Gloria Buzău este a doua și ultima echipă care promovează direct în prima ligă în acest sezon de Liga 2, performanța fiind reușită în penultima etapă a play-off-ului, pe teren propriu, chiar împotriva Unirii Slobozia, campioana acestei ediții, deci cealaltă promovată.
În fața unui adversar mai relaxat ca niciodată în acest turneu, trupa din Crâng nu a întâmpinat probleme în apărare, dar a reușit să înscrie abia în ultima jumătate de oră, chiar de trei ori, să se impună cu scorul de 3-0 și să-ți îndeplinească obiectivul.
După joc și momentele de bucurie trăite pe teren inclusiv alături de suporterii care au pătruns pe gazon, antrenorul Andrei Prepeliță a spus că se simte extenuat la capătul acestui sezon în care s-a aflat pentru prima dată pe banca unei echipe din Liga 2.
Cristian Dumitru a trimis în transversală în minutul 24, din penalty, iar Chică-Roșă a ratat cel puțin două mari ocazii de a înscrie pentru Gloria, ultima, chiar în minutul în care a fost înlocuit, 62, în fluierăturile spectatorilor.
Daniel Benzar (67′, 90+2′) și Alexandru Dandea (71′) au risipit însă emoțiile buzoienilor în privința promovării, cu golurile marcate în fața Unirii lui Adrian Mihalcea, antrenorul cu care Gloria pierdea sezonul trecut barajul de promovare în fața prim-divizionarei UTA.
Gloria mai avea nevoie de un punct pentru a-și îndeplini obiectivul, a obținut trei și a pornit sărbătoarea întoarcerii Buzăului în prima ligă după o pauză de 15 ani.
”Sincer, sunt consumat, epuizat după un sezon greu. Probabil că vom conștientiza după o zi – două. Ne bucurăm pentru această performanță. După 17 ani (n.r. – sunt 15 ani, nu 17), Buzăul se întoarce în Liga 1. A fost o muncă grea, dar cred că meritam această promovare.
E o promovare. Pentru CV-ul meu e importantă. Sigur, a fost și un loc 4 în Liga 1, o semifinală de Cupă (n.r. – obținute ca antrenor al Campionii FC Argeș). Dacă ne uităm în CV-ul meu, din 25 de sezoane, 23 sunt la Liga 1. Anul ăsta, ca antrenor, am reușit promovarea și un an am fost la Pitești, ca jucător, când am reușit promovare.
(n.r. – Cum sărbătorește această promovare) Nu știu, nu ne-am pregătit. Nu am făcut niciun fel de plan. Sunt superstițios și nu am vrut să fac nici strategii pentru sezonul următor, deși toată lumea ne spunea că suntem cu un picior… Până nu vine și al doilea, nu suntem deloc. Asta le-am spus și jucătorilor. A venit acea înfrângere de la Șelimbăr și cred că a fost bună, fiindcă jucătorii se gândeau deja la Liga 1”, a spus Andrei Prepeliță, pe gazon, după finalul jocului și momentele de bucurie.
Andrei Prepeliță a preluat Gloria Buzău în vară, la începutul actualului sezon, după ce echipa ratase promovarea în urma barajului pierdut cu UTA (0-0 la Buzău și 1-5 la Arad). A avut la dispoziție din vechiul lor foarte puțini jucători rămași, trei-patru, a adus mulți străini, iar în pauza de iarnă a făcut din noul multiple schimbări, chiar dacă era era în obiectiv, situată pe loc calificabil în play-off. A renunțat la aproape toți jucătorii străini și a adus alți cel puțin zece jucători.
Gloria a fost ultima echipă calificată în play-off, în chiar ultima etapă a sezonului regular, iar în play-off a înregistrat în nouă etape trei victorii, cinci remize și un eșec, cu 48 de puncte în clasament nu mai poate fi depășită de FK Miercurea Ciuc și CS Mioveni, astfel că ocupă al doilea loc direct promovabil, chiar dacă se află abia pe locul 4. Avantajul său este că două echipe din fața sa, Corvinul și CSC Șelimbăr, nu au drept de promovare, astfel că ea și liderul Unirea Slobozia promovează direct în SuperLigă.
Buzăul revine în prima ligă după 15 ani, ultima prezență având-o în sezonul 2008-2009, când retrograda de pe ultimul loc, 18. Gloria de atunci nu are nicio legătura cu echipa actuală, ci doar una de denumire asemănătoare. Actuala echipă a pornit de la zero în 2017, sub denumirea de SCM Gloria Buzău, a promovat în Liga 2, unde a jucat fără să aibă drept de promovare, ulterior cesionându-și activitatea unei asociații condusă de Primăria Buzău, Consiliul Județean Buzău și o societate privată. Este vorba despre AS FC Buzău, căreia primăria i-a dat apoi dreptul să folosească brandul Gloria Buzău, însă autoritățile n-au dorit să asocieze acest nume de clubul care a jucat ultima dată în prima ligă sau de cel care în 2016 era sancționat de FRF pentru aranjarea mai multor meciuri pentru pariuri.
”Ne dorim omogenitate. Probabil că vor veni câțiva jucători, dar nu foarte mulți. Cea mai mare calitate, nu a unui fotbalist, ci a unui om, este să fie realist. Ne dorim multe, dar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Eu cunosc Liga 1 și cred că d-abia de acum începe greul. E clar că Liga 1 e Liga 1, cu altfel de salarii. Dacă e să ne uităm ce echipe sunt acolo, la lupta pentru retrogradare: Craiova, care are condiții extraordinare, jucători buni, salarii mari, Dinamo, la fel, Voluntari, Botoșani, Iași. Desigur, și Miercurea Ciuc și Mioveni sunt echipe bune, cu care am avut meciuri tari și vor pune probleme”, a spus Prepeliță despre ceea ce își dorește pentru prima ligă și dacă e de părere că FK Miercurea Ciuc și CS Mioveni au vreo șansă să promoveze în urma barajelor.
Foto: Gloria Buzău