Primăria Buzău, prin intermediul clubului unde este principal acționar, SCM Gloria Buzău, a obținut, pe cale judecătorească, dreptul asupra utilizării brandului FC Gloria Buzău, un nume sub care orașul și județul se identifică atunci când e vorba de fotbal.
În urma acestui succes obținut la Curtea de Apel București împotriva fostului deținător al brandului, autoritățile locale doresc să schimbe numele actualei echipe FC Buzău în FC Gloria Buzău. Demersul va fi făcut în vară, înaintea începerii noului sezon, fiindcă în timpul campionatului nu este permis acest lucru.
Începând cu vara anului următor, se vor întreprinde demersuri pentru schimbarea denumirii clubului FC Buzău în Fotbal Club Gloria Buzău, potrivit primarului Constantin Toma. Edilul-șef a explicat decizia schimbării numelui prin faptul că FC Gloria Buzău este un brand al orașului și nu numai, al județului.
”Am câștigat, după Curtea de Apel București, și la Înalta Curte de Casație și Justiție, sentință definitivă, dreptul de a folosi numele de Gloria Buzău. Gloria e un brand al orașului și al județului, nu aparține unuia sau altuia. După această sentință, inclusiv echipa de fotbal, numită acum FC Buzău, își va relua numele de Gloria din campionatul viitor”, a spus Constantin Toma la Campus TV, citat de Buzoienii.
În vara lui 2021, SCM Gloria Buzău, echipă nou-înființată în 2017, după falimentul FC Gloria Buzău, a cesionat locul din Liga 2 către FC Buzău, noua entitate devenind una cu implicarea unui privat, TV Buzău Trust Campus SRL, care deține 20 la sută din pachetul clubului, care la finalul acestui an se află pe locul 5 în Liga 2.
În proiect sunt în continuare implicate și Primăria Buzău și Consiliul Județean Buzău, acestea deținând controlul dacă ne raportăm la procentele pe care le au în această structură relativ nouă. Fiecare are 40 la sută din pachetul de acțiuni.
Astfel, primarul Buzăului s-a grăbit să anunțe această intenție, a schimbării numelui FC Buzău în FC Gloria Buzău, un brand de tradiție în opinia sa, dar care în decursul anilor a fost subiectul principal în mai multe episoade controversate și ilegale.
Curtea de Apel București a respins apelul falimentarei Fotbal Club Gloria Buzău, care a cerut să nu fie decăzută din drepturi în ceea ce privește marca. Demersul acesteia din urmă poate fi explicat prin două motive. Fie dorea să cedeze marca prin obținerea unei sume de bani, fie a dorit să aibă în continuare exclusivitate pentru a reînvia proiectul.
”Respinge ca nefondat apelul declarat de pârâta-reclamantă Fotbal Club Gloria Buzău, în faliment. Dispune decăderea pârâtei FC Gloria Buzău din drepturile asupra mărcii naţionale nr. 099952 pentru servicii din clasa 41-Activităţi sportive (fotbal). Obligă apelanta-pârâtă să plătească apelantei reclamante suma de 7.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în apel”, se arată în sentința Curții de Apel București.
Sentința a venit și din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar recursul fostei Fotbal Club Gloria Buzău a fost declarat nul. Reclamantul SCM Gloria Buzău, clubul deținut de autoritățile locale, de la care a fost cesionat locul în Liga 2 către FC Buzău, rămas acum fără secție de fotbal, a primit acord favorabil în ceea ce privește posibilitatea de a utiliza marca atât de disputată.
Așa se face că, din vara lui 2022, autoritățile locale pot supune la vot cedarea brandului Fotbal Club Gloria Buzău către FC Buzău, schimbarea numelui să se producă, iar FC Gloria Buzău să revină la viață.
”Constată nul recursul declarat de recurentul-pârât Fotbal Club Gloria Buzău, prin lichidator judiciar Eva Cont SPRL, împotriva deciziei civile a Curţii de Apel Bucureşti. Obligă pe recurentul-pârât Fotbal Club Gloria Buzău, prin lichidator judiciar Eva Cont SPRL, la plata sumei de 1.500 lei cheltuieli de judecată către intimatul-reclamant Sport Club Municipal Gloria Buzău”, se arată în sentința ÎCCJ.
Fosta Fotbal Club Gloria Buzău s-a desființat în 2016, în baza mai multor probleme care au șocat la vremea respectivă. Primarul Buzăului de la momentul acela, Constantin Boșcodeală, a fost pus sub acuzare pentru alocare ilegală de fonduri către club. Avea chiar să fie găsit vinovat pentru abuz în serviciu, bugetul local fiind prejudiciat cu o sumă de 4.9 milioane de lei.
Boșcodeală era cel mai longeviv primar din Municipiul Buzău, având 20 de ani în funcție, iar în urma judecării dosarului a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, deși inițial primise condamnare cu executare, de cinci ani.
Au urmat și alte nereguli la fosta FC Gloria Buzău, pentru că autoritățile locale și-au luat definitiv mâna de pe club, iar acesta a acumulat foarte multe datorii. S-a intrat în insolvență, însă nici așa echipa nu a scăpat, iar ulterior s-a văzut nevoită să declare falimentul.
Au fost și nereguli legate de pariuri ilegale, aranjamente, jucătorii fiind suspendați. Cazul a fost unul de amploare, o adevărată ”caracatiță a pariurilor”, dosarul analizat la vremea respectivă de FRF fiind pentru meciuri din perioada iulie 2014-mai 2015. Nu doar fotbaliștii și stafful au fost implicați în jocuri de culise, încrengătura fiind condusă de conducerea clubului de la vremea respectivă, care se ocupa de aranjarea meciurilor.
În urma judecării cazului, antrenorul de la acea vreme, Viorel Ion, primea o suspendare de doi ani și se alegea cu o amendă de 200.000 de lei. Nu numai el a fost suspendat, ”secunzii” Romică Bunică și Marian Roșu și 14 fotbaliști primind la rândul lor ”interzis” în fotbal pe diferite perioade de timp.
În total, s-au dat sentințe de 14 ani și 6 luni de suspendare și amenzi în valoare totală care la vremea respectivă se ridicau la peste 200.000 de euro.
În anii petrecuți în Liga 1, fosta FC Gloria Buzău era poreclită, în lumea fotbalului, ”Steluța”, fiind considerată o echipă apropiată de FCSB, care la momentul respectiv utiliza numele Steaua. Buzoienii erau acuzați că fac anumite jocuri ale formației bucureștene, însă un episod de neuitat a rămas în memoria fanilor.
E vorba de celebrul episod cu Romică Bunică, într-un celebru meci dintre FC Gloria Buzău și FCSB, din toamna anului 2007. Era etapa a 17-a din Liga 1, Bunică a marcat golul de 1-1 pe final de meci, iar FCSB pierdea două puncte foarte importante. FCSB avea chiar să rateze titlul respectiv în detrimentul echipei CFR Cluj, la mustață, Bunică stricând, astfel, ”relația” dintre cele două cluburi.
Romică Bunică (foto, în dreapta) nu a scăpat nepedepsit și avea să fie exclus din lot la scurt timp, fiind trimis în Liga 3.
”Nu o să regret niciodată! Eu mi-am făcut treaba şi am înscris. Am încercat să-mi ajut echipa să câştige un punct şi am reuşit. Că am marcat chiar împotriva Stelei, a fost o întâmplare. Nu vreau să-mi amintesc! Au fost colegi care nu s-au bucurat atunci când am înscris”, spunea Bunică în 2008, despre meciul respectiv.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/eduard-novak-a-anuntat-ca-ministerul-sportului-va-finanta-academiile-de-fotbal-incepand-cu-2022-sunt-copiii-nostri-si-este-normal-ca-statul-sa-investeasca-in-copii-19214748
https://liga2.prosport.ro/seria-1/csikszereda-in-lupta-cu-steaua-si-fc-buzau-pentru-ultimele-doua-locuri-din-play-off-capitanul-attila-csuros-a-vorbit-despre-startul-slab-de-sezon-revenirea-sansele-la-grupa-de-promovare-dar-si-ce-19214742
https://liga2.prosport.ro/seria-1/basarabeanul-de-la-fc-buzau-nascut-sa-fie-portar-din-cosmos-a-venit-atractia-asta-a-mea-joaca-la-nationala-moldovei-iar-dupa-ce-isi-incheie-carierea-vrea-sa-devina-psiholog-19214657
https://liga2.prosport.ro/seria-1/robert-salceanu-a-semnat-cu-fc-buzau-fundasul-a-lasat-dunarea-calarasi-pentru-lupta-la-promovare-si-colaborarea-cu-antrenorul-care-l-a-debutat-in-liga-2-19214583