Fostul arbitru Marius Avram, verdict în ceea ce privește barajul de promovare/menținere în Liga 1: ”O spun din experiență. Simți că ești total în altă lume!” Avertisment pentru echipele din Liga 2 | VIDEO

Andreea VISU, Marius ANGHEL 20 Apr. 2021, 11:56 Liga 2

Fostul arbitru Marius Avram, acum colaborator ProSport, a vorbit despre Liga 2, despre barajul de promovare în Liga 1 și a explicat care sunt diferențele de nivel între formațiile din prima și a doua ligă, din punctul său de vedere, așa cum a simțit pe teren jocurile din aceste ligi.

La finalul acestui sezon, ediția 2020/2021, vor promova direct în prima ligă primele două clasate în eșalonul secund, iar ocupantele locurilor 3 și 4 din play-off-ul Ligii 2 vor juca baraj, în dublă manșă, cu echipa de pe locurile 8, respectiv 7 din play-out-ul Ligii 1.

Marius Avram vede o diferență foarte mare între echipele din Liga 1 și cele din Liga 2

Marius Avram este de părere că oricât de slab clasată ar fi echipa din Liga 1, aceasta va porni, la meciurile de baraj, cu un avantaj în fața formațiilor din Liga 2.

”Diferența între Liga 1 și Liga 2 este foarte mare. Rareori există echipe care la baraj pot învinge o echipă de Liga 1, chiar și clasată pe ultimele locuri, chiar și una dintre cele mai slabe din Liga 1.

Viteza de joc este total alta! O resimți imediat. Atunci când intri din Liga 2 în Liga 1, simți viteza de joc ca diferență imediat. Îmi amintesc, primul meu meci a fost Farul – Jiul. Nu era un derby, nu era un meci spectaculos, s-a terminat și 0-0, deci lipsit total de spectaculozitate. Nici nu am simțit când a trecut, mi s-a părut cea mai mare viteză pe care am întâlnit-o în viața mea, m-am plictisit acasă uitându-mă la meci, pentru că nu era un meci spectaculos, dar eu am resimțit această diferență între Liga 2 și Liga 1. Simți că ești total în altă lume.

Este părerea mea, o spun din experiență. Am arbitrat foarte multe baraje de promovare între echipe de Liga a 2-a, baraje de promovare între echipe de Liga a 2-a și Liga 1 și de fiecare dată am observat că exista o diferență de nivel”, a spus Marius Avram, la ProSport LIVE.

Acesta a arbitrat (foto principal) chiar manșa retur a barajului din sezonul trecut dintre CS Mioveni (Liga 2) și Chindia Târgoviște (Liga 1). După 2-0 în tur pentru Chindia, în retur, la Mioveni, echipa antrenată atunci de Claudiu Niculescu înregistra doar un 1-1 pe teren propriu, insuficient pentru a obține o promovare în prima ligă.

CS Mioveni și Dunărea Călărași ocupă locurile de baraj de promovare după primele patru etape din play-off-ul Ligii 2

După patru etape disputate în play-off-ul Ligii 2, ”FC U” Craiova și Rapid ocupă primele două poziții direct promovabile, cu 45, respectiv 42 de puncte.

Pe locurile de baraj, pozițiile 3 și 4, se află CS Mioveni și Dunărea Călărași, cu 41, respectiv 38 de puncte.

Dacă sezoanele de Liga 2 și Liga 1 s-ar opri acum, atunci CS Mioveni ar întâlni Dinamo la barajul de promovare/menținere în Liga 1, adică ocupanta locului 8 în play-out-ul primei ligi, iar Dunărea Călărași ar da peste Viitorul, clasata pe poziția a 7-a în play-out-ul Ligii 1.

În fine, pe ultimele două poziții în play-off-ul Ligii 2 după patru etape sunt FK Csikszereda și ASU Poli, ambele cu 33 de puncte.

Din acest turneu au mai rămas de disputat șase etape, iar în runda următoare, a 5-a, ultima a turului, au loc meciurile ASU Poli – FK Csikszereda (24 aprilie, ora 12:30), Rapid – CS Mioveni (24 aprilie, ora 15:00) și Dunărea Călărași – U Craiova 1948 SA (26 aprilie, ora 17:30).

5-0 pentru echipele din Liga 1 contra celor din Liga 2 la barajul de promovare/menținere în prima ligă

De când a fost reintrodus barajul de promovare/menținere între echipele din Liga 2 și Liga 1, rezultatele au fost total favorabile formațiilor din prima ligă.

Statistica privind această luptă între o echipă din Liga 2 și o alta din Liga 1 pentru câștigarea dreptului de a ocupa ultima poziție în următoarea ediție a primei ligi rămâne favorabilă în totalitate formațiilor din campionatul superior valoric. 5-0 este acum scorul disputelor dintre echipele din Liga 1 contra celor din Liga 2.

Sezonul trecut, CS Mioveni nu a putut trece de Chindia. În acest an ar putea ajunge din nou la baraj.

Rezultatele de la barajul de promovare/menținere în Liga 1:

sezon 2015-2016: FC Voluntari (L1) – UTA Bătrâna Doamnă (L2) 3-0
UTA Bătrâna Doamnă – FC Voluntari 1-0
sezon 2016-2017: ACS Poli Timișoara (L1) – UTA Bătrâna Doamnă (L2) 2-1
UTA Bătrâna Doamnă – ACS Poli Timișoara 1-3
sezon 2017-2018: FC Voluntari (L1) – Chindia Târgoviște (L2) 1-0
Chindia Târgoviște – FC Voluntari 1-0 (0-0 după prelungiri, 0-3 la loviturile de departajare)
sezon 2018-2019: Universitatea Cluj (L2) – FC Hermannstadt (L1) 0-2
FC Hermannstadt – Universitatea Cluj 0-1
sezon 2019-2020: Chindia Târgoviște (L1) – CS Mioveni (L2) 2-0
CS Mioveni – Chindia Târgoviște 1-1

* UTA (de două ori), Chindia, ”U” Cluj și CS Mioveni au fost reprezentantele Ligii 2.

Andreea VISU, Marius ANGHEL 20 Apr. 2021, 11:56 Liga 2
Pe aceeași temă