EXCLUSIV | Costel Enache explică de ce a vrut să renunțe la Poli Iași. ”De mult nu am mai trăit o astfel de supărare. Am și eu nevoie de reușite, acestea mă încarcă”

Narcis POHOAȚĂ 05 Oct. 2021, 11:40 Liga 2
EXCLUSIV | Costel Enache explică de ce a vrut să renunțe la Poli Iași. ”De mult nu am mai trăit o astfel de supărare. Am și eu nevoie de reușite, acestea mă încarcă”

Eșecul de pe teren propriu cu Metaloglobus București, scor 0-1, a agitat destul de tare spiritele la Poli Iași. La scurt timp după meci, vizibil afectat de rezultat, antrenorul Costel Enache a declarat la conferința de presă că vrea să plece din Copou, decizie care a surprins pe toată lumea.

O oră mai târziu, oficialii clubului au anunțat, prin vocea managerului general Florin Briaur, că antrenorul Costel Enache va continua pe banca formației din Iași. ”Aceasta este concluzia după discuția pe care am avut-o cu Costel Enache”, spunea Briaur la o oră după meci.

La două zile după meci, antrenorul Costel Enache a explicat pentru Liga2.ro motivul pentru care a vrut să plece de la Poli Iași.

Costel Enache: ”Nu țin de scaun, nu țin de un contract”

Costel Enache e antrenorul Politehnicii Iași?
Da, e antrenorul Politehnicii Iași.

Totuși, după meci ai anunțat că vrei să pleci. Ce s-a întâmplat?
Atunci când am început colaborarea am stabilit că fiecare dintre noi punem pe primul plan clubul și obiectivele echipei. Nu stă nimeni legat și atunci când lucrurile nu merg sau ne depășesc suntem cu toții cei implicați responsabili și ne asumăm lucrurile. Muncim de ceva timp împreună, eu personal nu am absolut nimic de reproșat sau de găsit vreo chichiță în activitatea noastră. Avem condiții bune, ce s-a promis s-a și înfăptuit până acum. Știu că fotbalul e un proces care necesită timp, omogenitate, sincronizare și lucrurile astea nu vin chiar una după alta. Dar în același timp sunt responsabil pentru ce se întâmplă. Ne doream cu toții o victorie, să ajungem aproape de locul 6 după etapa asta, cu toții vizualizaserăm o victorie în meciul cu Metaloglobus.

Cum ți s-a părut jocul echipei?
Culmea e că, revăzând meciul, cred că am avut cea mai bună repriză din acest campionat, un joc consistent, construit cu posesie, cu mingea jos, aproape de poarta adversă, nu o posesie în jumătatea noastră de teren. Chiar am fost mulțumit de prima repriză. Ne-am pierdut un pic orientarea în repriza a doua și la al doilea șut pe poarta noastră am și primit gol. Acum, că tot am revăzut meciul, sunt convins că nu meritam să pierdem acest meci, pentru că am avut ocazii, am avut posesie, am fost echipa care a construit mai mult și care a căutat să construiască. Am avut ocazii mai multe decât adversarul, dar în fotbal nu întotdeauna se întâmplă corect. În același timp ar fi trebuit însă să gestionăm lucrurile mult mai bine.

Cum a decurs discuția cu președintele clubului, după meci?
Eu le-am spus oamenilor cu care lucrez, dacă ei sunt de cuvânt și eu vreau să fiu de cuvânt. Nu trebuie găsită o soluție aiurea. Eu sunt dispus să-mi asum lucrurile așa cum trebuie și dacă cineva poate face mai mult sau mai bine decât mine, e perfect. Nu țin de scaun, nu țin de un contract, vreau să știu că sunt la locul potrivit și sunt omul care poate ajuta clubul. Am avut o discuție cu domnul președinte, e clar clucrurile nu se rezolvă chiar pe repede înainte, cum pare că am transmis eu mesajul. E un proiect, am susținere din partea lor, nu prea avem ce să ne reproșăm profesional, dar rezultatele acestea trebuiau să miște un pic energiile măcar în cadrul echipei.

Costel Enache și arbitrii, ”Tom și Jerry”

Echipa suferă pe teren propriu. O singură victorie în patru meciuri.
Afară ne-am descurcat foarte bine, dar acasă încă nu găsim soluțiile să câștigăm jocurile, deși ultimele au fost bune. Și nu cred că a fost vreun adversar care să ne fi dominat. Dar, din păcate, spectatorii, fanii, lumea care vine la stadion așteaptă altceva, o confirmare prin rezultate, nu neapărat printr-o creștere în joc. Acolo unde vrem să construim avem nevoie de niște automatisme, avem nevoie să ne cunoaștem, să ținem o posesie, avem nevoie de un alt model de joc. Pe care îl dezvoltăm, doar că nu merge peste noapte. Ai nevoie de o calitate foarte bună la jucătorii de ofensivă și puține automatisme, omogenitate, sincronizare. Acolo unde jocul e un pic mai direct spre poartă ne descurcăm foarte, foarte bine.

A fost penalty în prelungiri, la intervenția asupra lui Plămadă?
Nu am spus nimic nici după meci despre acea fază, nici acuma nu-mi dau cu părerea, dar toți cei din jurul meu spun că da, a fost un penalty foarte clar. Pare că pentru mine ar fi ca o scuză să spun da, nu mi-a dat arbitrul nici 11 metri. Dar nu aș spune asta. Clar, revăzând faza înclin spre penalty, dar nu vreau să caut o scuză.

Dar decizia Comisiei Centrale de a delega un arbitru din București la un meci al unei echipe din București, tocmai la Iași?
Nu caut o logică, pentru că am văzut multe lucruri anapoda. Nu aș vrea să judec eu lucrurile astea, nu știu care sunt argumentele după care se deleagă arbitrii și nu aș vrea să-mi fac o adversitate. Deși știe toată lumea că suntem ca Tom și Jerry eu cu arbitrii.

Moment intens de supărare. ”Am și eu nevoie de reușite, sunt singurele care mă încarcă”

Cum a fost pentru tine ziua de după meci?
Personal cred că e un moment intens de supărare. De mult nu am mai trăit o astfel de supărare. Mi-aș fi dorit o victorie și cred că și meritam. Una peste alta, chiar muncim, și muncim destul de bine. Chiar avem condiții bune și participăm bine la procesul de instruire, jucătorii sunt atenți, implicați. Am avut ceva ghinioane cu accidentările de lungă durată și un pic s-a dezechilibrat media de pregătire a echipei. Adică unii sunt la un nivel, ceilalți vin după accidentări, a scăzut un pic nivelul ăsta de pregătire generală a echipei. Sunt supărat, pentru că am și eu nevoie de reușite, de confirmări. Sunt singurele lucruri care mă încarcă. În același timp, trebuie să am grijă de jucători, de staff-ul meu, de imaginea clubului, să împart energia cu toată lumea. Am și eu nevoie de energie și jocul bun și un rezultat bun mă încarcă foarte, foarte mult. Nu ne-a reușit, dar pe prima repriză chiar nu am niciun fel de supărare, am revăzut-o cu drag.

Supărat pe jucători?
Supărarea a fost mare și din partea jucătorilor după meci. Sunt convins că și ei trăiesc intens momentele astea. Nu am jucători care să fie inconștienți și să nu le pese, au și ei așteptările lor, dorințele lor. Sunt un pic dezamăgit de atitudinea unora dintre jucători, sunt un pic prea alintați pentru ceea ce avem de făcut. Îi înțeleg pe fiecare, dar și ei trebuie să înțeleagă fenomenul ca pe un fenomen de lungă durată, de grup, în care lucrurile se împart. Nu putem da unuia tot și altuia nimic. Pe partea asta de implicare și de a menține unitatea de grup sunt supărat pe ei, nu neapărat de joc. Am jucat 300 de meciuri la nivel de Liga I și știu că am făcut o grămadă de greșeli și prostii, astea le înțeleg. În timpul unui joc ești sub presiune, ai un adversar, e și oboseală, ai de controlat o minge, îi înțeleg. Dar partea asta de alint, nu.

Ți-ai stabilit un număr de puncte pentru următoarele trei-patru meciuri?
Acum lucrăm la programul de săptămâna asta. Luăm lucrurile la fel, pas cu pas. Nu putem schimba planurile, pentru că am început, luând lucrurile pas cu pas. După fiecare meci descoperim câte ceva și după fiecare meci avem ce schimba și în joc, și în viziunea noastră. Așa că luăm pas cu pas. O să fie o săptămână mai plină de activitate, avem în vedere și un joc la final de săptămână, încercăm să corectăm și să uniformizăm din nou pregătirea pentru tot grupul de jucători și apoi să mergem să ne luăm punctele înapoi de la Miercurea Ciuc. Le-am dat două zile libere jucătorilor, pentru că se întrerupe campionatul, iar marți dimineață avem primul antrenament. Două zile libere cred că ne prind bine tuturor, mai ales în momentul ăsta mai puțin bun.

Poli Iași, pe locul 9 în Liga 2 după nouă etape

Poli Iași ocupă locul 9 în clasamentul Ligii 2 după nouă etape, cu 12 puncte acumulate, fiind la cinci puncte sub FC Buzău, clasata pe poziția a 6-a, ultima care duce în play-off-ul de promovare.

În etapa a 10-a, programată în jurul datei de 16 octombrie, Poli Iași are meci la FK Csikszereda (locul 14, 9 puncte).

Foto: Dragoș Pășcăneanu (Mediafax Foto) și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

Narcis POHOAȚĂ 05 Oct. 2021, 11:40 Liga 2
Pe aceeași temă