Preparatorul fizic din stafful lui Adrian Mihalcea, atu pentru Unirea Slobozia în sezonul istoric al promovării în SuperLigă! Bogdan Hetco: ”Sunt adeptul pregătirii italiene!”

Călin MNERIE 03 Jun. 2024, 01:25 Liga 2

Într-un campionat al Ligii 2 cu Steaua, CFC Argeș, Chindia Târgoviște, Ceahlăul Piatra Neamț sau Concordia Chiajna la start, faptul că Unirea Slobozia s-a încununat campioană într-o manieră atât de clară și a promovat în premieră pe scena SuperLigii poate fi considerat o mare surpriză.

De departe, echipa ialomițeană a fost cea mai constantă echipă, având ca punct forte defensiva, cu doar 14 goluri în cele 29 de partide oficiale. Opt în sezonul regular și alte șase în play-off, trei dintre ele în penultima rundă, la Buzău, după ce echipa sărbătorise deja promovarea.

Dincolo de meritul lui Adrian Mihalcea, care a reușit să scoată maximum din niște jucători normali pentru eșalonul secund, pregătirea fizică a constituit și ea un aspect essential în performanța Sloboziei. Dar și aici tot ”principalul” ialomițenilor poate fi considerat inspirat pentru că a ales să lucreze cu Bogdan Hetco. Un preparator fizic din noul val, de 38 de ani, pe care l-a luat tocmai de la Arad în urmă cu trei ani, când a mai pregătit-o pe Unirea.

Ionuț Popa i-a influențat cariera și viața lui Bogdan Hetco: ”M-a îndrumat și am luat calea ce mi se potrivește cel mai bine”

Hetco are o poveste interesantă. Nu a avut o carieră strălucită ca fotbalist, la juniorii celor de la Șoimii Lipova, LPS Banatul și UTA, iar mai apoi ca senior la echipe din ligile inferioare din Italia și din fotbalul județean arădean, dar și-a dorit să devină antrenor. Fostul mare antrenor al Aradului și nu numai, regretatul Ionuț Popa, i-a schimbat destinul actualului preparator fizic al Unirii Slobozia.

”Cam în urmă cu 10 ani, aveam o obsesie pentru jocurile de manager, pe calculator și-mi doream să devin antrenor. Pe vremea aceea, jucam mini-fotbal la baza sportivă a lui Ionuț Popa și mai stăteam de vorbă cu dânsul când îl prindeam la Arad. I-am spus că vreau să mă înscriu la școala de antrenori și mi-a spus: «E cea mai mare prostie pe care poți să o faci, dai o grămadă de bani și dacă nu ai pe cineva în spate o să antrenezi la Liga a 5-a sau a 4-a. Însă, când i-am spus lui Mister că mi-ar plăcea să fiu și preparator fizic, m-a încurajat: «Nu mai sta pe gânduri, apucă-te de treabă!» Am urmărit când s-au făcut cursurile la federație, m-am înscris și am făcut școala un an, la București, a fost greu. Am avut șase module, tot la o lună și jumătate mergeam la București, mi-am plătit cazare, masă, dar – până la urmă – eu zic că am ales calea ce mi se potrivește cel mai bine. Astăzi pot să spun cu mâna pe inimă că nea’ Popică mi-a influențat cariera, viața și nu pot decât să-i mulțumesc Acolo unde s-a dus, din păcate, prea repede. Dar, principalul merit îl au părinții mei, care m-au susținut necondiționat, moral și financiar și chiar m-au însoțit la câteva meciuri în țară”, afirmă Bogdan Hetco.

În vara lui 2021 a fost aproape de Academia UTA, apoi a venit telefonul de la Adrian Mihalcea

Proaspăt absolvent al școlii de preparatori fizici de la București, Bogdan Hetco a intrat în stafful tehnic al celor de la Șoimii Lipova în Liga a 4-a. De aici, a plecat la Centrul de Excelență de la Buzău, care mai apoi s-a desființat și s-a întors acasă pentru a promova în Liga a 3-a cu formația din orașul natal.

Dacă Ionuț Popa i-a arătat calea, Sorin Paraschiv, fostul fotbalist al Stelei, cu care s-a intersectat la București pe vremea când a făcut școala de preparatori fizici, l-a introdus în circuit la un anumit nivel. Hetco s-a ocupat cu pregătirea fizică a juniorilor de la Academia ProSport și a intrat și în stafful celor de la Academica Clinceni. A lucrat pentru câteva luni și cu Ilie Poenaru, cel care avea să o antreneze și pe UTA, club la care putea ajunge și Hetco, dar în alte împrejurări.

”La un moment dat, Ilie Poenaru și-a adus alt preparator fizic, iar eu am rămas la echipa a doua, la Clinceni și chiar am vrut să vin acasă. Mă întâlnisem cu Cristian Păcurar (n.r. șeful Academiei UTA) la București, am ajutat puțin în pregătirea semifinalei Ligii Elitelor U17 dintre UTA și FCSB. Lucrasem la Clinceni cu antrenorul echipei bucureștene și le-am dat ceva referințe despre cum ar putea să joace. Cu acea ocazie, Cristi m-a întrebat dacă aș fi interesat să lucrez în cadrul Academiei UTA, de unde aș fi putut să fac pasul spre prima echipă dacă situația o cerea. Am răspuns pozitiv, dar după vreo două zile m-a sunat Sorin Paraschiv și mi-a spus că Adrian Mihalcea are nevoie de un preparator fizic la Slobozia. M-am întâlnit la o cafea cu Adi, am stat o jumătate de oră de vorbă și parcă s-a legat ceva profesional între noi, a existat acea chimie. El mi-a zis ce vrea de la mine, adică o echipă reactivă, eu i-am spus cum lucrez și în cele din urmă m-am hotărât să mă duc alături de el. Am dus Slobozia în play-off, după care am dat curs ofertei de la Chindia, în SuperLigă. Lucurile nu au mers bine acolo, am plecat în toamnă și am preluat Buzăul, cu care am ajuns la barajul de promovare. Se știe foarte bine cum au mers lucrurile, după 0-0 la Buzău, am pierdut cu 1-5 cu UTA, la Arad, iar eu cu Adi ne-am întors la Slobozia, unde am scris istoria în acest sezon”, mai afirmă tânărul preparator fizic.

Hetco, despre secretul Sloboziei: ”Liniște și jucători de caracter, pe care i-am nimerit”

Ajutorul lui Adi Mihalcea susține că Slobozia nu a plecat la drum cu gânduri de promovare, dar pofta a venit mâncând, cum se spune. ”Inițial, obiectivul nostru a fost intrarea play-off. Când am văzut cu ce echipă pornim la drum, mi-am zis că o să ne fie greu, dar lucrurile s-au legat, rezultatele au venit și iarnă vorbeam deja altfel. Fiind într-o poziție bună, ne-am impus în primul rând în vestiar promovarea, dar am și convins și oamenii de acolo să ne ajute mai mult. Au văzut și ei că se poate, ne-am întărit puțin lotul și în iarnă am schimbat obiectivul în promovarea directă, fără baraj. Care au fost atuurile noastre? Din punctul meu de vedere, am fost foarte bine organizați. Totul a plecat de la liniștea avută la echipă prin stabilitatea financiară și – nu în ultimul rând – am avut norocul să lucrăm cu niște băieți de caracter. I-am nimerit, să zic așa, nu am avut niciun fel de probleme, toată lumea făcea lucrurile corecte. Am promovat la pas, fără niciun fel de probleme, cu patru etape înainte de final”, mai spune Hetco.

A refuzat Arabia Saudită pentru a duce Slobozia în SuperLigă

Acesta recunoaște că a fost foarte aproape de a pleca în iarnă de la noua campioană a ligii secunde și asta chiar la sfatul lui Adi Mihalcea.

”În iarnă puteam să plec în Arabia Saudită, în liga a doua. Chiar după meciul cu FC Argeș am primit o ofertă clară, la care trebuia să dau răspuns într-o săptămână. Am vorbit cu Adi, iar el m-a sfătuit să aleg banii de această dată. Era tentant, într-adevăr, dar – pe de altă parte – nu știam unde mă duc, nu cunoșteam deloc antrenorul. Și i-am spus lui Adi: >. Am rămas și acum chiar mă bucur, mai ales că după două luni l-au dat afară pe antrenorul care m-a dorit în Arabia Saudită. La Slobozia am promovat, iar relația mea cu Adi e și mai bună, eu zic că voi merge cu el oriunde”, a povestit Hetco.

Obiectivul Sloboziei în SuperLigă: ”Evitarea retrogradării fără baraj ar fi un rezultat bun”

La mijlocul lunii iulie, Unirea Slobozia va începe primul său sezon din istorie în SuperLigă și din capul locului va avea un dezavantaj, legat de faptul că stadionul ”1 Mai” intră în renovare.

Prin urmare, ”galben-albaștrii” vor evolua fie la București, pe arena ”Arcul de Triumf”, fie la Voluntari sau Clinceni. ”Clar, o să ne fie greu. Până la urmă, rămânem o echipă destul de mică, o nouă promovată, eu tot ce aș vrea e să păstrăm linia din Liga a 2-a, cu câțiva jucători noi, care au venit deja și care vor mai veni. Mergem în continuare pe disciplină, organizare bună, muncă multă, o pregătire ca la carte și eu zic că putem să ne realizăm obiectivul, salvarea de la reprogradare. Primele meciuri le vom juca în Ilfov, până când se vor face lucrările la stadionul din Slobozia, eu sper să ieșim bine. Ni s-a spus că cel târziu în luna octombrie ne vom întoarce acasă, vor fi lucrări ample la gazon, nocturnă, tribune, sper ca suporterii noștri să ne însoțească și la București sau Voluntari, unde vom juca. Eu cu Adi avem deja experiența de la Chindia și a nu a fost plăcut, sper ca de această dată să fie altfel și să facem din start puncte.  Realistic vorbind, nu cred că are rost să visăm la play-off cel puțin în acest prim an, eu cred că evitarea retrogradării fără baraj ar fi un rezultat bun pentru Slobozia”, mai transmite preparatorul fizic din stafful lui Adi Mihalcea.

Hetco îi urmărește pe Neubert și Ortega și-l are mentor pe Merișanu

Acesta recunoaște că se inspiră de la mai mulți colegi de branșă cu experiență, dar are un singur mentor, pe Bogdan Merișanu, preparatorul fizic din stafful lui Laurențiu Reghecampf.

”Îl urmăresc mult pe Thomas Neubert, de la FCSB, pe care l-am și cunoscut. Dar, mentorul meu e Bogdan Merișanu. El m-a crescut, cum se zice, de la el am învățat foarte multe. Din străinătate îl urmăresc pe Oscar Ortega, de la Atletico Madrid, mi se pare mai pe stilul meu. Dar, la urma urmei, fiecare are metodele, principiile lui. Eu zic că sunt adaptat la metodele moderne, lucrez foarte mult cu mingea. Jucătorii zic că sunt cam dur, dar în același timp le și place, diversific tot timpul, nu fac nici un antrenament la fel. Poate repet un antrenament la trei-patru săptămâni, dar îmi place tot timpul să vin cu ceva nou, ca să nu se plictisească fotbalistul. Eu sunt adeptul pregătirii fizice italiene. Poate și pentru că am lucrat la UTA cu antrenori italieni. În special cu Manuel Montali, mi-a plăcut stilul lui de lucru, bazat pe pregătire fizică și tactică. De când am îmbrățișat această meserie, am fost de multe ori în Italia. Am fost la Virtus Entella, unde activa chiar Montali, la centrul de copii și juniori, dar și la Verona și Padova, am urmărit zeci de antrenamente. Dar, și citesc foarte mult tot ce apare în domeniu, dar am și discuții cu specialiști sau colegi. Am mai fost la un curs și în Norvegia, dar destinația mea preferată a fost mereu Italia”, admite Bogdan Hetco.

Într-o zi vrea să ajungă la UTA: ”Sunt cu sufletul acolo”

Ca și orice arădean îndrăgostit de fotbal, Bogdan Hetco a avut-o mereu ca reper pe UTA. A jucat ca junior în ”alb-roșu”, iar într-o zi să devină preparator fizic la echipa fanion a Aradului.

”Tot timpul când vin la Arad, simt o bucurie, chiar dacă sunt în postura adversarului. Ar fi a patra oară când ar trebui ca eu și Adi să jucăm împotriva UTA-ei, după cele două meciuri de baraj, dar și cel de Cupă cu Buzăul, plus partida cu Chindia din toamna lui 2022, din SuperLigă. Nu e plăcut, dar sunt profesionist și îmi fac treaba pentru echipa mea. Cu toate că sunt cu sufletul și cu gândul aici. Fiind arădean, tot timpul UTA mi-a fost în minte și tot am zis că într-o zi tot o să ajung și aici. Nu cazul acum, căci Vlad Nicoară chiar este un preparator fizic foarte bun, nu degeaba lucrează și la Federația Română de Fotbal”, concluzionează preparatorul fizic din stafful nou promovatei ialomițene.

Slobozia se întoarce din vacanță luni

Unirea Slobozia se reunește mâine, 3 iunie, în vederea pregătirii sezonului de SuperLigă. Până acum, Adrian Mihalcea și-a asigurat deja serviciile fundașilor Marius Antoche și Paolo Medina, ambii foști la FC Hermannstadt, și Daniel Șerbănică, de la fosta adversară din campionat CS Mioveni. De la UTA mai vine ”închizătorul” Ariel Lopez, iar atacul va fi întărit cu francezul Jordan Gele, care în România a mai jucat la Șelimbăr, în sezonul 2022-2023 al Ligii 2.

Călin MNERIE 03 Jun. 2024, 01:25 Liga 2
Pe aceeași temă