INTERVIU | Claudiu Niculescu pleacă împăcat de la Poli Iași: ”Se mai întâmplă să te desparți de un club chiar dacă este în obiectiv.” Ce crede că nu a mers și unde vede echipa la final de sezon

Narcis POHOAȚĂ 12 Oct. 2022, 23:34 Liga 2
INTERVIU | Claudiu Niculescu pleacă împăcat de la Poli Iași: ”Se mai întâmplă să te desparți de un club chiar dacă este în obiectiv.” Ce crede că nu a mers și unde vede echipa la final de sezon

Antrenorul Claudiu Niculescu s-a despărțit de Politehnica Iași, luni, după doar patru luni petrecute pe banca grupării din Copou. Decizia, luată de comun acord după o ședință cu oficialii clubului, a venit ca urmare a eșecului suferit la Timișoara, 1-3 cu Ripensia, în runda a 9-a a Ligii a 2-a.

Niculescu a lăsat echipa pe locul 5, cu 17 puncte, la trei puncte de liderul Steaua, însă Iașiul a scăpat de meciurile considerate ”grele”, având în față un program mai accesibil.

La o zi după plecarea din Copou, Claudiu Niculescu a vorbit cu Liga2.ro despre despărțirea de Poli Iași și s-a declarat împăcat de faptul că a lăsat echipa în grafic, foarte aproape de obiectiv.

Interviu cu Claudiu Niculescu după despărțirea de Poli Iași

Antrenorul crede că lipsa de omogenitate a făcut ca echipa să nu obțină mai multe puncte și este convins că Poli Iași va fi pe unul din primele două locuri la finalul sezonului.

Claudiu, cu ce sentiment te-ai despărțit de Poli Iași?
Bine nu a fost, normal, pentru că orice despărțire este grea. Dar viața merge mai departe, trebuie să iau lucrurile așa cum sunt și să îmi văd de cariera mea mai departe.

Ai tu ”norocul” acesta. Și pe Chiajna ai lăsat-o tot aproape de locul 1…
Da… Nu este confortabil să pleci astfel, dar asta e viața antrenorului. Am căpătat destul de multă experiență în această meserie, sunt obișnuit. Nu e ok, pentru că îți dorești să duci munca până la capăt, dar se mai întâmplă să te desparți de un club chiar dacă echipa este în obiectiv.

Omogenitatea, principala problemă invocată de Claudiu Niculescu

Ce crezi că nu a mers?
Încă nu am făcut o analiză mai amănunțită a perioadei mele la Iași. O să o fac cu siguranță în zilele următoare. Rămân la părerea că omogenitatea a avut foarte mult de suferit și era normal să se întâmple așa. Dar, în ciuda acestui lucru, totuși să nu uităm că echipa este la un singur punct de locurile promovabile direct (n.r. – interviul a fost făcut înainte de disputarea restanței Stelei, în urma căreia echipa bucureșteană a urcat pe locul 1, devansând Unirea Dej și SC Oțelul Galați, formațiile la care se referă Niculescu). Acesta este un reper foarte important. Poli Iași are șanse mari să facă pasul spre Liga 1 în acest sezon și îmi doresc să se întâmple asta.

Rezultatul cu Ripensia a cântărit decisiv în decizia de a te despărți de Iași?
Probabil că da. Dar pentru mine contează că am petrecut o perioadă frumoasă la Iași, am rămas cu prieteni și m-am despărțit în condiții amiabile. Asta e foarte important, pentru că suntem oameni și suntem supuși greșelii. Lucrul cel mai important este că s-a creat un grup bun la Iași, care poate îndeplini obiectivul. Repet, omogenitatea a avut extrem de mult de suferit, au venit totuși 25 de jucători noi, dar care au calitate. Ușor-ușor echipa va fi pe un trend ascendent. Au trecut câteva luni, băieții se cunosc din ce în ce mai bine și asta va fi benefic.

Poli Iași va fi sută la sută pe loc promovabil, crede Niculescu

Pe ce loc vezi Poli Iași la finalul sezonului?
Sută la sută pe un loc promovabil. Sunt convins că Politehnica va promova în Liga 1, pentru că lotul, condițiile pe care le oferă clubul în acest sezon sunt de Liga 1. Începând de la partea financiară, care este foarte importantă pentru liniștea și bunul mers al lucrurilor și până la infrastructură, Poli are condiții de Liga 1. Va fi greu, dar Iașiul are puterea de a face acest pas. Sunt curios care vor fi celelalte echipe care vor ajunge în play-off. Pentru că Poli se poate califica în play-off încă din luna decembrie. Dacă ne uităm la program, sunt partide destul de accesibile și Poli are forța să acumuleze puncte astfel încât să se califice matematic în play-off încă din luna decembrie.

Ce regreți după perioada petrecută la Poli?
De obicei nu regret absolut nimic, nici în cariera de jucător, nici ca antrenor. Nu aș sta să mă gândesc acum ce regrete am. Posibil să găsesc dacă stau să analizez, dar pentru mine este important că am petrecut o perioadă frumoasă la Iași, și din punct de vedere sportiv, și uman. Nu are rost să vorbesc despre regrete.

Acel meci de Cupă cu Dumbrăvița a inflamat destul de tare spiritele. Acum, când privești în urmă, ai gestiona altfel acel meci?
Probabil că da. Dar nu vreau să mă întorc la acel meci.

Ai ceva să-ți reproșezi?
Normal că am. Cum și jucătorii trebuie să-și facă autocritica, cum și eu îmi făceam autocritica atunci când eram jucător, așa îmi fac și acum după fiecare joc. Îmi analizez prestația mea, au fost lucruri foarte bune, dar și mai puțin bune. O să mi le reproșez, dar o să le țin pentru mine.

Despărțirea de Poli Iași ”a venit natural”

Pe de altă parte, simți că ai fi putut fi susținut mai mult de către conducere la ultima ședință, în care s-a decis plecarea ta?
Nu am simțit că nu aș fi fost susținut. Ba dimpotrivă, am fost susținut în Copou. Și la discuția care a dus la despărțire a fost foarte ok, decizia a venit natural, nu a impus nimeni nimic. A fost o discuție lungă, aplicată. Chiar nu am simțit că nu aș fi avut susținere din partea conducerii. Peste toate astea trebuie să rămânem, însă, cu un reper important. Poli este la un punct de promovarea directă în Liga 1, iar acest lucru este extrem de important. La finalul sezonului sper ca Poli să promoveze și dacă vor reuși să facă asta mă voi bucura pentru faptul că am avut și eu un merit. Dincolo de asta, jucătorii trebuie să înțeleagă că Liga a 2-a este un alt fotbal, mult mai agresiv. În mare parte au înțeles asta, din păcate nu am putut să mai continui, pentru că sunt convins că puteam să facem o treabă bună mai departe.

S-a vehiculat că ai fi avut un conflict cu secundul Mugurel Cornățeanu. Cât este de real?
Nu am avut niciun conflict cu Mugur. Dacă mai aveam opinii diferite să spun, la un antrenament, le discutam în staff. Dar asta nu înseamnă că am intrat în conflict. Nu a fost vorba de așa ceva. Am plecat în relații bune cu toată lumea de la Iași.

Ce faci acum? Aștepți oferte?
Câteva zile mă odihnesc și o iau de la capăt. Aștept să văd un proiect interesant. Dacă am plecat de la Iași, asta nu înseamnă că nu voi avea respect față de această echipă, indiferent unde voi lucra. Dacă va fi să fiu rival cu Poli în lupta pentru promovare, îmi voi face meseria la echipa mea, dar voi avea respect întotdeauna pentru Politehnica Iași.

Foto: Dragoș Pășcăneanu și Leczki Jozsi / Mediafax Foto

Narcis POHOAȚĂ 12 Oct. 2022, 23:34 Liga 2
Pe aceeași temă