„Este un gest incalificabil, de care mi-e rușine, pentru că sunt băcăuan”

27 Apr. 2009, 16:26 Liga 2

Radu Lefter (39 de ani) este antrenorul cu portarii la clubul Ceahlaul. Este bacauan de origine, are 32 de ani de fotbal (a debutat la 7 ani la Bacau). Are 11 sezoane ca portar la Ceahlaul in liga 1 (1993-2004) si a ramas in inimile fanilor de la Ceahlaul in mod special pentru „prestatia” de la Cesena (0-0) cu marele Juventus Torino in 1999 in Cupa Intertoto, cand a inchis poarta nemtenilor in fata atacantilor din acea vreme ai batranei doamne Thierry Henry si Darko Kovacevic.

 

Despre ce s-a intamplat pe drumul de intoarcere de la Bacau, Radu a declarat: "Este un gest incalificabil, de care mi-e rușine, pentru că sînt băcăuan", a declarat antrenorul Radu Lefter. "Dacă la victorie se manifestă așa, atunci ce fac atunci cînd pierd? Nu am făcut nimic să provocăm asemenea manifestări, care nu au nici o legătură cu sportul".

 

Huliganii au provocat pagube de cîteva mii de euro, iar gestul lor ar putea atrage sancțiuni severe asupra clubului din Bacău. Învinși pe teren, pietrenii au fost și ținta unui atac huliganic pe drumul spre casă. Aproape de ieșirea din Bacău, la sensul giratoriu de langa podul care duce la iesirea din municipiu, autocarul care aducea echipa la Piatra Neamț a fost lovit cu pietre și pavele de un grup de tineri. Gestul a fost premeditat, susțin jucătorii și antrenorii Ceahlăului, care au sesizat faptul că atacatorii aveau fulare cu însemnele clubului băcăuan și au presupus că s-au aflat pe stadion, la meci, în galeria gazdelor. Atacul i-a speriat foarte tare pe cei aflați în autocar. Gafița a văzut cum o bucată de pavelă zboară spre scaunul său și din reflex s-a aplecat. Aceleași senzații le-au trăit Bădescu și Savu, aflați pe scaunele din dreptul geamurilor lovite. Acestea au rezistat în primă fază, din fericire.

 

Șoferul a oprit autocarul, atacat pe ambele părți, și a anunțat poliția. Echipajele de la Rutieră, Pază și Ordine, precum și Jandarmi au constatat incidentul, dar nu au răspuns dacă se simt responsabile de el. Forțele de ordine însoțiseră pînă la ieșirea din județul Bacău doar galeria, iar de echipă se pare că au uitat. De altfel Politia din municipiu Bacau a „convocat” pe soferul autocarului formatiei Ceahlaul la Bacau pentru „informatii suplimentare” abia astazi luni 27 aprilie, pana acum se pare ca a fost imposibila indentificarea si retinerea huliganilor care au produs pagube autocarului nemtenilor.

 

Clubul FCM Bacau se va alege probabil cu o sanctiune pecuniara, datorita deficientelor de organizare, clubul organizator al derby-ului moldovean fiind incapabil sa asigure protectia oaspetilor si fanilor nemteni la meciul de sambata; conform regulamentului, siguranta echipei oaspete si a suporterilor vizatori trebuie asigurata atat pe stadion cat si pe drumul de intoarcere pana la parasirea localitatii in care are loc meciul, ceea ce conducerea clubului FCM Bacau, politia si   jandarmeria orasului Bacau nu au reusit sa faca in ziua de sambata, la orele pranzului.

 

articol scris de Dan Eșanu (RL2)

27 Apr. 2009, 16:26 Liga 2
Pe aceeași temă