Omagiul președintelui FRF pentru bunul său prieten Adi Lucaci: ”Am învățat mult de la el. Ceea ce a reușit în toți acești ani va rămâne un reper național”

14 Apr. 2020, 17:53 Diverse
Omagiul președintelui FRF pentru bunul său prieten Adi Lucaci: ”Am învățat mult de la el. Ceea ce a reușit în toți acești ani va rămâne un reper național”

Relația dintre Răzvan Burleanu și Adrian Lucaci, doi conducători din generația nouă a fotbalului românesc, s-a născut în anul 2014. Sufocat de bilanțul roșu al Asociației Județene de Fotbal Arad la acea vreme, fostul fotbalist al celor de la UTA, Steaua, Sportul sau ”U” Cluj a apelat chiar la președintele FRF pentru un împrumut ce avea să salveze fotbalul județean arădean.

Pentru Lucaci nu a fost deloc simplu să facă public, chiar la Casa Fotbalului, falimentul fotbalului arădean. Dar a dat mândria pe colacul de salvare și mai ales pe începutul unui parteneriat solid, ce, treptat, s-a transformat într-o prietenie sinceră cu Răzvan Burleanu.

Șeful fotbalului românesc a răspuns de fiecare dată pozitiv invitațiilor făcute de AJF Arad pentru a lua parte la ineditele proiecte puse în practică de Adi Lucaci la el, în Vest. De altfel, când venea vorba despre implementarea unor întreceri, fie că vorbim despre old-boys, seniori, juniori, copii sau pitici din clasele primare, semnalul se dădea mereu de la Arad. E cunoscut faptul că proiectul „Cupa Satelor” a ajuns competiție națională, după ce Adi Lucaci și echipa sa de la AJF Arad i-a dat naștere la Arad.

Nu uităm nici că din strânsa colaborare a celor doi, în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, a prins contur și primul curs de specializare în administrarea structurilor sportive din țară. Ultimul mare eveniment la care Răzvan Burleanu a participat la Arad a fost sărbătorirea a 120 de ani de fotbal în Arad și în România, prilej cu care a vorbit despre relația sa strânsă cu Adrian Lucaci, dar și speranța că UTA își va aniversa 75 de ani de existență pe stadionul nou. Previziunea nu i-a ieșit, ba, mai mult, luna aprilie a venit cu șocul dispariției bunului său prieten.

Vă lăsăm cu gândurile președintelui FRF la despărțirea de Adrian Lucaci, pe care nici nu-l poate conduce pe ultimul drum date fiind restricțiile prevăzute în starea de urgență decretată de pandemia de coronavirus. Iată ceea ce a avut de spus Răzvan Burleanu pentru Sport Arad:

…despre momentul în care l-a cunoscut pe Adrian Lucaci și ceea ce l-a convins să-i dea credit inclusiv prin acel împrumut ce a salvat AJF-ul: „Ne-am cunoscut cu ocazia proiectului său de candidatură la conducerea AJF Arad. Competența și inteligența lui erau mereu susținute de modestie și distincție. Transformase experiența de jucător într-un fundament pentru parcursul său ulterior, în care nu pregeta să învețe, să exploreze, să identifice oportunități pentru fotbal. Am fost convins că Adi Lucaci e o soluție extraordinară pentru fotbalul arădean, pentru că venea cu o strategie, cu o viziune, cu un plan concret în care credea și investea tot ce are mai bun. Și cu singurul obiectiv de a salva fotbalul arădean! Dacă ați putea compara chipurile membrilor AJF Arad înaintea alegerilor din 2014 cu cele de la realegerea lui ca președinte în 2018, mâhnirea și lipsa de perspectivă cu bucuria de a lucra alături de Adi, ați înțelege perfect cât a însemnat el în toată această profundă transformare.”

…despre relația profesională și umană avută cu Adrian Lucaci:Pentru fotbalul arădean, Adi a fost un reper. A promovat acest sport cu toată dăruirea și pasiunea, a elaborat și implementat competiții pentru arădeni, din toate mediile sociale și pentru toate categoriile de vârstă. A preluat un fotbal în colaps și l-a transformat în bucurie și mândrie pentru toată comunitatea! Dacă fotbalul arădean nu l-ar fi avut pe Adi Lucaci în 2014, ar fi tras oblonul și ar fi scris un precedent dureros la nivel național. Ce a reușit în toți acești ani va rămâne un reper național pentru tot ce înseamnă fotbal pentru copii și juniori, promovarea fotbalului, management sportiv. Ideile lui au fost extraordinare pentru că au avut mereu anvergură națională, dedicate dezvoltării acestui sport. Nu întâmplător ideea Cupei Satelor a plecat dintr-un proiect al lui Adi Lucaci, el fiind totodată și unul dintre cei mai activi susținători ai educației specializate în fotbal. Am fost onorat să-i devin un bun prieten. Am prețuit împreună o prietenie deosebită, așa cum amândoi știam că trebuie să fie prietenia adevărată. Născută din valori comune, dintr-o dorință uriașă de a dezvolta fotbalul care înseamnă viața noastră și construită apoi în timp, lucrând cot la cot în proiecte minunate, cu idei și sacrificii…”

…despre luptătorul Adrian Lucaci: „Firește, am știut de suferința lui și de eforturile sale incredibile de a fi totdeauna prezent și proactiv în fotbal, ignorând provocarea destinului. Am fost nu doar surprins, ci copleșit de exemplul pe care l-a oferit, atât mie, personal, cât și tuturor celor din societatea noastră. Am învățat mult de la Adi, va trebui să învățăm și de acum înainte, întorcându-ne mereu cu gândul la el și la proiectele atât de dragi lui. Când vorbeam cu el, nu lua niciodată în calcul un posibil final. Era plin de optimism și cu o mulțime de idei. Nu se plângea, nu stătea pe margine. A fost un luptător până în ultimul moment.”

…despre regretul de a nu-și putea conduce pe ultimul drum prietenul: „Sunt trist și dezamăgit că lucrurile s-au întâmplat astfel încât Adi să nu poată primi simbolul final de recunoștință, atât de meritată, din partea comunității arădene și a familiei fotbalului românesc. Dar sufăr mult mai mult pentru că nu mai am alături un foarte bun prieten, cu sfaturile și energia lui…Nu am cuvinte pentru această suferință. Familiei lui Adi îi transmit sincere condoleanțe și, prin intermediul dumneavoastră, sunt cu sufletul alături și voi rămâne mereu. Îi rog pe toți arădenii, dar și pe toți membrii familiei fotbalului românesc, să fie mândri că au avut  alături un model și să învețe din noblețea succesului și a caracterului său.”

Sursa: Sport Arad

CITEȘTE și:

Foștii colegi și prieteni, la despărțirea de Adi Lucaci: „Un luptător, un profesionist, a iubit viața și fotbalul, merita o slujbă funerară cu sute de persoane”

Cerul a plâns la plecarea lui Adi Lucaci, fotbalul arădean își va aduce recunoștința la ieșirea din starea de urgență

https://liga2.prosport.ro/liga-4/tragedie-in-fotbalul-romanesc-presedintele-ajf-arad-si-fost-fotbalist-la-uta-steaua-si-sportul-studentesc-adrian-lucaci-a-murit-la-53-de-ani-19129780

https://liga2.prosport.ro/seria-1/supercupa-la-arad-finala-care-nu-s-a-jucat-niciodata-visul-lui-lucaci-merge-cu-el-in-ceruri-opinie-19129807

14 Apr. 2020, 17:53 Diverse
Pe aceeași temă