În România s-au construit multe stadioane moderne în ultimii ani, procentul crescând semnificativ după perioada în care s-a anunțat că în țara noastră se vor organiza meciuri de la EURO 2020. Pare că acela a fost punctul din care s-a decis că este nevoie de infrastructură la nivelul arenelor de fotbal, iar demersuri pro se fac și la Slatina.
Municipiul din județul Olt are reprezentantă în Liga 2, pe CSM, iar joi, 6 iunie, Guvernul României a aprobat hotărârea construirii unui nou stadion, în cadrul unei ședințe.
Este un pas major în ceea ce privește proiectul de infrastructură de la Slatina, urmând ca de acum CNI (Compania Națională de Investiții) să scoată la licitație execuția proiectului. Suma totală a costurilor va fi de 400 de milioane de lei, detaliu cunoscut încă din momentul în care au fost puse pe hârtie primele detalii.
O parte din sumă, nouă milioane de lei mai exact, va fi suportată de Primăria Slatina, iar investiția va fi derulată prin Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii.
Joi, Executivul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea și dotarea ”Stadionul Municipal 1 Mai”- Slatina, pe care va juca în curând CSM Slatina, durata de implementare a proiectului fiind de 30 de luni, din care 24 de luni pentru execuție și șase luni pentru procesul de proiectare.
(…) ”Suprafața terenului de joc va fi complet reamenajată, echipată cu un gazon nou, un sistem de irigare eficient, drenaj și degivrare. De asemenea, pista de atletism va fi acoperită cu un finisaj tip tartan turnat, prezentând patru culori distincte și oferind șase piste drepte, fiecare cu o lungime de 100 de metri, conform standardelor internaționale. Dimensiunile terenului de joc vor fi de 100×68 metri, iar acesta va fi încălzit, oferind în același timp posibilitatea de a fi parțial acoperit. (…)”, a transmis CSM Slatina pe pagina de Facebook, după decizia Guvernului, stadionul urmând a fi proiectat în stilul ”Panathenaic Stadium”.
”Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. — Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire și dotare Complex Sportiv— Stadion Municipal 1 Mai, municipiul Slatina, bd. Sfântul Constantin Brâncoveanu nr. 1, județul Olt”, realizat prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.” — S.A., prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. — Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din bugetul local al unității administrativ-teritoriale municipiul Slatina, județul Olt, precum și din alte surse de finanțare legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
Art. 3. — Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.” — S.A., răspunde de modul de utilizare a sumelor aprobate potrivit prevederilor prezentei hotărâri. (…)
Finanțarea obiectivului de investiții se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din bugetul local al unității administrativ-teritoriale municipiul Slatina, județul Olt, precum și din alte surse de finanțare legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată pe Monitorul Oficial al României, fiind detaliați factorii tehnico-economici.
Reamintind, proiectul va dispune și de camere pentru cazarea sportivilor, dar și de o sală de conferințe, zonă de fitness, SPA, centru de recuperare, cabinete medicale, parcări, cât și o zonă pentru activități culturale în spațiu deschis.
Stadionul va apărea pe locul actualei arene 1 Mai din Slatina și va avea, după cum aminteam, o formă de tipul ”Panathenaic Stadium”, cu o capacitate totală de 10.670 de locuri și cu o suprafață construită de 23.040 mp.
Alte detalii ale facilităților de care va dispune proiectul: sistem de nocturnă, pistă de atletism cu posibilitatea de acoperire parțială, lojă, masă pentru presă, studiouri pentru televiziuni, sală de conferință, vestiare, săli de antrenament acoperite, vestiare dedicate arbitrilor, cameră pentru oficiali, vestiare pentru ceilalți participanți, o cameră de control cu vedere către tribune, cabinet medical, saună, sală de forță, etc.