Începe demolarea stadionului ”Nicolae Dobrin”! Costurile și în cât timp terenul trebuie să fie pregătit pentru construirea noii arene. Cum arată acum stadionul din Pitești | VIDEO

Marius ANGHEL 12 Sep. 2023, 18:31 Liga 2

Stadionul ”Nicolae Dobrin” din Pitești va fi demolat, iar în locul său va începe construirea unuia nou, din finanțare de la Guvernul României. Noutatea ar fi că procesul de demolare ar trebui să înceapă în curând, având în vedere anunțul făcut marți, 12 septembrie 2023, de către Primăria Municipiului Pitești, care transmite că s-a semnat contractul de ”desființare a imobilului”.

Din informarea emisă de instituția condusă de Cristian Gentea, cel care a fost președinte al clubului Campionii FC Argeș, iar acum îi este membru AGA, aflăm că tot procesul de demolare a arenei din Trivale va costa primăria puțin peste 4,5 milioane de lei, adică aproximativ 920 de mii de euro la cursul actual.

Echipa reprezentantivă a Piteștiului și a județului Argeș, Campionii FC Argeș, își dispută meciurile de pe teren propriu, începând din această vară, încă de la ultimul joc avut ca reprezentantă a primei ligi, care i-a adus retrogradarea în Liga 2, la Mioveni, pe stadionul Orășenesc.

Stadionul ”Nicolae Dobrin” trebuie demolat în termen de 6 luni, cu costuri de aproximativ 920 de mii de euro

Primăria Pitești a anunțat că termenul de demolare a stadionului ”Nicolae Dobrin” este de 6 luni, terenul degajat urmând apoi să fie pus la dispoziția Companiei Naționale de Investiții (CNI), care care coordonează construirea noului stadion care va avea o capacitate de 15.200 de locuri și are ca durată de proiectare și execuție, conform informării Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), de 36 de luni.

Costul estimat al proiectului, finanțat în mare parte de la bugetul României, prin MDLPA, este de 495 milioane de lei.

”Astăzi, 12 septembrie 2023, reprezentanții Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului au semnat contractul de ,,Desființare imobil Sportiv Nicolae Dobrin din strada Nicolae Dobrin nr.10, Municipiul Pitești”, în vederea realizării, pe același amplasament, a obiectivului de investiții ,,Construire Stadion Nicolae Dobrin, strada Nicolae Dobrin nr.10, Municipiul Pitești”.

Executantul este Asocierea Hyatt Development 2011 Pro Fortuna Construct, reprezentată prin Lider de asociere Hyatt Development 2011.

Valoarea contractului este de 4 563 096,33 lei, iar durata execuției contractului de demolare este de 6 luni de la primirea ordinului de începere a lucrărilor”, sună comunicatul Primăriei Pitești.

Actualul stadion ”Nicolae Dobrin”, fost ”1 Mai” și ”Municipal”, inaugurat în 1964

Actualul stadion ”Nicolae Dobrin” a fost inaugurat în 1964, după doar un an de la demararea lucrărilor de către primărie și Armată, și inițial a purtat numele de ”1 Mai”. A fost inagurat cu un joc între Dinamo Pitești și Spartak Sofia, scor 3-0.

A fost modernizat în repetate rânduri, iar din 1989 a trecut la numele de ”Municipal”, ca, ulterior, din 2003, să primească numele legendei ”Nicolae Dobrin”, cel mai mare fotbalist avut de fotbalul argeșean, poate chiar al fotbalului românesc, în opinia unora.

Capacitatea sa actuală era de 15.170 de locuri, iar recordul de asistență l-a avut cu mult timp în urmă, când pe stadion nu exista scaune. În 1979 a găzduit aproximativ 28 de mii de spectatori la meciul dintre FC Argeș și Nottingham Forest din Turul II al Cupei Campionilor Europeni.

Cele mai importante jocuri găzduite în competiții europene sunt: FC Argeș Pitești – Real Madrid 2-1 (1972, 1/8 Cupa Campionilor Europeni), FC Argeș Pitești – Valencia 2-1 (1978, 1/8 Cupa UEFA), FC Argeș Pitești – AEK Atena 3-0 (1979, 1/16 Cupa Campionilor Europeni) sau FC Argeș Pitești – Nottingham Forest 1-2 (1979, 1/8 Cupa Campionilor Europeni).

așa

Noul stadion din Pitești va avea 15.200 de locuri și trebuie construit în 3 ani!

Guvernul României a aprobat, la data de 11 ianuarie 2023, construirea noului stadion ”Nicolae Dobrin” în Piteşti, care, conform Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, va fi ridicat pe trei etaje (subsol, parter şi 3 etaje) şi va avea o capacitate de 15.200 de locuri pentru spectatori şi 457 de locuri de parcare.

Prin acest proiect, se urmărește clasificarea ca stadion tip arenă sau stadion de capacitate mare și de categoria I – nivel internațional de competiție, conform prevederilor regulamentului Federației Române de Fotbal referitoare la criteriile de omologare, respectiv stadion de categoria 4, conform regulamentului „UEFA Stadium Infrastructure Regulations – Edition 2020”.

Investiția va cuprinde, pe lângă terenul de joc pentru fotbal, zone pentru spectatori, jucători, delegații oficiale și reprezentanții mass-media, o sală multifuncțională, un centru pentru copii și juniori, spații de antrenament pentru sporturi conexe (lupte, box, judo, karate) și o sală de forță. De asemenea, va beneficia de zone pentru activități comerciale, de alimentație publică și recreere, de spații urbane exterioare, precum și de  un adăpost pentru protecție civilă.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 495 milioane de lei și este finanțată din bugetul Ministerului Dezvoltării, iar durata de proiectare și execuție este de 36 de luni.

Starea stadionului ”Nicolae Dobrin” în septembrie 2023, potrivit unor filmulețe publicate de echipa Campionii FC Argeș:

https://liga2.prosport.ro/liga-4/lugojul-isi-modernizeaza-stadionul-din-fonduri-proprii-19284024

https://liga2.prosport.ro/special/mangalia-mai-are-de-asteptat-mult-pentru-a-avea-un-stadion-nou-19283781

https://liga2.prosport.ro/special/radiografia-cni-unde-o-sa-avem-stadioane-noi-ce-contestatii-sunt-pe-rol-pentru-arenele-din-constanta-pitesti-si-hunedoara-ce-se-intampla-la-dinamo-harta-salilor-polivalente-si-a-bazinelor-de-inot-19281278

Marius ANGHEL 12 Sep. 2023, 18:31 Liga 2
Pe aceeași temă