FC Bihor și-a lansat un tricou inspirat din motive tradiţionale ale judeţului Bihor! ”Reprezintă legătura dintre trecut și prezent, dintre rural și urban, dintre tradiție și performanță”

Marius ANGHEL 24 Jan. 2025, 00:05 Liga 2

FC Bihor este una dintre puținele echipe din Liga 2 care au grijă de imaginea sa, la toate capitolele. Se întâmplă și acum, la începutul noului an, când trupa orădeană și-a lansat un tricou de joc unic, ”creat cu mândrie pentru a celebra moștenirea noastră culturală și arhitecturală”, după cum a informat.

Joi, 23 ianuarie 2025, trupa nou-promovată în eșalonul secund, a fost prezentă la sediul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, unde a avut loc evenimentul de lansare a echipamentului de joc special.

FC Bihor are un nou echipament de joc, unul inspirat din motive tradiționare ale județului pe care îl reprezintă

Ioan Hora și compania vor avea pentru partea a doua a sezonului de Liga 2, una în care echipa va lupta pentru menținerea în eșalon, un al treilea echipament de joc, unul special, inaugurat într-un cadru mai puțin familiar fotbalului, la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Din partea clubului au participat președintele George Tătar și jucătorii Ioan Filip, Andrei Moga și noul achiziționat Desley Ubbink, care au și îmbrăcat echipamentul, iar la final au oferit autografe suporterilor prezenți.

”Inspirat din motive tradiționale ale județului Bihor și de frumusețea clădirilor Art Nouveau din Oradea, acest tricou reprezintă legătura dintre trecut și prezent, dintre rural și urban, dintre tradiție și performanță”, a descris clubul bihorean noul său tricou de joc, unul de culoare albă și imprimat cu motivele amintite pe mâneci și în partea de joc a sa.

”Ne aflăm la Muzeul Ţării Crişurilor, un loc special, mai ales pentru o echipă sportivă, dar FC Bihor nu este doar o echipă de fotbal, este un brand, este un club al acestui oraş, al judeţului Bihor şi al comunităţii noastre. Ne aflăm aici pentru a lansa un tricou de joc unic, inspirat din moştenirea noastră culturală şi arhitecturală, inspirat din motivele tradiționale ale județului Bihor și de frumusețea clădirilor Art Nouveau din Oradea. Acest tricou pentru noi reprezintă legătura dintre trecut și prezent, dintre rural și urban, dintre tradiție și performanță”, a declarat preşedintele FC Bihor George Tătar.

Cum a pornit ideea acestui tricou special și ce reprezintă elementele care se regăsesc pe el

La eveniment au participat şi reprezentanţii instituţiei de cultură cu care clubul orădean a intrat în parteneriat pentru acest proiect, respectiv directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa, şi muzeograful Simona Bala, de la secţia de etnofrafie a muzeului, care a oferit informaţiile privind elementele care apar pe tricou de joc.

”Sigur că mulţi s-ar putea întreba care ar fi legătura între fotbal şi istorie, respectiv şi muzeu. Ei bine, există foarte multe legături pe care nici eu, deşi mă ocup de istorie de multă vreme, dar sunt şi un mare pasionat de sport, aplecat asupra fotbalului de când eram mic şi ascultam meciurile la radio, nu le-am înţeles la început. La prima vedere e greu să identifici aceste legături, dar când am putut să ieşim afară prima oară, am putut vedea, de exemplu, ce fac francezii, în istoriografia lor, când discută despre fotbal şi istorie, şi lucruri senzaţionale, de la revoluţii generate de un meci de fotbal la te miri ce evoluţii politice. M-am bucurat foarte mult când domnul Tătar a venit spre Muzeul Ţării Crişurilor cu această idee mai mult decât potrivită, care, părerea mea, ar trebui să ajute şi echipa de fotbal, sigur, mai mult la nivel mental şi identitar. Este un soi de ataşament al nostru, cei care lucrăm în zona culturii, faţă de echipa fanion a judeţului”, a declarat Gabriel Moisa.

Elementele speciale care se regăsesc pe acest tricou au fost prezentate de Simona Bala. ”Ansamblul care a inspirat acest tricou se regăsea în mod special în zona etnografică Vaşcău şi este realizat compact, prin reprezentare geometrizată, rombul redă simbolul cosmic al Soarelui şi totodată al roţii, al perpetuării, el reprezintă armonie şi belşug. I s-a alăturat acestuia cârligul şi piaptănul, piese care se folosesc cotidian în casă, alături de care s-a impus şi protecţia divină, prin motivul prescura, simbol creştin, care atrage atât protecţia divină, cât şi încunenează un ritual de purificare. Dacă ne uităm mai atent, observăm că apar şi coarnele berbecului, care înseamnă vitalitate, abundenţă, energie, putere, curaj şi încăpăţânare de a vă realiza planurile şi scopurile”, a precizat muzeograful Simona Bala.

Preşedintele clubului a vorbit cum a început această colaborare între cele două entităţi reprezentative pentru judeţul Bihor şi de unde a pornit ideea unui tricou mai special. ”Ideea aceasta a pornit de la un ceai, la care am fost împreună cu campionul nostru de la judo Florin Lascău. Evident că vorbeam de sport şi la un moment dat am ajuns şi la partea aceasta de marketing, de merchandising, i-am expus această idee a mea, pe care o văzusem la o echipă din Italia, iar Florin a cerut un pix şi pe şerveţelele pe care le aveam la masă a făcut desene cu Cetatea Oradea şi cu Biserica cu lună din Oradea, care se şi află pe acest tricou special. De acolo a pornit practic totul, iar acum iată că am ajuns aici să îl lansăm. Vreau să le mulţumesc tuturor partenerilor care au contribuit la această realizare”, a afirmat George Tătar.

  • Noul tricou al FC Bihor poate fi achiziționat de la fan shop-ul de la stadionul ”Iuliu Bodola” din Oradea.
  • Primul meci oficial în care jucătorii FC Bihor au ocazia să îmbrace noul echipament va avea loc în jurul datei de 22 februarie, atunci când va fi programat jocul cu Unirea Ungheni, din etapa a 18-a a Ligii 2.

Conferința în care FC Bihor și-a prezentat noul echipament, dar și videoclipul special de prezentare a tricoului:

Foto și video: FC Bihor Oradea

Marius ANGHEL 24 Jan. 2025, 00:05 Liga 2
Pe aceeași temă