Nu există pauză competițională fără ca la UTA să se vorbească despre posibili noi investitori care de care mai serioși și înstăriți. Că au fost români, de obicei din Capitală, sau de peste hotare, până acum nimic nu s-a concretizat și clubul a rămas tot pe capul lui Giovanni Catanzariti. Este evident că italianul nu are puterea să susțină cap-coadă o luptă pentru promovare și de la un timp încoace chiar își dorește să cedeze clubul contra unei sume modice. Bineînțeles, posibilii investitori mai trebuie să acopere și datoriile la stat și să rezolve cele câteva litigii cu foști jucători.
Olaru: „E o persoană cât se poate de serioasă, care vrea să promoveze cu UTA”
Vorbind despre „speța” iernii, trebuie spus din capul locului că persoanele care l-ar cunoaște pe misteriosul investitor pot fi numărate pe degetele unei singure mâini. Una dintre acestea este, confor propriilor declarații, Iulian Olaru. Fost acționar majoritar la echipa fanion a Aradului și apropiat al președintelui clubului „textilist” Olaru lasă să se înțeleagă că de această dată șansele ca UTA să încapă pe mâini (mai) bune sunt foarte ridicate. „L-am cunoscut pe acest investitor din Germania prin niște prieteni și, după ce l-am informat despre ceea ce înseamnă UTA în fotbalul românesc și cât este de iubită de arădeni și nu numai, mi-a spus că este interesat de preluarea clubului. Inițial, dorea să investească într-un alt club din România, dar, dacă toate merg bine, va veni la Arad. E o persoana cât se poate de serioasă, care vrea să promoveze cu UTA și, din câte mi-a spus, resursele financiare nu sunt o problemă”, ne-a mărturisit fostul „oficial” al grupării arădenilor.
Blocaj la administratorul judiciar?
Toate bune și frumoase dacă clubul UTA nu ar fi implicat încă în procese cu administratorul judiciar al societății băgate în insolvență în vara anului 2010. Tot Iulian Olaru spune că, deocamdată, operațiunea de cedare și preluare a acțiunilor grupării arădene ar fi blocată de o „chichiță” judiciară ce poate fi stinsă doar cu bani, sarcină ce i-ar reveni lui Giovanni Catanzariti. „Eu zic că în această săptămână o să-i pot prezenta partenerului nostru din Germania un bilanț al clubului, cu datorii, cheltuieli și venituri, doar că până nu se închide litigiul cu administratorul judiciar, respectiv domnul Ioan Biriș, nu se pot face pași concreți în direcția schimbării acționariatului majoritar”, a avertizat Olaru.
Ioan Biriș recunoaște că încă mai există procese pe rol la Tribunalul Arad împotriva actualei conduceri a clubului, dar, nu este la curent cu problemele pe care le-ar întâmpina eventualii proaspeți acționari. Mult mai tranșant este Adrian Zăhoi, partenerul lui Biriș în demersul pornit la începutul anului trecut: „Din punctul meu de vedere, acțiunea administratorului judiciar în Instanță nu blochează procesul de schimbare a acționariatului la UTA. Personal, cred că e o vrăjeală a domnului Olaru. Să nu ne mai amețească atâta, să-i prezinte pe cei interesați de preluarea clubului arădenilor, mai precis patronului clubului, Giovanni Catanzariti. Ne-a acuzat pe noi că nu i-am adus în termen pe oamenii de afaceri bucureșteni dispuși să preia atunci clubul, dar el face același lucru acum”.
Gio e deschis la negocieri: „Renunț la UTA, dar ar fi bine ca lucrurile să se miște rapid”
Bineînțeles, președintele clubului din Calea Aurel Vlaicu nu are cum să fie străin de zvonurile din jurul clubului pe care-l conduce. Însă, și în cazul său, lucrurile se opresc la discuțiile cu Iulian Olaru. „În afară de el, pentru o propunere din gură, nu m-a căutat nimeni. Sunt ușor de găsit și contactat, dacă există cine cu adevărat interesat să vină la discuții. Eu sunt dispus să renunț la UTA, nu solicit mulți bani, e vorba mai mult de o sumă modică, doar că ar fi bine ca lucrurile să se miște rapid. Clubul trebuie să-și facă o strategie pentru viitorul apropiat, căci, vă spun sincer, în acest moment nu prea știu pe ce să mă bazez pentru restul sezonului”, a precizat Giovanni Catanzariti.
Prea devreme pentru detalii tehnice
Nu mai este un secret faptul că Iulian Olaru este bun amic cu Ionuț Popa. Fostul acționar al „Bătrânei Doamne” și l-ar fi dorit pe „Mister” din nou la conducerea clubului arădean după revenirea acestuia din urmă acasă, numai că în acest moment e prematur să se discute despre ceea ce urmează din punct de vedere sportiv în cazul în care investitorul german chiar va prelua clubul. „Nu știu care va fi lotul de jucători, cine va fi antrenor, nu este obligatoriu ca el să se numească Ionuț Popa numai că eu mă înțeleg mai bine cu el. Nu văd de ce nu s-ar continua cu Adrian Falub, dar acestea sunt deja detalii inutile la această dată”, a mai punctat Olaru.
Să fie DK Sportler, firma ce a ratat preluarea „șepcilor roșii”?
Toate indiciile despre investitorul german duc spre Agenția de publicitate sportivă DK Sportler. Aceasta a fost la un pas de a prelua destinele Universității Cluj în urmă cu o lună de zile, dar, reprezentanții săi, Volker Diergardt și Christopher Obi nu au bătut palma cu patronul din acte al „șepcilor roșii”. Florian Walter ar fi solicitat 650 de mii de euro, iar nemții au oferit cu 200 de mii de euro mai puțin, bani cu care la UTA ar cumpăra fără probleme pachetul majoritar de acțiuni de la Giovanni Catanzariti. Nemții ar obișnuiți însă cu astfel de tranzacții. Sportfive, agenția de marketing și de drepturi sportive este extinsă în toată lumea și se implică financiar la 250 de cluburi sportive din lume. Sportfive obișnuiește să cumpere drepturile de vânzare ale numelor unor echipei importante din Europa și să se ocupe de promovarea acestora. În Italia, Sportfive deține drepturile comerciale și de marketing ale lui Juventus, Atalanta și Sampdoria, în Franța cele ale lui Olympique Lyon, PSG, Auxerre sau Monaco, iar în Germania vinde drepturile de imagine ale lui Borussia Dortmund, Herta și HSV. La multe dintre aceste cluburi, Sportfive a achiziționat și dreptul de a scoate la licitație numele stadioanelor, pe o perioadă determinată. Așa se întâmplă la arena din Hamburg, sau pe cea a Sampdoriei și același lucru îl doresc nemții și când vine vorba despre noua arenă pe care Primăria Arad s-a angajat s-o construiască în Calea Aurel Vlaicu.
Sursa: Sport Arad