Derby-ul dintre Steaua și Dinamo, din turul play-off-ului Ligii 2, încheiat cu victoria ”militarilor” cu scorul de 2-0, nu a fost lipsit de faze controversate de arbitraj, chiar dacă a avut delegată o brigadă cu un central din prima ligă, care în acest sezon nu arbitrase deloc în eșalonul secund, ci a făcut-o doar în SuperLigă, în 16 partide.
George Cătălin Găman (Craiova) a fost arbitru central, iar la cele două tușe au ridicat fanionul asistenții Doru Zamfir (Slatina) și Ioan Alexandru Corb (Satu Mare). Arbitru de rezervă a fost Răzvan Negară (Vaslui), iar observator de arbitri a fost delegat Laurenţiu Vărgatu (Brăila).
În primul rând, Steaua a deschis scorul dintr-un penalty comis de Răzvan Patriche asupra lui Chunchukov și executat de Bogdan Chipirliu, în minutul 19. Apoi, s-a remarcat faptul că golul doi al Stelei nu a fost marcat regulamentar. Ulterior, în partea secundă, Dinamo a solicitat două lovituri de pedeapsă, ambele cu Cătălin Țîră în prim-plan, dar și eliminarea lui Răzvan Patriche a fost contestată.
După joc, fostul arbitru Marius Avram, acum specialist ProSport și DigiSport pe teme de arbitraj, a fost contactat telefonic și pus să comenteze la DigiSport Special fazele controversate. Iar părerea acestuia o puteți vedea mai jos, legată de fiecare situație în care Găman a luat decizii importante.
În minutul 17, Răzvan Patriche a protejat o minge în propriul careu, Oncescu nu a ieșit, Chunchukov, venit din spate, i-a luat fața, iar căpitanul dinamovist a intervit și i-a dat peste picior stelistului. Arbitrul a aratat penalty și cartonaș galben pentru Patriche, iar Bogdan Chipirliu a deschis scorul.
”Jucătorul de la Steaua îi ia fața lui Patriche, care, surprins de faptul că este depășit de adversar, încearcă să joace mingea și-și lovește adversarul de-asupra călcâiului. Nu este un contact foarte puternic, dar este un contact suficient pentru a putea spune că este fault. Decizia este corectă”, a fost primul verdict al lui Avram.
Apoi, în minutul 29, Steaua a înscris pentru 2-0 prin același Bogdan Chipirliu, în urma unei gafe de amatori a jucătorilor de la Dinamo. Totuși, trecând peste aceste erori, arbitri ar fi trebuit să anuleze golul, deoarece acesta nu a fost marcat regulamentar.
Oncescu, aflat în marginea dreaptă a careului său, în interior, a pasat în centru, spre poartă, către Gorka Larrucea, care, surprins de rapiditatea lui Bogdan Chipirliu, respinge direct în picioarele lui Chipirliu și acesta rămâne cu balonul și înscrie în poarta goală. Exceptând gafa lui Oncescu și Larrucea, jocul trebuie oprit atunci când atacantul Stelei a atacat mingea.
Motivul? La lovituri libere din interiorul careului, jucătorul advers aflat în suprafața de pedeapsă nu are voie să atace mingea. Cum a fost cazul lui Chipirliu.
”Atunci când se execută o lovitură liberă de la poartă, sau o lovitură liberă din interiorul propriului careu, propriei suprafațe de pedeapsă, toți ceilalți jucători adverși trebui să fie în afara suprafeței de pedeapsă. Dacă, totuși, un jucător advers este în interior, cum vedem aici că este atacantul celor de la CSA, el nu are voie să atace, să dispute mingea. În cazul în care o face, lovitura liberă trebuie repetată. Dacă el stătea acolo și nu ataca jucătorul dinamovist și nu-și disputa mingea, atunci nu comitea nicio greșeală. Cum a atacat, arbitrul trebuia să repete lovitura liberă din interiorul careului.
În cazul acesta, arbitrul asistent este cel care ar fi avut cel mai bun unghi să vadă că acel jucător este în interiorul suprafeței de pedeapsă, dar să știți că am remarcat ceva. Găman nu avea cască, nu avea sistem, nu știu de ce nu l-a folosit la acest meci. În general, există o anumită comunicare între arbitri la acest gen de faze, în care se spune să fie atenți la acești jucători aflați la limită, tocmai pentru a preveni acest gen de faze.
Golul doi al Stelei este înscris în condiții neregulamentare”, a spus Avram.
Aici, arbitrul asisten Ioan Alexandru Corb ar fi trebuit să remarce poziția lui Chipirliu și faptul că el atacă mingea, iar lovitura liberă a dinamoviștilor să fie repetată. În cazul de față, dacă Chunchukov, aflat imediat în afara careului, ar fi recuperat mingea în locul lui Chipirliu și ar fi înscris, atunci golul era corect marcat.
Dinamo a solicitat primul penalty în minutul 53, la o centrare din stânga a lui Amzăr, în careul Stelei, Țîră a picat pe spate după ce a fost ținut de Sabău, dar arbitrul a lăsat jocul să continue.
Avram îi dă dreptate lui George Găman.
”Este o ținere de tricou a unui adversar. Acum, dacă acea ținere este în măsură sau nu să-i provoace căderea, sau este o ținere ușoară, este foarte greu să ne dăm seama din ceea ce vedem. Eu, din câte văd, jucătorul vede că este ținut, intră în disputa pentru minge și se aruncă pe spate, ridicând mâinile. Cred că este vorba despre o ținere ușoară a unui adversar. Întotdeauna, la faze de genul acesta se nasc controverse, pentru că se vede tricoul ăla întins. Fundașul se expune când ține de tricou întins, dar analiza care se face la arbitraj este dacă acea tragere de tricou, ținere de tricou, îi provoacă lui căderea sau îl împiedică sau nu să se deplaseze mai departe să joace mingea. Eu înclin, de obicei, când sunt ușoare țineri de tricou, să dau credit arbitrului, indiferent de decizia pe care o ia în teren. Iar în cazul de față cred că a procedat corect să lase jocul să continue”, a spus Marius Avram la DigiSport.
Cronologic a urmat eliminarea lui Răzvan Patriche. În minutul 70, căpitanul echipei Dinamo a avut prim-planul la o minge aproape de colțul terenului, în defensiva condusă de el, Chipirliu i-a luat față și l-a lovit din spate în picior, aproape de genunchi. Chipirliu a căzut, iar Patriche s-a repliat și a oprit mingea chiar pe linia de fund, iar apoi a fost deposedat de Oroian. Faza s-a produs chiar sub privirile asistentului Doru Zamfir, care a ridicat fanionul și a indicat lovitură liberă la interverția lui Oroian asupra lui Patriche. Numai că arbitrul central a văzut mai bine față și a dat fault la intervenția lui Patriche asupra lui Chipirliu. Patriche a primit al doilea cartonaș galben în acest meci și a fost eliminat.
Marius Avram e de părere că arbitrul a avut circumstanțe să acorde al doilea cartonaș galben pentru Patriche, dar ar fi preferat să nu se întâmple acest lucru, deoarece a ezitat atât la penalty-ul în care i-a acordat primul galben, cât și la această fază, în care a dictat fault destul de târziu.
”Din nou Patriche este depășit de un jucător. De remarcat că și la prima fază el a luat cartonaș galben, atunci, la penalty, pentru proteste la adresa arbitrului. Și acum urmează acest al doilea galben. Fiind depășit, își lovește adversarul în genunchi. Nu este un fault clar-clar de galben, dar să știți că este acolo, în zona gri. Pentru claritate, aș fi preferat ca arbitrul, la această fază, să nu-l acorde pe al doilea. Mai ales stilul în care o face, și cum a dat lovitura de la 11 metri. Trece un timp prea lung între fază și reacția arbitrului. Lasă să treacă două-trei secunde și apoi dă penalty. Acum, aici, a lăsat iar să treacă foarte mult timp și apoi s-a dus să-i dea al doilea galben. Naște nesiguranță. Nu-l văd ca un fault clar-clar de galben, deși, v-am zis, are, totuși, circumstanțe. E fază dintr-aceea în zona gri”, a spus fostul arbitru internațional Avram.
După ce a văzut cartonașul roșu, Patriche i-a arătat obrațul arbitrului Găman.
Patriche va primi o etapă de suspendare și va rata meciul pe care Dinamo îl are marțea următoare acasă cu Poli Iași, un joc greu pentru echipa sa.
În fine, ultima fază controversată a derby-ului din Ghencea a avut loc în minutul 88. Atunci, după o acțiune în flancul drept pornită din propria jumătate de teren, Cătălin Țîră a pătruns până în lateralul careului mic, unde a picat din duelul tot cu Sabău. Și aici ”centralul” Găman a lăsat jocul să continue, acordând aut de poartă pentru Steaua.
Marius Avram consideră că Țîră a fost cel care a căutat să fie faultat și s-a aruncat, deci că decizia lui Găman a fost una corectă.
”A fost un contact minor între jucători. Are o mână pe el, dar nu a fost o piedică. Este o reluare din spatele porții în care se vede cum atacantul dinamovist este cel care bagă piciorul în fața jucătorului de la CSA, dar nici atunci nu are loc un contact sau o pierdică. E, mai mult, un contact la nivelul umărului, a brațelor. Simțind că este lângă el fundașul, el este cel care întinde piciorul și apoi se aruncă. Nu e penalty”, a concluzionat Marius Aram.
În aceste condiții, singura decizie în care brigada de arbitri a devaforizat Dinamo în derby-ul cu Steaua a fost cea de la golul al doilea, pe care trebuia să-l anuleze. În rest, penalty pentru Steaua a fost acordat corect, eliminarea lui Patriche este acoperită de regulament, iar penalty-urile solicitate de Țîră nu au fost, conform analizei lui Marius Avram.
Foto: capturi DigiSport și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)
https://liga2.prosport.ro/seria-1/dinamo-a-solicitat-doua-penalty-uri-la-derby-ul-cu-steaua-ambele-prin-acelasi-jucator-sunt-sigur-ca-au-fost-pentru-ca-stiu-ce-am-simtit-in-teren-19267318
https://liga2.prosport.ro/seria-1/adrian-popa-a-intepat-adversarii-dupa-steaua-dinamo-19267289
https://liga2.prosport.ro/seria-1/ovidiu-burca-dupa-ce-dinamo-a-pierdut-din-nou-in-fata-stelei-e-un-dus-rece-care-ne-face-bine-pe-unii-ne-pune-cu-picioarele-pe-pamant-marul-otravit-pe-care-il-vede-dat-fotbalului-19267282
https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-reactie-dupa-steaua-dinamo-19267283
https://liga2.prosport.ro/seria-1/au-uitat-de-civilizatie-si-fair-play-suporteri-dinamovisti-au-incendiat-in-mai-multe-locuri-peluza-din-ghencea-in-care-au-stat-la-derby-ul-cu-steaua-imagini-si-reactiile-antrenorilor-19267267
https://liga2.prosport.ro/seria-1/bogdan-chipirliu-atacantul-echipei-steaua-nasul-lui-dinamo-19267268
https://liga2.prosport.ro/seria-1/spectacol-in-tribune-la-steaua-dinamo-19267233
https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-dinamo-se-joaca-de-la-ora-1900-in-ghencea-unde-se-asteapta-sa-se-bata-recordul-de-spectatori-din-acest-sezon-cu-o-victorie-militarii-redevin-lideri-19267064