Prăbușirea Farului! Giani Nedelcu, de la vorbe la fapte

Marius ANGHEL 30 Apr. 2013, 15:45 Diverse
Prăbușirea Farului!** Giani Nedelcu, de la vorbe la fapte

La 1 iulie 2009, Giani Nedelcu, prin firma sa SC Platinium Andreea SRL, a preluat clubul FC Farul Constanța de la Gheorghe Bosînceanu. La nivel declarativ, Nedelcu se angaja să investească, anual, în echipă, între 3 și 5 milioane de euro, acolo unde Bosînceanu a finanțat direct clubul în campionatul 2008-2009 cu (doar) 2 milioane de euro, iar bugetul total asigurat în respectivul campionat, incluzând încasările din publicitate de la Liga I, alte sume încasate din publicitate, sponsorizări și vânzări bilete, ajungea la suma totală de 3,5 milioane euro.

Cele 3-5 milioane de euro promise de Nedelcu ar fi asigurat o suplimentare a bugetului și ar fi fost suficienți pentru a readuce Farul în Liga 1 și pentru a se lupta pentru un loc fruntaș în campionat, reprezentând mai mult decât Bosînceanu asigura. Însă, de la vorbe la fapte se pare că a fost un drum mult prea lung pentru Nedelcu, care, a reușit într-un timp record să transforme un club de renume național într-un club falimentar.

Vezi aici Planul de Reorganizare a Clubului Sportiv FC Farul Constanța

Înainte de toate, atât suporterii Farului, cât și ceilalți constănțeni trebuie să afle că până în iulie 2009, înainte de venirea lui Nedelcu, FC Farul nu era doar o echipă de fotbal, ci o adevărată structură sportivă. Pe lângă cei 26 de fotbaliști dinn lotul primei echipe unde nu toți or fi fost de fală dar cu majoritatea legai o echipă competitivă de divizia A, clubul avea echipa a doua înscrisă în Liga 3, academia de juniori, toate însumând peste 400 de sportivi legitimați. La acestea adăugăm baza sportivă modernizată, care avea licență internațională și găzduia partidele echipei naționale de fotbal a României. Acum, pentru a putea juca în Liga 1 pe Farul, Hagi a trebuit să investească din propriul buzunar în cosmetizarea stadionului. În plus, peste 80 de angajați, atât staf tehnic, personal de conducere sau personal administrativ se ocupau zi de zi de întreținerea bazei și bunul mers al clubului.

În iulie 2009, Giani Nedelcu prelua această structură sportivă, cu loturi de jucători valoroase (jucători care acum confirmă la echipe mari din Liga 1, precum Fatai, Mățel sau Matei), în care Gheorghe Bosînceanu investise, de-a lungul anilor, peste 11 milioane de euro. Nedelcu promitea atunci că va veni cu un buget anul între 3 și 5 milioane de euro.

Numai că, la doar câteva zile de la semnarea protocolului de preluare a clubului, Giani Nedelcu a făcut prima mișcare care avea să trădeze bunele sale intenții. Mai exact, acesta a pus în insolvență societatea comercială care emisese biletele la ordin cu care garanta suma datorată către Gheorghe Bosînceanu, undeva peste un milion de euro. Iar peste alte doar 10 luni, în mai 2010, avea să pună și clubul FC Farul în insolvență, după ce acumulase datorii către salariați, furnizori de utilități și diverși prestatori de servicii. Așa se face că, în doar un an și jumătate, în locul milioanelor de euro investiți în Farul, Giani Nedelcu a strâns datorii în contul clubului. În ianuarie 2011, FC Farul avea datorii de peste 700.000 de euro, iar în prezent ele sar bine de 1 milion de euro.

În mai 2010, la doar 10 luni de la schimbarea membrului fondator, SC RAJA SA (oare de ce tocmai RAJA?), societate subordonată Consiliului Județean Constanța, cerea la Tribunal intrarea în insolvență a Farului pentru o creanță de doar 158.184 lei, suma reprezentând restanțe la servicii de apă și canalizare. Pe 11 martie 2013, în urma neîndeplinirii obligațiilor asumate de Nedelcu prin Planul de Reorganizare, Tribunalul Constanța a dispus începerea procedurii falimentului.

Când a fost management defectuos?

Odată deschisă procedura de insolvență, la Tribunal a fost depus Planul de Reorganizare a Clubului Sportiv FC Farul Constanța, semnat de Ștefan Mihu, în calitate de administrator special. Însă, la o singură citire a planului, prima concluzie ce poate fi trasă este că Ștefan Mihu habar nu are realitatea din cadrul clubului, sau, și mai rău, cunoaște adevărata stare de fapt și încearcă să distorsioneze faptele pentru a-i scăpa cămașa lui Giani Nedelcu. Acesta scrie că starea de insolvență a Farului se datorează managementului defectuos al conducerii clubului până în 2009. Când oare mai exact? Când Farul juca finala Cupei României, când echipa termina campionatul în prima jumătate a clasamentului, când Farul avea una dintre cele mai bune academii de fotbal din țară, când Farul avea echipa a doua în Divizia C (unde reușește acum Giani să ducă prima echipă), când la Constanța se jucau meciurile echipei naționale, când de la Farul își luau simbria peste 80 de angajați care activau ca personal de conducere, tehnic și de întreținere, când peste 400 de sportivi erau legitimați în cadrul clubului?

Atunci când Farul avea un viitor prin jucătorii de la Academie și echipa a doua și jucătorii tineri și valoroși aflați deja la prima echipă? Atunci era management defectuos? Sau acum, când s-a ales praful de întreaga bază sportivă, când din tot ce însemna Farul odinioară a mai rămas doar o echipă de 22 de jucători de nivel de Liga 3 care sunt sub valoarea jucătorilor care activau pe vremuri în echipa a doua a Farului? Atât cât a mai rămas din Academia de fotbal a Farului a fost dată CJC, echipa a doua a Farului a fost desființată, iar întreg personalul tehnic și administrativ dat afară.

Așadar, când a fost management defectuos, înainte sau după iulie 2009? Ce a preluat Giani Nedelcu în 2009, și ce mai există astăzi din Farul? Acestea sunt întrebări la care Nedelcu și Mihu și alții care au pus umărul ar trebui să răspundă în fața suporterilor FC Farul și iubitorilor sportului rege din Constanța.

Aceasta este realitatea de la care oricine iubește fotbalul, este interesat în salvarea clubului FC Farul și are potențial financiar trebuie să plece. Nu căutăm vinovați, este deja prea târziu, dar dacă ascundem adevărul și situația reală în care se află FC Farul nu vor fi de găsit oamenii care să-și asume răspunderea și să pună banii.

Sursa: Cuget Liber

Foto: Ionatan ȚUȚU

Marius ANGHEL 30 Apr. 2013, 15:45 Diverse
Pe aceeași temă