EXCLUSIV | Banii întârzie să apară la Pandurii! S-a trecut la executarea silită a membrilor-asociați, care au refuzat să achite sumele restante și după decizia ÎCCJ. Marin Condescu vrea să schimbe forma juridică a clubulului, din temelii

Mircea OGLINDOIU 18 Apr. 2021, 09:33 Liga 2
EXCLUSIV | Banii întârzie să apară la Pandurii! S-a trecut la executarea silită a membrilor-asociați, care au refuzat să achite sumele restante și după decizia ÎCCJ. Marin Condescu vrea să schimbe forma juridică a clubulului, din temelii

Deși, în data de 24 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, printr-o decizie definitivă și irevocabilă, în procesul intentat de CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu celor cinci membri-asociați, care, conform instanței, au de plătit peste 3,3 milioane de euro, clubul gorjean are conturile tot goale!

Aproape goale, fiindcă, în urma unei acțiuni a executorului judecătoresc, Consiliul Județean Gorj, unul dintre cei cinci membri-asociați, s-a văzut nevoit să vireze o mică parte din cei 105.000 euro, reprezentând cotizațiile neachitate, aferente anilor 2014-2017.

Consiliul Local Târgu Jiu a refuzat în continuare să se supună deciziei ÎCCJ, în timp ce Complexul Energetic Oltenia și SC Artego SA mai au o cale de atac, sortită eșecului, conform principalului creditor al CS Pandurii, Marin Condescu.

Doar cel de-al cincelea membru-asociat, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia, unde chiar Marin Condescu este președinte, s-a supus deciziei, dar n-a virat lichidăți în contul clubului de fotbal, ci i-a cedat un hotel deținut în stațiunea montană Rânca.

Condescu este optimist și crede că până la data de 1 iunie vor intra toți banii în conturile clubului. ”Noi am trimis o înștiințare către Consiliul Local Târgu Jiu și către Consiliul Județean Gorj, prin care am propus chiar o reeșalonare a datoriilor, pe mai mulți ani, dar, cum nu am primit niciun răspuns, am trecut la executarea silită. Deja li s-a pus poprire pe conturi, iar CJ ne-a virat o mică parte din banii datorați. Urmează să facă același lucru și CL. Nu mai pot să amâne, fiindcă au acum conturile blocale. CEO și Artego se mai agață de o sentință a tribunalului, dar e doar o chesiune de timp până vor fi și ei executați silit. USMO a cedat, în contul datoriilor, hotelul de la Rânca, unde echipa va efectua de acum înainte cantonamentul de vară și chiar de iarnă”, a explicat Marin Condescu, pentru Liga2.ro.

Edilul Marcel Romanescu o ține pe a lui

În schimb, primarul, aflat în funcție din 2017, Marcel Romanescu, continuă să susțină că Primăria Târgu Jiu nu are nicio tangență, din punct de vedere al conturilor, cu CL Târgu Jiu, care practic nu are conturi proprii!

”Finanțele Publice au trimis o adresă prin care solicită poprirea pe conturile Primăriei Târgu Jiu, nu pe ale Consiliului Local, așa cum spune hotărârea judecătorească de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Noi le-am adus la cunoștință, și executorului, și celor de la ANAF, faptul că acum conturile sunt înregistrate pe Primăria Târgu Jiu. Vom folosi toate căile de atac pentru formele de executare, tot ce avem la îndemână”, a declarat edilul, la Radio Infinit.

Regretă că n-a rămas la Liga 3, după ce echipa retrogradase și vara trecută

Fostul președinte de la Pandurii, din perioda 2005-2014, Marin Condescu, evită să mai comenteze spusele primarului, fiind mai mult dezamăgit de faptul că echipa pe care o conduce, de 3 ani, din umbră, a retrogradat în Liga 3. Condescu a admis că, vara trecută, strategia clubului de a continua în Liga 2, deși inițial nu primise licență pentru eșalonul secund, a fost una greșită.

”Recunosc, că era mai bine să rămânem în Liga 3, dar ne-am luat după anumiți oficiali din club. Nu aveam resursele financiare nececare ca să ne salvăm pe teren. În plus, la Liga 3, cheltuielile erau infinit mai mici și cu siguranță acum am fi promovat și jucam din toamnă în Liga 2. Acum, vom începe din Liga 3 și vor avea ca obiectiv clar promovarea anul viitor. Sau poate vom juca tot în Liga 2. Depinde câte echipe se vor înscrie în noul sezon. Multe au probleme financiare și au fost și în iarnă la un pas de desființare (n.r – Fotbal Comuna Recea și SCM Gloria Buzău). Se mai aude și că FRF vrea să facă 2 serii la Liga 2, cu 12 echipe. Vedem ce va fi la vară. Noi suntem pregătiți de Liga 2”, a precizat Condescu.

Pandurii vrea formă de organizare ca la FCSB sau CFR Cluj

Totodată, principalul creditor al clubului gorjean spus că CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu se va reorganiza, din vară. Din 2002 funcționează, la MTS, ca și un ONG, fiind club sportiv de drept privat fără scop lucrativ (A2).

Condescu vrea să transforme clubul într-unul organizat ca societate comercială sportivă pe acțiuni (A3), cum sunt, în Liga 1, SC FCSB SA, CFR Cluj SA, CS Universitatea Craiova 1848 SA, SC Dinamo 1948 SA, SC FC Viitorul Constanța SA sau SC FC Voluntari SA.

Cea de-a treia formă sub care funcționa un club sportiv în România este de drept public (A1), cum este cazul celor de la SCM Gloria Buzău, CSM Reșița sau CSM Slatina, care nu au drept de promovare în Liga 1.

”După încheirea acestui sezon, vom schimba organizarea clubului. Acum funcționăm ca și un ONG, dar vom transforma Pandurii într-un club pe acțiuni. Vrem să oferim 10 la sută lichididate celor care sunt înscriși la masa credală. Sunt peste 170 de persoane, mulți dintre ei chiar foști și actuali angajați ai clubului, dar mă refer în principal la foștii jucători cărora avem să le dăm bani. Dacă vor, pot să vândă ulterior acțiunile lor și chiar Pandurii va încerca să le răscumpere, în timp. Refitor la actualii asociați, noi nu-i putem da afară din acționariat, dar nici ei nu pot să iasă, după cum a stabilit instanța, prin luna februarie. Vedem ce soluție vom găsi. Ei pot să rămână dacă vor, dar să-și respecte obligațiile”, a dezvăluit Condescu, pentru Liga2.ro.

Foștii jucători de la Pandurii la care face referire Marin Condescu sunt Răzvan Stanca, Lucian Sânmărtean, Cristian Săpunaru, Liviu Antal, Mihai Răduț sau Dan Nistor, dar și alții, care au sume mai mici de primit. Antrenorii Petre Grigoraș și Edward Iordănescu, sau fostul președinte Narcis Răducanu, dar și PFA Anamaria Ionelia Prodan (care impresaria mai mulți jucători de la clubul gorjean) sunt și ei înscriși la masa credală!

Pe de altă parte, Pandurii are de primit peste 3,3 milioane de euro, după cum urmează: 6.398.608,88 lei de la CEO (Complexul Energetic Oltenia), 4.898.219,86 lei de la SC Artego SA, 2.861.747,68 lei de la Consiliul Local (Primăria) Târgu Jiu, 769.543,23 lei de la Consiliul Județean Gorj și 516.983,76 lei de la USMO (Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia).

Foto principal: Justinel Stăvaru / Mediafax Foto

Mircea OGLINDOIU 18 Apr. 2021, 09:33 Liga 2
Pe aceeași temă