O parte dintre obiectele care i-au aparținut legendei Rapidului Nicolae Lupescu, decedat în 2017, la vârsta de 76 de ani, au fost donate de fiul său, Ionuț Lupescu, fost, la rândul său, fotbalist, la Dinamo, Bayer Leverkusen, Borussia Monchengladbach (ambele din Germania), Bursaspor (Turcia) și Al Hilal (Arabia Saudită), cu 74 de meciuri disputate pentru naționala României, către gruparea giuleșteană, pentru muzeul pe care vrea să-l construiască la noul stadion.

”Îmi e greu să mă despart de aceste obiecte, dar o fac cu mare drag, pentru că tatăl meu şi-a petrecut o mare parte a vieţii la Rapid. Spunea că a avut oferte să plece de acolo în fiecare an, dar nu pleca. În anii ’60-’70 se formase acolo un nucleu de jucători care au stat 5-6-7-10 ani… ceea ce în ziua de azi nu se mai poate face. Iar în asta cred că a stat şi puterea Rapidului, pentru că atunci când stai mult la un club se creează alte relaţii.

Ştiu când eram mic că jucătorii de atunci petreceau mult timp împreună, mai ales că toţi stăteau în cartier, pe lângă stadion. A fost pentru mine o mare onoare să îi cunosc pe jucătorii Rapidului din generaţia tatălui meu. Ăsta e privilegiul meu, acela de a fi băiat de fotbalist.

Sper ca indiferent cine va fi în conducerea Rapidului în următorii 100 de ani, să aibă grijă de acest muzeu, de aceste lucruri, pentru că altfel vin şi le iau înapoi. Sper ca aceste obiecte să fie apreciate de cât mai multe persoane. Iar când va fi gata loja care va purta numele tatălui meu poate mă abonez şi eu acolo”, a spus fostul mijlocaş, care a primit un certificat de donator în schimbul obiectelor donate.

ionut lupescu - rapid
Din respect pentru gruparea vișinie, în momentul în care a vorbit despre Rapid, dinamovistul Ionuț Lupescu a îmbrăcat un tricou cu însemnele giuleștenilor.

Ionuț Lupescu a oferit site-ului oficial al clubului Rapid și un scurt interviu în care a vorbit despre echipa alb-vișinie și despre perioada în care tatăl său încânta publicul giuleștean, pe care îl puteți urmări în video-ul de mai jos:

”Mulţumesc pentru această iniţiativă de a căuta lucruri vechi pentru muzeul de la noul stadion din Giuleşti. Eu sunt «câine» până la moarte, dar pentru tata, pentru familia mea, Rapid a însemnat foarte mult. Tata a jucat peste 10 ani la Rapid, club pe care l-a iubit foarte mult. Iar în anii ’80 a fost de două ori antrenor în Giuleşti. Când eram mic am luat primul contact cu tot ceea ce înseamnă istoria clubului Rapid şi cu suporterii rapidişti. Încă de atunci îmi era clar că e unul dintre cele mai iubite cluburi din România. Avea un public fantastic, stadioanele erau arhipline. Sunt sigur că şi acum e la fel şi chiar doresc echipei să promoveze pentru că fotbalul românesc are nevoie de un club ca Rapid în Liga 1”, a spus Ionuț Lupescu.

Una dintre lojele noului stadion al Rapidului va purta numele Nicolae Lupescu

Noul stadion al Rapidului ar putea să primească o nouă denumire, ”Rapid Arena” în loc de ”Giulești”, după cum a propus președintele Ovidiu Burcă, și va beneficia de un ”coridor al timpului”, un muzeu.

Una dintre lojele noului stadion al Rapidului va purta numele Nicolae Lupescu, în memoria fundașului ce a câștigat primul titlu de campion cu giuleștenii, în 1967.

Lista completă a denumirile de la noul stadion al clubului Rapid:

denumire stadion: Rapid Arena
denumire Peluza Nord: Dan Coe
denumire Peluza Sud: Tache Macri
denumire Tribuna a II-a: Alexandru Neagu
denumire Tribuna I: Valentin Stănescu
denumire Tribuna VIP: Nicolae Manea

Numele alese pentru lojele stadionului: Ion Costea, Iuliu Baratky, Gheorghe Dungu, Ion Bogdan, Vintilă Cossini, Necula Răducanu, Dumitru Macri, Bazil Marian, Ion Motroc, Ștefan Filotti, Vasile Copil, Ilie Greavu, Constantin Năsturescu, Nichi Dumitriu, Ion Pop, Teofil Codreanu, Nicolae Lupescu, Constantin Jamaischi, Ion Ionescu.

Nicolae Lupescu - Rică Răducanu - Dan Coe - Mondialul din 1970
Rapidiștii Nicolae Lupescu, Rică Răducanu și Dan Coe au participal la Campionatul Mondial din 1970, organizat în Mexic

C.V. NICOLAE LUPESCU

? s-a născut la 17 decembrie 1940, la București
? a jucat la Rapid timp de 10 ani, între 1962 și 1972
?
a debutat la Rapid în meciul Rapid – Farul (4-2), la 16 septembrie 1962
? a îmbrăcat tricoul alb-vișiniu de 244 de ori în prima ligă, înscriind 8 goluri
?
a jucat de patru ori în Cupa Campionilor Europeni, pentru Rapid
?
de la Rapid s-a transferat în Austria, la Admira Wacker Viena
?
pentru naționala României a jucat de 20 de ori, înscriind două goluri, cu Finlanda și Cehoslovacia
?
alături de Rică Răducanu, Dan Coe, Liță Dumitru și Sandu Neagu, Culae Lupescu a reprezentat Rapidul la CM din Mexic 1970
?
s-a alăturat „Galeriei din Ceruri” în 2017, la vârsta de 76 de ani

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/rapid-a-inceput-demersul-infiintarii-muzeului-clubului-care-va-fi-amplasat-in-noul-stadion-din-giulesti-primele-obiecte-de-mare-valoare-au-fost-donate-de-familia-lui-ilie-greavu-video-19135066

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/noul-stadion-giulesti-valentin-stanescu-va-avea-alta-denumire-peluzele-tribunele-si-lojele-vor-purta-nume-ale-sportivilor-de-legenda-ai-clubului-rapid-19131987

Marius ANGHEL 09 Jun. 2020, 19:04 Liga 2
Pe aceeași temă