:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fliga2.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F07%2Fdan-boboutanu-florin-maxim-corvinul-1024x576.jpg)
Federația Română de Fotbal a analizat meciurile din etapa a 9-a a play-off-ului Ligii 2 și pe cea a 7-a a play-out-ului, ultima a sezonului, și a transmis, din punctul său de vedere, cele mai interesante statistici.
În urma celor trei partide din play-off și celor șase din play-out, federației i-a atras atenția faptul că au debutat cinci portari la Liga 2, Luca Crăciun, Sebastian Firulescu, Gabriel Tanas, Tomaso Cervone și Rareș Bădulescu, iar tot la debut se încadrează și mijlocașul Gabriel Apur, de la Corvinul, care a primit primele minute la nivel de ligă secundă la vârsta de 14 ani și 11 luni.
Cu golul reușit contra Corvinului, Petruş Pintilie, de la CSM Focșani, a mărit la cinci numărul jucătorilor care în acest sezon de Liga 2 au înscris atât contra unui adversar, cât și în propria poartă.
O statistică despre goluri marcate îl scoate în evidență și pe atacantul croat Matko Babic, de la CSC Șelimbăr, care în ultima rundă de play-out a înscris de trei ori. El trecuse pentru scurt moment ca lider al clasamentului golgheterilor campionatului, atât din play-off, cât și din play-out, însă Bogdan Chipirliu, de la Steaua, i-a răspuns cu o dublă contra Metaloglobusului și l-a egalat la reușite. Totuși, să faci o comparație între marcatorii din play-out, unde adversarii sunt mult mai facili, și cei din play-off, unde participă cele mai bune echipe din acest sezon, este destul de exagerat. La finalul sezonului regular, Babic avea 8 goluri înscrise (două din penalty), în timp ce Chipirliu era unul dintre lideri, cu 11 goluri (două din penalty). Croatul a profitat de adversarii mai slabi avuți în față, spre deosebire de Chipirliu, și a punctat în play-out de șapte ori, în timp ce atacantul Stelei a înscris până acum de patru ori.
Și tot o statistică despre un golgheter al acestui sezon îl vizează pe Jozef Dolny, atacantul Csikszeredei, care în partida contra Reșiței a înscris pentru a 13-a oară în această ediție de campionat. FRF a remarcat că niciunul dintre cele 13 meciuri în care a înscris slovacul echipa sa nu a pierdut.
În afară de utilizarea lui Apur, Corvinul a mai atras atenția federației în urma jocului său din ultima etapă a play-out-ului Ligii 2. Echipa hunedoreană a uimit FRF că a avut în această ediție de campionat doar 14 jucători care au primit cartonașul galben. Trupa lui Florin Maxim este liderul la fair-play în sezonul 2024-2025, în opt meciuri din cele 25 disputate neavând pe nimeni sancționat de arbitru cu cartonaș.
În fine, ultima statistică îl are în prim-plan pe Alexandru Buțu (foto), de la CSC Dumbrăvița, care a marcat la vârsta de 16 ani, 7 luni și 14 zile, devenind al doilea cel mai tânăr jucător care înscrie în această ediție de Liga 2, după Ionatan Dogănoiu, de la Chindia Târgoviște, care a punctat când avea 16 ani, 5 luni şi 5 zile.
Mai jos vă redăm integral articolul federației, fiind interesant de privit punctul său de vedere despre evenimentele care au loc în cadrul competiției pe care o organizează.
5 portari au debutat în această rundă de Liga 2 Casa Pariurilor, în play-off și play-out: Luca Crăciun (CFC Argeș), Sebastian Firulescu (FCU 1948 Craiova), Gabriel Tanas, Tomaso Cervone (ambii Ceahlăul Piatra Neamț) și Rareș Bădulescu (Câmpulung Muscel);
5 jucători au „reuşit” în acest sezon performanţa de a marca atât pentru echipa lor, cât şi în propria poartă. Ultimul intrat pe listă este Petruş Pintilie de la CSM Focşani, care înaintea acestei runde avea în dreptul său doar un autogol, iar acum a marcat şi în poarta adversă. Ceilalți patru jucători cu gol şi autogol sunt Elton da Silva de la ACSM Reşiţa, Emmanuel Asibey de la Ceahlăul Piatra Neamț, Aurelian Ciuciulete de la Concordia Chiajna şi Răzvan Ghinescu de la CSC Dumbrăviţa;
7 goluri a marcat Matko Babić în lunile aprilie şi mai, cu tripla din această rundă devenind cel mai bun marcator din play-off şi play-out la un loc. Mai mult, după această rundă, atacantul Șelimbărului a ajuns să împartă cu stelistul Bogdan Chipirliu primul loc în clasamentul general al eșalonului secund, ambii având 15 goluri, din care trei de la punctul cu var;
13 este numărul partidelor în care Jozef Dolný a marcat pentru FK Csikszereda. Vârful a punctat câte o dată în fiecare meci fără ca echipa din Miercurea Ciuc să fie învinsă. Din cele 13 partide, doar 2 s-au încheiat la egalitate, ambele 1-1, cu ACSM Reșița în această etapă și cu Corvinul Hunedoara în etapa 15 a sezonului regular;
14 jucători de la Corvinul Hunedoara au fost sancţionaţi în actuala ediţie de campionat cu cel puţin un cartonaş galben, aici fiind inclus şi Lucas Câmpan, singurul eliminat al echipei, dar după ce a încasat două cartonașe galbene în acelaşi meci. Cu această cifră, gruparea hunedoreană a stabilit recordul absolut al sezonului pentru cei mai puţini jucători sancţionaţi (în statistică nu au fost incluse Viitorul Pandurii şi CS Mioveni). Mai mult, hunedorenii deţin şi recordul campionatului cu cele opt meciuri fără cartonaşe galbene sau roşii;
14 ani şi 11 luni este noul record al actualului sezon în ceea ce priveşte cel mai tânăr jucător folosit într-un meci din eșalonul secund. Acesta a fost stabilit în meciul dintre CSM Focşani şi Corvinul Hunedoara, scor 1-2, în care hunedorenii l-au introdus în ultimul minut regulamentar de joc pe Gabriel Ioan Apur în locul lui Nicolae Pîrvulescu. Juniorul hunedorenilor este născut pe 10 iunie 2010, fiind primul fotbalist născut în 2010 care a intrat pe teren în acest sezon;
26 septembrie 2008 este data de naştere a lui Alexandru Buţu de la CSC Dumbrăviţa, fotbalistul care a deschis scorul în victoria 3-0 cu FCU 1948 Craiova. Juniorul timişorenilor a devenit cel mai recent născut jucător care înscrie în actuala ediţie de campionat, depăşindu-l pe Ionatan Dogănoiu de la Chindia Târgoviște, născut în acelaşi an, dar pe 23 aprilie. Totuși, jucătorul dâmboviţenilor rămâne în continuare cel mai tânăr marcator al sezonului, reuşita lui din meciul cu Viitorul Panduri fiind consemnată la 16 ani, 5 luni şi 5 zile, în timp ce Buţu a avut 16 ani, 7 luni şi 14 zile la data înscrierii golului său”, este statistica FRF semnată de Mihai Andrieș, membru în Departamentul Competiții al FRF.
Foto: Ovidiu Sava (CSC Dumbrăvița)